Σπάνε τον «ταμιευτήρα» των 300 εκατ. ευρώ της ΕΥΔΑΠ

Σπάνε τον «ταμιευτήρα» των 300 εκατ. ευρώ της ΕΥΔΑΠ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Το ταμείο ύψους 310 εκατ. ευρώ της ΕΥΔΑΠ έβαλαν στο στόχαστρο το ελληνικό δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να ενισχύσουν τα έσοδά τους, ενόψει και των πιθανών μετοχικών ανακατατάξεων στην εταιρεία από το 2017.

Χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου με θέμα τη διανομή μερίσματος προηγούμενων χρήσεων ύψους 40,47 εκατ. ευρώ ήτοι 0,38 ευρώ (μεικτό) ανά μετοχή.

Η απόφαση του δ.σ. ήρθε μετά από έγγραφο αίτημα των Μετόχων Πλειοψηφίας, «Ελληνικό Δημόσιο» και «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Αν γίνει δεκτή η εισήγηση για τη διανομή έκτακτου μερίσματος, θα είναι το δεύτερο μεγάλο ποσό που διανέμει η ΕΥΔΑΠ μέσα στη χρονιά για τους μετόχους της, καθώς η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε διανομή μερίσματος 0,31 ευρώ (0,279 ευρώ καθαρό) στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, μοιράζοντας συνολικά 33,015 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2016 η ΕΥΔΑΠ θα γυρίσει στους μετόχους της 73 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της –ποσό διπλάσιο της φετινής κερδοφορίας της που δεν αναμένεται να υπερβεί τα 35 εκατ. ευρώ- και δείχνει ότι το πλούσιο ταμείο της μπαίνει στο στόχαστρο.

Άλλωστε, τα καθαρά κέρδη 1ου εξαμήνου 2016 ανέρχονται σε 17,32 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, τα μερίσματα που αναφέρονται πιο πάνω, αφορούν προηγούμενες χρήσης.

Όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΥΔΑΠ, την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου θα γίνει η γενική συνέλευση, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου θα γίνει η αποκοπή μερίσματος, ενώ από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η καταβολή του μερίσματος.

Πόσο αναπτυξιακό είναι αυτό το μέτρο;

Όμως, πόσο αναπτυξιακό, πόσο δίκαιο και εν τέλει πόσο σοφό είναι να καρπώνεται το δημόσιο «τυφλά» τα κέρδη μιας επιχείρησης που θα μπορούσε να κάνει επενδύσεις, και όλα αυτά για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις άλλων τομέων του δημοσίου;

Το... πογκρόμ μεταφοράς των διαθεσίμων από δημόσιους οργανισμούς, ΔΕΚΟ, δήμους και εταιρείας κοινής ωφέλειας η τωρινή κυβέρνηση το είχε ξεκινήσει από το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν και ήταν σε εξέλιξη η «υπερήφανη» διαπραγμάτευση Γ. Βαρουφάκη, στο πιο καταστροφικό εξάμηνο των τελευταίων δεκαετιών για την ελληνική οικονομία. 

Κάποιες διοικήσεις εταιρειών είχαν αρνηθεί να μεταφέρουν τη ρευστότητα από τα ταμεία τους με αποτέλεσμα να επισπευσθεί η αντικατάστασή τους.  

Η περυσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που «έστελνε» τα διαθέσιμα των κρατικών ΔΕΚΟ στην Τράπεζα της Ελλάδος εξαιρούσε τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις. Και αυτό, γιατί οι εισηγμένες εταιρείες (υποτίθεται ότι) δίνουν λογαριασμό στους μετόχους τους, που δεν είναι μόνο το δημόσιο.

Για το λόγο αυτό, επελέγη από την κυβέρνηση ο δρόμος της διανομής μερισμάτων για την αποκόμιση της ρευστότητας δημοσίων οργανισμών που είναι εισηγμένοι.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι 

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους σ'' αυτή την εξέλιξη, με την Ομοσπονδία των υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ να προαναγγέλλει κινητοποιήσεις. Επισημαίνει ότι η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους θα είναι ολέθρια για την ανάπτυξη της εταιρείας και σημειώνει ότι είναι χρήματα που προήλθαν από μειώσεις μισθών.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων τονίζει ότι τα αποθεματικά που προέρχονται από την κερδοφορία της Εταιρείας, την περικοπή μισθών κατά 35% και από χρήματα που όφειλαν το Δημόσιο και οι δήμοι στην ΕΥΔΑΠ, μέρος των οποίων επέστρεψαν πριν από μερικά χρόνια (υπολογίζονται σε 380 εκατ.).

Μάλιστα, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να επιστρέφονται χρήματα στους μετόχους την ώρα που κόβεται το νερό σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ενώ έχουν να γίνουν 15 χρόνια προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ΕΥΔΑΠ, με τις εργολαβίες και τις συμβάσεις έργου να κυριαρχούν.

Επικαλούνται επίσης μελέτη της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με την οποία εάν δοθούν δωρεάν 27 κυβικά νερό το τρίμηνο σε κάθε οικογένεια από τις 58.000 που είναι ενταγμένες σήμερα στο κοινωνικό τιμολόγιο, το συνολικό κόστος θα ανέρχεται σε μόλις 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, την ώρα που στους μετόχους θέλουν να επιστρέψουν ως επιστροφή κεφαλαίου 40 εκατ. ευρώ!

Η κατάσταση του μετοχολογίου της ΕΥΔΑΠ

Το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 34,03% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ, ενώ θα πάρει – σύμφωνα με το ποσοστό του – μέρισμα 13,863 εκατ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 27,3% των μετοχών της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης οπότε θα πάρει μέρισμα 11,04 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως ότι κεφάλαια «περνούν» από το ΤΑΙΠΕΔ πάνε κατευθείαν στο λογαριασμό για την απομείωση του χρέους.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει πλέον δικαίωμα να πουλήσει επιπλέον περίπου 11% της ΕΥΔΑΠ. Έτσι, το δημόσιο φαίνεται πως επισπεύδει τις διαδικασίες εξάντλησης των δυνατοτήτων απόκτησης ρευστότητας, καθώς αν το ΤΑΙΠΕΔ πουλήσει επιπλέον ποσοστό, τότε αυτομάτως μειώνονται και τα έσοδα από μέρισμα και επιστροφές για το δημόσιο, σε μια συγκυρία «απεγνωσμένης» αναζήτησης ρευστότητας.

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζών Πόλσον ελέγχει το 10% της ΕΥΔΑΠ οπότε έχει να λαμβάνει 4,04 εκατ. ευρώ ως μέρισμα.

Ο χρηματοοικονομικός καθρέφτης της ΕΥΔΑΠ

Ο κύκλος εργασιών στο εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε 154,4 εκατ. ευρώ από 151,7 εκατ. το 2015, με τα κέρδη να ενισχύονται οριακά και συγκεκριμένα σε 17,32 εκατ. από 17,03 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 8% στα 43,16 εκατ. ευρώ.

Ο δανεισμός της από τα 86,3 εκατ. βρέθηκε στα 132,5 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα της να ξεπερνούν τα 310 εκατ. ευρώ από τα 230 εκατ. του 1ου εξαμήνου πέρυσι. Ουσιαστικά δηλαδή  δεν έχει τραπεζικό δανεισμό…

Σημαντική ενίσχυση καταγράφηκε στις ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες που από τα 17,79 εκατ. ευρώ σχεδόν τριπλασιάστηκαν στα 49,12 εκατ. ευρώ.

Η σχέση ev/ebitda βρίσκεται στο ιδιαίτερα καλό 7,9 για το 6μηνο πάντα…

Η ΕΥΔΑΠ αποτιμάται 575,1 εκατ. ευρώ στο Χ.Α. ενώ έχει δείκτη p/bv στο 0,6.

Από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου θα πάψει να αποτελεί μέλος του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 και θα μεταφερθεί στο δείκτη Mid Cap, καθώς τη θέση της θα πάρει η μετοχή της εταιρείας Σαράντης.

Υπενθυμίζεται ότι το 1999 η ΕΥΔΑΠ έγινε Ανώνυμη Εταιρεία με το 31% των μετοχών της να περνά σε ιδιώτες μέσω της εισαγωγής στις 28 Ιανουαρίου του 2000 στο Χ.Α., ενώ το 61% παρέμεινε στο Δημόσιο. Απασχολεί 2.320 εργαζόμενους

Το πογκρόμ στο κυνήγι της ρευστότητας

Σε ότι αφορά την... αφαίμαξη της ρευστότητας από ΔΕΚΟ και δημόσιους οργανισμούς, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν πέρυσι ο ΟΛΘ που υποχρεώθηκε από το βασικό του μέτοχο, το ΤΑΙΠΕΔ να τριπλασιάσει το διανεμόμενο μέρισμα, από 0,70 ευρώ σε 1,95 ευρώ ανά μετοχή!

Με αποτέλεσμα η εταιρεία αντί να δώσει μέρισμα 7 εκατ. ευρώ συνολικά όπως και ήταν η (αρχική) πρόταση της διοίκησης, να ανεβάσει το... κόμιστρο στα 20 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως, το ίδιο... βιολί είχε ακολουθήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς το 2014 ο ΟΛΘ υποχρεώθηκε να «επιστρέψει» ως... λύτρα στο κράτος υπό τη μορφή μερίσματος 40 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2013, παρ'' ότι τα κέρδη ήταν μόλις 18 εκατ. ευρώ. Μέσα σε δύο χρόνια, ο ΟΛΘ γύρισε κεφάλαια υπό τη μορφή μερίσματος που έφτασαν στα 60 εκατ. ευρώ.

Αυτές οι τακτικές, ειδικά όταν γίνονται για να καλυφθούν «τυφλές» ανάγκες ρευστότητας για μισθούς και συντάξεις, είναι όχι μόνο απολύτως αντιαναπτυξιακές, αλλά και άδικες, ενώ διαστρέφουν κάθε έννοια χρηστής οικονομικής πρακτικής...

Διαβάστε Περισσότερα