Το σχέδιο για πλαφόν στο φυσικό αέριο, πώς θα λειτουργεί
Shutterstock
Shutterstock
Κομισιόν

Το σχέδιο για πλαφόν στο φυσικό αέριο, πώς θα λειτουργεί

Τη «χρυσή τομή» ώστε να ικανοποιήσει αφενός την αγωνία των χωρών του Νότου που ανησυχεί για τις τιμές, αφετέρου τις ενστάσεις του ευρωπαϊκού Βορρά, που θεωρεί ότι ένα πλαφόν θα σπρώξει τους παραγωγούς σε άλλες αγορές, επιδιώκει το σχέδιο της Κομισιόν για ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο. 

Το έγγραφο της Κομσιιόν για ανώτατο όριο στην τιμή του χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ, που παρουσιάζει το Bloomberg, κινείται με βάση αυτήν ακριβώς τη συνταγή, επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις ενός μπλοκ χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει με βέτο στο συνολικό ενεργειακό πακέτο της ΕΕ.   

Σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Bloomberg, το ανώτατο όριο που προτείνει η Κομισιόν θα ενεργοποιείται «εάν η τιμή του TTF φτάσει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο και εάν η αύξηση της τιμής δεν συνοδεύεται από σε παρόμοια αύξηση στην παγκόσμια αγορά (σύγκριση με τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου)».

Τι σημαίνει αυτό; Πως όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς, δεν θα επιτρέπεται να εκτελούνται εντολές στο ολλανδικό χρηματιστήριο παραγώγων TTF για τον επόμενο μήνα, με τιμές πάνω από το προκαθορισμένο επίπεδο.

Στην ουσία, ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει:

  • Σταθερό πλαφόν τιμής που θα επανεξετάζεται κάθε μήνα και θα απενεργοποιείται εάν δεν ισχύουν πλέον οι λόγοι.
  • Δύο παράγοντες για την ενερηοποίηση του: Εάν το TTF του επόμενου μήνα ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο και παραμείνει εκεί για έναν αριθμό εβδομάδων (που θα καθοριστεί) και εάν η διαφορά ανάμεσα στην spot τιμή του TTF και ενός καλαθιού spot τιμών LNG ξεπεράσει ένα προκαθορισμένο επίπεδο για έναν αριθμό ημερών (που επίσης μένει να καθοριστεί).
  • Καμία κάλυψη των over-the-counter συναλλαγών, καθώς δεν είναι δυνατή η παρακολούθησή τους.
  • Καμία καθυστέρηση μεταξύ της αύξησης της τιμής και της ενεργοποίησης του μηχανισμού, ώστε τα αποτελέσματα να είναι άμεσα.
  • Εφαρμογή για περιορισμένο χρονικό διάστημα ενός έτους.

Το ανώτατο πλαφόν τιμής συμβάλλει στον περιορισμό πιθανών κερδοσκοπικών κινήσεων και επεισοδίων υπερ-εκτίναξης τιμών, καθώς και στη βελτίωση της προβλεψιμότητας στην αγορά, σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν.

Ωστόσο, οι συναλλαγές θα μπορούσαν να μετακινηθούν εκτός των θεσμισμέων χρηματιστηρίων, ενώ η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς παραγώγων θα μπορούσε επίσης να διαταραχθεί. Ακόμη, υπάρχει ο κίνδυνος οι προμήθειες προς την ΕΕ να επηρεαστούν, όπως τονίζεται στο έγγραφο.