Kόκκινα δάνεια: Στον «αέρα» οι πλειστηριασμοί
Shutterstock
Shutterstock

Kόκκινα δάνεια: Στον «αέρα» οι πλειστηριασμοί

Στον αέρα είναι ξανά, η δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης να κάνουν πλειστηριασμούς για να φέρουν έσοδα από κόκκινα δάνεια, ενώ το ρίσκο για κατάπτωση των εγγυήσεων του δημοσίου που έχουν παρασχεθεί για να πουληθούν τα δάνεια ως τίτλοι, αυξάνεται.

Αυτό ξεκαθαρίστηκε σήμερα στη Βουλή, όπου έγινε φανερή η διάσταση των απόψεων για το θέμα, καθώς από το υπουργείο Οικονομικών έχουν επιλέξει το ζήτημα να επιλυθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. 

Κυρίως όμως αποτυπώθηκε ότι η κυβέρνηση έχει διαφορετική οπτική στο θέμα, καθώς επιλέγει τα έσοδα να έρθουν με ρυθμίσεις, για τις οποίες τόσο από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών δόθηκαν στοιχεία. Η εκτίμηση της κυβέρνησης, είναι ότι οι πιστωτές απορρίπτουν πολλές ρυθμίσεις και πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς αυτό τον τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε, πως πράγματι οι εταιρείες ήθελαν τροπολογία, αλλά η κυβέρνηση έχει άλλη πολιτική και άλλες απαιτήσεις από τις εταιρείες. Οι εταιρείες πάλι εκτιμούν ότι χωρίς τη δυνατότητα να καταφύγουν στους πλειστηριασμούς δεν μπορούν να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

«Για να πάρει η κυβέρνηση πίσω την τροπολογία αυτή θα πρέπει να έχει κατατεθεί», είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Πράγματι προτάθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση δεδομένων και των νέων προκλήσεων όλοι οι χρηματοδοτικοί φορείς οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με την πολιτεία για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Μέχρι σήμερα οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν σημαντικά στο συγκεκριμένο ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού, δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις.

Προσδοκούμε και πιέζουμε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων. Και έχουν ευθύνη γι αυτό πρωτίστως απέναντι στην ελληνική κοινωνία, γιατί η επιτυχία υλοποίησης του νέου νόμου θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας», κατέληξε.

Τι είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος

Οι τράπεζες οφείλουν να προστατεύσουν τα κεφάλαια που διαχειρίζονται και είναι οι αποταμιεύσεις των καταθετών. Σήμερα οι τράπεζες δεν διαχειρίζονται παλαιά κόκκινα δάνεια, έχουν κάνει πολλές ρυθμίσεις και θα κάνουν και άλλες και στηρίζουν τη διαδικασία αυτή. Ωστόσο, ενώ φέτος είχαν προγραμματιστεί 2.649 πλειστηριασμοί, διενεργήθηκαν τελικά μόνο 693 και δεν αφορούσαν ευάλωτους δανειολήπτες.

Αυτή ήταν η ουσία της απάντησης στη Βουλή του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και προέδρου της Alpha Bank, Βασίλη Ράπανου, ο οποίος είπε ότι οι τράπεζες αναλαμβάνουν λελογισμένα ρίσκα στα πλαίσια του μηχανισμού που τις εποπτεύει.

«Σήμερα οι τράπεζες δεν διαχειρίζονται παλαιά κόκκινα δάνεια», είπε ο κ. Ράπανος. Μιλώντας (για την καθυστέρηση στα έσοδα), ο κ. Ράπανος θύμισε τις «εκτεταμένες ρυθμίσεις δανείων, δηλαδή τις εννεάμηνες αναστολές τα γνωστά μορατόρια, συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες όταν ξέσπασε η πανδημία». Όπως είπε, «αφορούσαν ενήμερες οφειλές για 498.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις». 

Θύμισε επίσης τα προγράμματα στήριξης των δανειοληπτών: «Γέφυρα 1,2,3. Και στο πλαίσιο αυτό 95.000 οφειλέτες, ενήμερων ή ρυθμισμένων οφειλών, έλαβαν εννεάμηνες επιδοτήσεις 590 εκατ. για την επιδότηση δόσεων δανείων ύψους 11,5 δισ. ευρώ», είπε.

Στο εννεάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2022 είπε ο κ. Ράπανος, «προγραμματίστηκαν 2649 πλειστηριασμοί από τους οποίους διενεργήθηκαν τελικά μόλις 693 και ο αριθμός αυτός είναι ελάχιστος και δεν αφορά ευάλωτους δανειολήπτες».

Πρόσθεσε ότι «το πρωταρχικό μέλημα του τραπεζικού συστήματος είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας και η διαφύλαξη των καταθέσεων. Και στα δυο «το πρόσημο μας είναι θετικό», είπε. «Στις μεν χορηγήσεις οι τράπεζες φέτος όχι μόνο θα φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ που είχαμε το 2020 και το 2021 αλλά θα το ξεπεράσουν. Όλες οι τράπεζες μέλη μας έχουν υπερκαλύψει τους στόχους πιστωτικής επέκτασης για το 2022, ενώ με στοιχεία Αυγούστου οι καταθέσεις ανέρχονται σε 184 δισ. ευρώ, που είναι το υψηλότερο ποσό των τελευταίων ετών». 

Ο κ. Ράπανος κατέληξε λέγοντας ότι «θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά στοιχεία και θα φανεί ότι οι τράπεζες στηρίζουν ουσιαστικά την πραγματική υλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Και αν χρειαστεί θα αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες, ενώ τόνισε ότι, «τα δάνεια που δίνουμε είναι λεφτά των καταθετών δεν είναι των καπιταλιστών δεν είναι των μετόχων».