Στουρνάρας: Ζούμε την «τέλεια καταιγίδα» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στουρνάρας: Ζούμε την «τέλεια καταιγίδα» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

«Τέλεια καταιγίδα» χαρακτήρισε το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί μετά τη ρωσική εισβολή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια  ομιλίας του στο συνέδριο «Banking Summit: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη». Όπως ανέφερε, ζούμε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, όπου η πραγματοποίηση ακραίων κινδύνων έχουν αυξηθεί σημαντικά.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν το δεύτερο τέτοιο γεγονός τα τελευταία δύο χρόνια, με το πρώτο να είναι η πανδημία», συμπλήρωσε.

«Αυτή η "τέλεια καταιγίδα" ήρθε σε μια περίοδο όπου οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι σημαντικές και τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και ο χρηματοπιστωτικός τους τομέας ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας», σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Όπως ανέφερε το περιβάλλον αυτό δημιουργεί στασιμοπληθωριστικές τάσεις και διλήμματα νομισματικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και δημοσιονομικά, ενεργειακά και αμυντικά διλήμματα για την ευρωζώνη και τις εθνικές κυβερνήσεις.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι αφήνοντας κατά μέρος τον αντίκτυπο από την τρέχουσα αναταραχή, υπάρχουν ισχυροί ούριοι άνεμοι για την ελληνική οικονομία. «Το 2021, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,3%, λόγω των ισχυρών ρυθμών αύξησης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου και της ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας είναι ευνοϊκές με την αύξηση της απασχόλησης να επιταχύνεται και την ανεργία να μειώνεται», επισήμανε.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι «ο δρόμος μπροστά δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς τα σημάδια από την πανδημία είναι ακόμα ορατά, ενώ νέες και απρόβλεπτες προκλήσεις είναι κάτι παραπάνω από διαφαινόμενες. Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αποτελούν ένα σημαντικό αρνητικό σοκ από την πλευρά της προσφοράς, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή και να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας. Επιπλέον, μια πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης εγκυμονεί σημαντικούς δυσμενείς κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας».