Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα προόδου
Σ. Κουνενάκη - Εφραίμογλου (ΕΒΕΑ)

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα προόδου

«Στόχος στα επόμενα χρόνια δεν είναι μόνο η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων αλλά και η ισχυροποίηση τους ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό». 

Αυτό αναφέρει σε δηλώσεις της προς το Liberal η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κυρία Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου, σχολιάζοντας την αύξηση του ισοζυγίου εγγραφών νέων επιχειρήσεων και διαγραφών για δεύτερη συνεχή χρονιά, το 2022. 

Όπως σημειώνει η κα. Εφραίμογλου:

«Το 2022, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα προόδου. Αυτά τα βήματα έχουν αποτυπωθεί με την αύξηση των επενδύσεων, τη σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών αλλά και της απασχόλησης. Επιβεβαιώνονται, επίσης, από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου στο ΕΒΕΑ, για τις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. 

Το 2022 εγγράφηκαν 7.397 νέες επιχειρήσεις, ενώ διαγράφηκαν 2.403, όταν το  2021 εγγράφηκαν 6.759 και διαγράφηκαν 2.071. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, μάλιστα, είναι τα στοιχεία σε ό,τι αφορά στις ενάρξεις επιχειρήσεων υπό τη μορφή Α.Ε., αφού στη συγκεκριμένη κατηγορία το θετικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών ενισχύθηκε περαιτέρω σε 771 το 2022, από 589 το 2021. 

Θετικά είναι τα μηνύματα και από την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ – σύμφωνα  με την οποία σημειώνεται νέα σημαντική βελτίωση στο οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα, με το σχετικό δείκτη να καταγράφει μία από τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων 9 μηνών – καθώς και από τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων,  που δείχνουν ότι στο 11μηνο του 2022, η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 50,11 δις ευρώ, ενισχυμένη κατά 37,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. 

Μόνιμη πηγή προβληματισμού, ωστόσο, αποτελεί το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο εξακολουθεί να διευρύνεται – κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης - και να πλήττει τα δημόσια οικονομικά. 

Συνεπώς πέρα, από την ποσοτική αύξηση των επιχειρήσεων, η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική οικονομία παραμένει η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιχειρηματικότητας, σε όρους παραγωγικότητας, εξωστρέφειας, καινοτομίας. Στην προσπάθεια αυτή, η αξιοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων είναι προϋπόθεση αναγκαία, αλλά όχι ικανή. Απαιτείται σταθερή πολιτική βούληση και συνέπεια στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και ισχυρό όραμα, τόλμη και επιμονή από την πλευρά των επιχειρήσεων. Στόχος στα χρόνια που έρχονται, είναι η χώρα να αποκτήσει όχι μόνο περισσότερες, αλλά και πιο ισχυρές, διεθνώς ανταγωνιστικές και βιώσιμες επιχειρήσεις».