Σε τροχιά απογείωσης μετοχές και ομόλογα

Σε τροχιά απογείωσης μετοχές και ομόλογα

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σε τροχιά... απογείωσης κινούνται ελληνικές μετοχές και ομόλογα καθώς το ράλι ανακούφισης της Δευτέρας μετά τις ευρωεκλογές εξελίχθηκε σε ράλι αισιοδοξίας, το οποίο μπορεί υπό προϋποθέσεις να μετατραπεί σε ισχυρή τάση. Μέσα σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κέρδισε 12%, πλησιάζοντας σε άνοδο 100% από τα χαμηλά του 2016, οι τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 27%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει δοκιμάσει δύο φορές να διασπάσει καθοδικά το επίπεδο του 3%.

Ποιο είναι το «ταβάνι;» Οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες όμως αναλυτές πιστεύουν πως αν διατηρηθεί το κλίμα που επικρατεί σήμερα, η Ελλάδα θα μπορούσε στο προσεχές διάστημα να πάψει να είναι η χώρα με το υψηλότερο κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, αφού η Ιταλία οδεύει σε νέα κόντρα με τις Βρυξέλλες με αποτέλεσμα να αναμένεται άνοδος των αποδόσεων.

Με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, η αγορά δείχνει να «ξυπνάει» και η χώρα έχει μία ευκαιρία να αφήσει πίσω της την κρίση, το διχασμό και την αναξιοπιστία και να κερδίσει όλα αυτά που της αναλογούν. Κορυφαίοι αναλυτές συμφωνούν ότι η χώρα δεν αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε μετά από σωρευτική ύφεση 25% και δεν αξιοποιεί στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες που έχει για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Μπορεί η Λεωφόρος Αθηνών να δέχθηκε μεγάλες εισροές λόγω του rebalancing όμως ο «πραγματικός» ημερήσιος τζίρος έχει ήδη διπλασιαστεί γύρω στα 100 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το διάστημα πριν τις εκλογές αφού ο ούριος άνεμος της πολιτικής αλλαγής δείχνει ικανός να τονώσει σε εντυπωσιακό βαθμό το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά assets. Επιπλέον, στην άνοδο συμμετέχουν όλο και περισσότερες μετοχές αφού η αλλαγή κλίματος θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας.

Από τα χαμηλά των 420 μονάδων στις αρχές του 2016 έως τις 818 μονάδες έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, λείπει ωστόσο μία ξεκάθαρη κατεύθυνση, κάτι που αποτυπώθηκε στους υποτονικούς τζίρους και στην απουσία μεγάλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Όλα αυτά αρχίζουν να αλλάζουν. Οι επενδυτές δείχνουν να προεξοφλούν κάτι καλύτερο χωρίς ακόμη να μπορούν να ενσωματώσουν τις προβλέψεις τους τον αντίκτυπο από τα μέτρα που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση.

Η ψυχολογία που βλέπουμε σήμερα και που ίσως δούμε σε χρηματιστήριο και ομόλογα μέχρι τις 7 Ιουλίου είναι απλώς μια πρώτη αντίδραση, μία πρώτη γεύση από το κλίμα που θα επικρατήσει προσεχώς, αν γίνει πραγματικότητα το ντόμινο θετικών εξελίξεων που περιμένει η αγορά μετά τις εκλογές.

Οι κίνδυνοι, βέβαια, παραμονεύουν, τα προβλήματα είναι δεδομένα και οι αποφάσεις που πρέπει να λάβει άμεσα η επόμενη κυβέρνηση είναι πολλές και δύσκολες. Δύσκολες διότι στα τέσσερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν μεταρρυθμίσεις όπως αυτή που αφορά στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, που αδικαιολόγητα δεν εφαρμόστηκαν.

Ήδη από τα τέλη του 2017 ξένοι αναλυτές υποστήριζαν ότι από τη στιγμή που θα προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές, το ελληνικό χρηματιστήριο θα απογειωνόταν. Ο χρόνος πέρασε πάρα πολύ αργά αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοζε κατά γράμμα το μνημόνιο, όμως με τις γνωστές καθυστερήσεις. Το μοναδικό που κατάφερε ήταν να καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας και αντί για 4% να βλέπουμε ρυθμούς που μετά βίας φτάνουν στο 2%.

Η μεγάλη διαφορά από την Κυριακή μέχρι σήμερα είναι ότι οι ξένοι αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν τα πράγματα από απόσταση και δεν επηρεάζονται από την πολιτική πόλωση και τις καθημερινές κόντρες με φόντο τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αρχίζουν να βλέπουν με διαφορετικό μάτι την Ελλάδα. Αυτό που λένε, λοιπόν, είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα – και άρα το ελληνικό δημόσιο ή η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα στο προσεχές διάστημα – αξίζουν σήμερα καλύτερη αντιμετώπιση από τους επενδυτές σε σύγκριση για παράδειγμα με τους ιταλικούς τίτλους.

Και αυτό γιατί η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, ενώ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η αισιοδοξία για ακόμη υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης είναι ενισχυμένη. Την ίδια ώρα η Ιταλία διανύει περίοδο έντονης αβεβαιότητας και όλα δείχνουν ότι ο πανίσχυρος πλέον Σαλβίνι, είτε με τον Ντι Μάριο, είτε με τον Μπερλουσκόνι, θα αναβιώσει την κόντρα με την Κομισιόν για το έλλειμμα. Παρ'' όλα αυτά, για να φύγει από πάνω μας η «ρετσινιά» του «κουρέματος» και των παλινωδιών της περασμένης τετραετίας οι επενδυτές θα περάσουν από κόσκινο τόσο τα ελληνικά ομόλογα όσο και τις μετοχές.