Συμφωνία Microsoft και Google για τον περιορισμό των πειρατικών ιστοσελίδων στις μηχανές αναζήτησης τους

Συμφωνία Microsoft και Google για τον περιορισμό των πειρατικών ιστοσελίδων στις μηχανές αναζήτησης τους

Η Google και η Microsoft δεσμεύτηκαν τη Δευτέρα να περιορίσουν την εμφάνιση ιστοσελίδων με πειρατικό περιεχόμενο στις μηχανές αναζήτησης τους, σύμφωνα με το CNBC.

Σε μία συμφωνία που μπορεί να αποτελεί τη πρώτη αυτού του είδους, η Google και η Bing της Microsoft, αποφάσισαν να «υποβιβάσουν» την εμφάνιση αποτελεσμάτων για σελίδες που παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα τρίτων, εκτός της πρώτης σελίδας αναζήτησης, μία νέα τακτική που ονόμασαν «κώδικα πρακτικής».

Η απόφαση με τη σύμφωνη γνώμη και των δυο εταιρειών, επετεύχθη από το IPO (Intellectual Property Office), τη κυβερνητική υπηρεσία που ασχολείται με θέματα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και διασφάλιση πνευματικής ιδιοκτησίας νέας πατέντας, η οποία αποκάλεσε τη συμφωνία «ορόσημο».

Οι μηχανές αναζήτησης, και συγκεκριμένα η Google, έχουν συγκρουστεί πρόσφατα με οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν τα δικαιώματα των κατόχων πνευματικής ιδιοκτησίας, για τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι ιστοσελίδες με πειρατικό περιεχόμενο. Ακόμα και το YouTube που της ανήκει, έχει στο παρελθόν βρεθεί στα πυρά της μουσικής βιομηχανίας για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Οι καταναλωτές κατευθύνονται ολοένα και περισσότερο σε online μουσική, ηλεκτρονικά βιβλία, και μια μεγάλη ποικιλία άλλου περιεχομένου. Είναι ουσιώδες το να τους παρουσιάζονται (στην αναζήτηση) σύνδεσμοι, για νόμιμες ιστοσελίδες και υπηρεσίες, και όχι σύνδεσμοι για πειρατικά site, ανέφερε τη Δευτέρα  σε συνέντευξη τύπου ο Jo Johnson, Υπουργός Πανεπιστημίων, Επιστήμης, Έρευνας και Καινοτομίας.

Η BPI (British Phonographic Industry) η οποία αντιπροσωπεύει τη δισκογραφική μουσική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, και η αντίστοιχη υπηρεσία για την προστασία των κινηματογραφικών ταινιών (Motion Picture Association) έλαβαν επίσης μέρος στη συμφωνία.

Τόσο η Bing όσο και η Google επιτρέπουν στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να κάνουν αίτημα για απομάκρυνση πειρατικών συνδέσμων. Τους τελευταίους 12 μήνες η Google έχει απομακρύνει 915 εκατ. συνδέσμους κατόπιν αιτήσεων από κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων. H Bing, έχει σύμφωνα με την «έκθεση διαφάνειας» της Microsoft απομακρύνει 91 εκατ. συνδέσμους από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Η συμφωνία του «κώδικα πρακτικής»  έκλεισε στις 9 Φεβρουαρίου, και θα τεθεί σε ισχύ άμεσα. Θέτει στόχο αύξηση της δυσκολίας για την εύρεση συνδέσμων που κατά παράβαση διανέμουν περιεχόμενο ξένης πνευματικής ιδιοκτησίας, μέχρι την 1η Ιουνίου.