Το σχέδιο Στάσση για είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Το σχέδιο Στάσση για είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ της τάξης των... 1.000 Mbps συνεπάγεται η οπτική ίνα την οποία σχεδιάζει να «κουμπώσει» η ΔΕΗ πάνω στα δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ, όπως είχε αποκαλύψει το liberal.gr.

Το πλάνο θα είναι τουλάχιστον πενταετές, απαιτεί σύμφωνα με πληροφορίες επενδύσεις 800 εκατ ευρώ, τις οποίες η επιχείρηση, με το ρόλο του παρόχου στην αγορά χονδρικής, θα υλοποιεί σταδιακά, τοποθετώντας σε μεγάλο μέρος του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ εναέριες οπτικές ίνες, προκειμένου αυτές να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια, επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Την τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία, δεν θα την φέρει σε πέρας η ίδια η επιχείρηση, παρά πάροχοι των telecoms οι οποίοι και θα νοικιάζουν από αυτήν, χωρητικότητα στην οπτική ίνα.

Το πλεονέκτημα του project, συνδέεται με τις εκτιμήσεις για γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου, καθώς η διαδικασία για τοποθέτηση εναέριας οπτικής ίνας είναι πολύ λιγότερο περίπλοκη και απαιτεί μικρότερο χρόνο και κόστος απ' ότι σε μια υπόγεια εγκατάσταση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το μοντέλο για την ανάπτυξη της υποδομής θα ακολουθήσει μεθόδους παρόμοιες με εκείνες που έχουν εφαρμοσθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ιταλία από την Enel.

Σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων, το πλάνο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται μέσα στο επόμενο εξάμηνο, όπως λέγεται ότι ανέφερε προς τους αναλυτές κατά το πρόσφατο Investor Day ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.

Από εκεί και πέρα, σε μια δεύτερη φάση, οι οπτικές ίνες που θα έχουν τοποθετηθεί πάνω στα δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G, επένδυση που θα απαιτήσει συμμαχία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Τα παραπάνω προσδίδουν φυσικά μεγαλύτερη αξία στον υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, (πώληση του 49% συν ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας) για την οποία ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου το λεγόμενο market test, δηλαδή η βολιδοσκόπηση επενδυτών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος γύρω από την εταιρεία. Ενός στην ουσία κοιμώμενου ενεργειακού «γίγαντα», αν αναλογιστεί κανείς τις κρυμμένες του υπεραξίες: Έχει πάγια συνολικής αξίας 3,6 δισ ευρώ, ετήσιες επενδύσεις 200 εκατ ευρώ και 7,5 εκατομμύρια πελάτες με καταναλώσεις 43,19 γιγαβατώρες. Η είδηση ότι η επιχείρηση εισέρχεται στις τηλεπικοινωνίες δεν θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερη «διαφήμιση» για την επικείμενη πώληση του 49% της θυγατρικής της, για την οποία επίκειται η ανακοίνωση από την ΡΑΕ για το ρυθμιζόμενο έσοδο της.

Οι υποψήφιοι μνηστήρες το αναμένουν πως και πως, με τις πληροφορίες να μιλούν για απόδοση λίγο κάτω του 7% ετησίως, ποσοστό λίαν ελκυστικό συγκριτικά με τα 2%-2,5% που προσφέρουν σε ευρωπαικό επίπεδο οι αντίστοιχοι διαχειριστές. Κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ ποντάρουν σε υψηλό τίμημα, στο οποίο βοηθά το δυνατό «στόρυ» που κουβαλά ο ΔΕΔΔΗΕ. Από το εμβληματικό project των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών, ύψους 850 εκατ ευρώ που θα αντικαταστήσει τα σημερινά παμπάλαια ρολόγια και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τις επενδύσεις αναβάθμισης παλαιών και δημιουργίας νέων δικτύων του νέου του επιχειρησιακού προγράμματος και έως το project των οπτικών ινών.