Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο Liberal: Η Νίκας θα ξαναγίνει μεγάλη

Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο Liberal: Η Νίκας θα ξαναγίνει μεγάλη

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Αν δεν πιστεύαμε στην εταιρεία Νίκας, στο brand της, στην ιστορία της και σ' όλη την επιχειρηματική διαδρομή της, τότε δεν θα επενδύαμε περισσότερα από 24 εκατ. ευρώ. Ναι είμαι αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα της Νίκας».

Αυτή ήταν η απάντηση του ισχυρού άντρα του ομίλου Chipita κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου σε ερώτηση του Liberal για το κατά πόσο πιστεύει στην… αναστήλωση και στην «επιστροφή» της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας.

Αποφεύγοντας να δώσει πολύ εξειδικευμένες απαντήσεις αναφορικά με τη συμφωνία καθώς «η Νίκας είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και συνεπώς εμπίπτει σε πολλούς περιορισμούς», ο κ. Θεοδωρόπουλος τονίζει ότι «υπάρχει συγκεκριμένο business plan και πάνω σ' αυτό θα δουλέψουμε».

Αναφορικά με το εργοστάσιο παραγωγής της Νίκας στον Άγιο Στέφανο και το αν θα μεταφερθεί η παραγωγή αλλού, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημειώνει ότι «προς το παρόν παραμένουμε εκεί, άλλωστε εμείς το μισθώσαμε εκ νέου. Στο μέλλον θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα και όλες οι δυνατότητες, ό,τι είναι καλύτερο για την παραγωγή των προϊόντων της επιχείρησης και τους 300 εργαζόμενους σε αυτή».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν έχουμε πρόθεση να βγάλουμε την εταιρεία από το Χρηματιστήριο, δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό, η Νίκας θα παραμείνει εισηγμένη».

Η συμφωνία και η επόμενη ημέρα

Έτσι λοιπόν, μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις, φαίνεται πως για την Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ ξημερώνει μια καινούρια μέσα, με το 2017 να είναι έτος μετασχηματισμού, αναδιάρθρωσης και κινήσεων εξορθολογισμού της εταιρείας. Στόχος είναι σταδιακά η Νίκας να μπει σε μια σειρά και μια αναπτυξιακή τροχιά, διεκδικώντας ξανά τα μερίδια που έχει απολέσει στην αγορά των αλλαντικών, όπου έως προ λίγων σχετικά ετών, ήταν leader.

Σύμφωνα με το πλάνο του κ. Θεοδωρόπουλου - ο οποίος από το 2011 έχει εμπλακεί επενδυτικά στη Νίκας ποντάροντας τα πρώτα χρόνια 7 εκατ. ευρώ - στόχος είναι μετά το μετασχηματισμό του τρέχοντος έτους, το 2018 η βιομηχανία να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Η συμφωνία υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016, μεταξύ της Givenrise Investments Limited που ανήκει στον όμιλο Chipita και των δανειστριών τραπεζών της Νίκας, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank και Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Κεφαλαρίου (εταιρεία ειδικού σκοπού των δανειστριών τραπεζών).

Μεταξύ άλλων στη συμφωνία προβλέπεται:

  • Γενναίο haircut στο δανεισμό: Προβλέπεται απομείωση του δανεισμού της Νίκας και θυγατρικών με διαγραφή κεφαλαίου και τόκων σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεών τους ώστε ο δανεισμός τους μετά την περάτωση της εν λόγω αναδιάρθρωσης να ανέρχεται στο ποσό περίπου των 26,4 εκατ. ευρώ έναντι των περίπου 80 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα σε ενοποιημένη βάση και 70 εκατ. ευρώ σε εταιρικό επίπεδο.
  • Μέρος της απομείωσης του δανεισμού, ήτοι κατά 17 εκατ., θα προέλθει από τη μεταβίβαση προς την Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Κεφαλαρίου Α.Ε. του ήδη ενυπόθηκου ακινήτου της Νίκας στον Άγιο Στέφανο, το οποίο στη συνέχεια το επενδυτικό σχήμα θα μισθώσει για τις ανάγκες της αλλαντοβιομηχανίας.
  • Αύξηση της αύξηση της ονομαστικής τιμής των μετοχών της Νίκας με συνένωση των παλαιών μετοχών με αναλογία δέκα παλαιές κοινές μετοχές προς μία νέα κοινή. (reverse split 10:1) και αντίστοιχη μείωση του συνολικού αριθμού των παλαιών μετοχών της εταιρείας.
  • Στη συνέχεια τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας έκαστης μετοχής με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 4α του κ.ν. 2190/1920, ή για τον συμψηφισμό ισόποσων ζημιών.
  • Τέλος, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας υπέρ των παλαιών μετόχων της συνολικού ποσού περίπου 23,3 εκατ. ευρώ. Η Givenrise, η οποία θα έχει καταστεί μέτοχος της Νίκας, έχει συμφωνήσει ότι θα καλύψει τις αδιάθετες μετοχές, ήτοι μέχρι και το συνολικό ποσό της εν λόγω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Στην ουσία η εταιρεία συμφερόντων της Chipita είναι που θα βάλει και τα περισσότερα χρήματα στην αύξηση καλύπτοντας τη συμμετοχή που αναλογεί στους υφιστάμενους μετόχους της εταιρείας και συγκεκριμένα της Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα (67,48%) και της Eurobank (11,99%).

Η συνεργασία με την Impala Invest B.V. που δεν τελεσφόρησε

Θυμίζουμε ότι το αρχικό πλάνο αναδιάρθρωσης της Νίκας είχε υπογραφεί από τον όμιλο Chipita σε συνεργασία με την εταιρεία Impala Invest B.V. τους πρώτους μήνες του 2016, όμως τελικά δεν τελεσφόρησε. Οι λόγοι της ματαίωσης της συνεργασίας οφείλονταν, σύμφωνα με τις διαρρέουσες πληροφορίες, στη δυστοκία ανεύρεσης κοινής στρατηγικής για την εξυγίανση και το μετασχηματισμό της Νίκας.

Ιστορικό – Πως ξεκίνησε η πτώση

Η αλλαντοβιομηχανία Νίκας ιδρύθηκε πριν από 51 χρόνια, το 1966 από τον κ. Παναγιώτη Νίκα. Σε ένα εν πολλοίς «παρθένο» για τη χώρα μας έδαφος στον τομέα της οργανωμένης, επαγγελματικής και πιστοποιημένης αλλαντοποιίας, η Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ τις επόμενες δεκαετίες και κυρίως '80 και '90 θα γίνει leader της αγοράς.

Το 1972 είναι η πρώτη που παράγει αλλαντικό σε τετράγωνο σχήμα για τοστ, το '85 η πρώτη που επεξεργάζεται κρέας γαλοπούλας σε αλλαντικό, ενώ το 1996 η πρώτη αλλαντοβιομηχανία στην Ελλάδα που έλαβε ISO 9001.

Το 1991 εισάγεται στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζοντας τη μεγάλη πορεία ανάπτυξης τα επόμενα έτη.

Τον Δεκέμβριο του 2003 η Π.Γ. Νίκας εξαγοράστηκε από τον επενδυτικό όμιλο Global Finance του κ. Άγγελου Πλακόπιτα έναντι 6 ευρώ ανά μετοχή, περίπου 90 εκατ. ευρώ (εξαγορά σε πρώτη φάση του 50% και κατόπιν ακολούθησε δημόσια πρόταση μέσω της οποίας το επενδυτικό fund απέκτησε το 80%).

Προσπάθησε να τη βγάλει από το χρηματιστήριο, όμως το μπλοκ από τον επιχειρηματία Ρέστη που μάζεψε άνω του 10%, κατέστησε αδύνατη τη δημόσια πρόταση.

Η Νίκας παραμένει μέχρι σήμερα μάλλον η μεγαλύτερη επενδυτική αποτυχία της Global Finance που συνήθιζε να μπαίνει σε αναπτυσσόμενες εταιρείες και να ρευστοποιεί σε 5-6 χρόνια με μεγάλο κέρδος όπως Γερμανός, Chipita, Goody''s, Jumbo, Eurodrip, Computer Logic και Data Information Systems ή αλλιώς DIS.

Αύξηση ανταγωνισμού, είσοδος νέων παικτών αλλά και κακές επιλογές στο management, οδήγησαν σταδιακά σε πτώση των πωλήσεων τη Νίκας, που από leader με μερίδιο περί το 20% έως πριν δέκα χρόνια, πλέον είναι στην 3η θέση στον κλάδο με μερίδια 10-12%.

Ο «χάρτης» της συρρίκνωσης μεγεθών τα τελευταία 13 χρόνια

Μια ματιά στην… αλυσίδα αποτελεσμάτων της Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, δείχνει ότι ο όμιλος αφενός πολύ δύσκολα έβγαζε κέρδη, παρά τις καλές πωλήσεις του, αφετέρου, εδώ και μια 12ετία άρχισε να εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Το 2004 ο όμιλος είχε πωλήσεις που έφτασαν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον οι ετήσιες πωλήσεις του έχουν κατέλθει κάτω από το μισό, παρουσιάζοντας ζημιές εδώ και μια δεκαετία και αρνητικά ίδια κεφάλαια! Παλαιότερα η Νίκας απασχολούσε πάνω από 400 εργαζόμενους, όμως πλέον απασχολεί 296 εργαζόμενους.

6μηνο 2016: Στο 1ο εξάμηνο του 2016 η Νίκας παρουσίαζε ζημιές 5,29 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 4,39 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 1ο εξάμηνο του 2016 κατήλθε στα 22,01 εκατ. ευρώ έναντι 26,15 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

2015: Οι ζημιές για την Π.Γ. Νίκας είχαν ανέλθει στα 14,7 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών στα 48,93 εκατ. ευρώ.

2014: Οι ζημιές για τον όμιλο ήταν 5,9 εκατ. ευρώ με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 55,18 εκατ. ευρώ.

2013: Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ήταν στα 60,79 εκατ. ευρώ ενώ οι ζημιές είχαν διαμορφωθεί στα 11,22 εκατ. ευρώ.

2012: Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ήταν στα 69,63 εκατ. ευρώ με τις ζημιές στα 7,03 εκατ. ευρώ.

2011: Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ήταν στα 72,5 εκατ. ευρώ με τις ζημιές στα 12,2 εκατ. ευρώ.

2010: Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στη χρήση του 2010 ήταν στα 87,6 εκατ. ευρώ με τις ζημιές στα 2,8 εκατ. ευρώ.

2009: Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ήταν στα 95,6 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2009, με τις ζημιές στα 2,3 εκατ. ευρώ.

2008: Ο κύκλος εργασιών ήταν στα 100,4 εκατ. ευρώ με τις ζημιές να διαμορφώνονται στα 5,4 εκατ. ευρώ.

2007: Ο κύκλος εργασιών ήταν στα 105,9 εκατ. ευρώ με τις ζημιές στα 2,2 εκατ. ευρώ.

2006:  Έτος καμπής, για τον όμιλο, που γύρισε σε ζημιές και στις οποίες παραμένει δέκα χρόνια τώρα: Ο κύκλος εργασιών ήταν στα 107 εκατ. ευρώ με τον όμιλο να παρουσιάζει ζημιές 511 χιλ. ευρώ.

2005: Ο τζίρος έφτασε στα 105,6 εκατ. ευρώ με τα κέρδη του ομίλου να διαμορφώνονται στα 8,095 εκατ. ευρώ.

2004: Ο κύκλος εργασιών ήταν 100,7 εκατ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη στα 8 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου Νίκας στις 30/6/2016 ανέρχονταν σε 106,391 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 81 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε βραχυπρόθεσμο δανεισμού, ενώ τα ίδια κεφάλαια το ίδιο διάστημα ήταν αρνητικά κατά 57,3 εκατ. ευρώ.

Στα 4,2 εκατ. ευρώ οι απαιτήσεις από τη Μαρινόπουλος

Στα 4,2 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των απαιτήσεων της Νίκας από τη Μαρινόπουλος. Μέρος αυτού του ποσού (1 εκατ. ευρώ) έχει αναληφθεί από εταιρεία πρακτορείας απαιτήσεων (Factoring), όπερ και σημαίνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος για τη Νίκας από τη Μαρινόπουλος ανέρχεται στα 3,2 εκατ. ευρώ. Για τη χρήση του 2015, η συμμετοχή της Μαρινόπουλος στον κύκλο εργασιών της Νίκας ήταν 7,5%, παρ' ότι από το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, έχει διακόψει τις παραδόσεις στην αλυσίδα.

Χρηματιστήριο

Η εταιρεία Νίκας εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 22 Απριλίου 1991 και γνώρισε σημαντική ανάπτυξη την πρώτη 12ετία μετά την εισαγωγή της, ενώ δημιούργησε και τις εγκαταστάσεις στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Πλέον όμως από τις 10 Απριλίου του 2012 η μετοχή της εταιρείας βρίσκεται σε επιτήρηση, με την αποτίμησή της να έχει κατέλθει στα 2,67 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή της μόλις στα 0,132 ευρώ!

Υ.Γ.: Το ερώτημα για μια εταιρεία με 50 χρόνια ιστορίας και εκατοντάδες εργαζόμενους είναι ένα: Στα χέρια του πετυχημένου Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ενός πολύ έμπειρου επιχειρηματία, καλού γνώστη τόσο της λιανικής των τροφίμων όσο και των «μυστικών» του κλάδου, η Νίκας μπορεί να ελπίζει ότι σταδιακά μπορεί να μπει σε μια νέα φάση;