Στρατηγικού χαρακτήρα διαφοροποίηση και προς τις Ανανεώσιμες Πηγές από την ABBank

Στρατηγικού χαρακτήρα διαφοροποίηση και προς τις Ανανεώσιμες Πηγές από την ABBank

Στρατηγικού χαρακτήρα ανάπτυξη στις χρηματοδοτήσεις μονάδων παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υλοποιεί η ελληνική τράπεζα Aegean Baltic Bank ΑΕ (ABBank). Λίγο πριν συμπληρώσει τα 20 χρόνια από την ίδρυση της και διαπρέποντας διαχρονικά στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις, διαφοροποιεί οψίμως το χαρτοφυλάκιο της έτσι ώστε να περιλάβει και ΑΠΕ ενόσω διευρύνει και το ship finance, που παραμένει ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα έχει χρηματοδοτήσει έργα ΑΠΕ δυναμικότητας άνω των 30 MW και συνεχίζει την αξιολόγηση πολλών, επιλεγμένων τέτοιων project.

«Η ABBank δραστηριοποιείται στην χρηματοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εστιάζοντας το ενδιαφέρον της σε μεσαίου και μεγάλου μεγέθους έργα», εξηγεί ο Κυριάκος Απέργης επικεφαλής του Corporate Banking στην τράπεζα, δηλαδή όλων των μη ναυτιλιακών δανείων. Μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτηθεί έργα συνολικής ισχύος άνω των 30 MW, συμπληρώνει, τα οποία εκτελέστηκαν, όπως εξηγεί, «από φορείς με άρτια γνώση του συγκεκριμένου αντικειμένου και αποδεδειγμένη εμπειρία στην εκτέλεση τους».

Η ABBank, που κατά τις προηγούμενες δεκαετίες διακρίθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις, έχει πλέον στραφεί και στη στεριά διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της με χορηγήσεις τόσο σε ΑΠΕ όσο και προς την αγορά εμπορικών ακινήτων και τεχνολογίας αλλά και άλλων κλάδων όπως και σε εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το χαρτοφυλάκιο δανείων της ABBank αποτελείται σήμερα κατά 87% περίπου από ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις και κατά 13% από μη ναυτιλιακές με το business plan να θέλει τις τελευταίες να αυξηθούν μεσοπρόθεσμα προς το 30%, παράλληλα με την ευρύτερη μεγέθυνση του ισολογισμού της.

Ήδη το ενεργητικό της Aegean Baltic Bank κατά το 2021 έφτασε το ορόσημο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες ενέγραψε κατά την περυσινή χρήση αύξηση καθαρής κερδοφορίας της τάξης του 70% με τα βασικά ίδια κεφάλαιά (CET-1) της να διαμορφώνονται στο 16%. Παράλληλα διπλασίασε σχεδόν τις καταθέσεις της ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε μόλις στο 1,9% του συνόλου του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων με τις προβλέψεις για αυτά στο 50%.

Κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης μάλιστα ανεπτύχθη έτι περεταίρω με τα καθαρά κέρδη χρήσης να αυξάνονται κατά 116%. σε 2,4 εκατ. ευρώ έναντι σε 1,1 εκατ. ευρώ, το πρώτο τριμμένο του 2021 και τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη να αυξάνονται κατά 93% άνω των 3,5 εκατ. ευρώ από 1,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το συνολικό ενεργητικό της ABBank, το οποίο είναι από τα τέλη του 2021 σταθερά πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ανήλθε την 31.3.2022 σε 1,052 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρέμειναν στα 10,9 εκατ. ή μόλις 2% του συνόλου των δανείων προ προβλέψεων με την κάλυψη από προβλέψεις στο 50%.

Οι καταθέσεις πελατείας αυξήθηκαν περεταίρω κατά 70 εκατ. ευρώ ή 8% στα 912 εκατ. ευρώ από 842 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2021. Ο δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων CET-1, λαμβάνοντας υπόψη τα καθαρά κέρδη χρήσης 2021 και του πρώτου τριμήνου του 2022 διαμορφώνεται στο 15,9 %,και μάλιστα με πλήρη απορρόφηση της επίπτωσης του ΔΠΧΑ-9 και χωρίς τα εποπτικά κεφάλαιά της να περιλαμβάνουν αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.