Σε θέσεις «μάχης» Τράπεζα της Αγγλίας και κυβέρνηση
Βρετανία

Σε θέσεις «μάχης» Τράπεζα της Αγγλίας και κυβέρνηση

Η Τράπεζα της Αγγλίας και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάσι Κουαρτένγκ θα δοκιμάσουν την ικανότητά τους να διαχειρίζονται από κοινού την οικονομία την επόμενη εβδομάδα, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τον Κουαρτένγκ να προσβλέπει σε φορολογικές ρυθμίσεις που, αναπόφευκτα, θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές.

Οι φαινομενικά αντίθετες κατευθύνσεις της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής υπογραμμίζουν τις οικονομικές προκλήσεις για τη Βρετανία, η οποία καταγράφει τον υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού μεταξύ των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, αλλά κινδυνεύει επίσης να διολισθήσει σε ύφεση.

Η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας έκανε εκστρατεία για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος υποσχόμενη να ανατρέψει την «πολιτική ορθοδοξία» του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατηγορεί για την επιβολή υψηλότερων φόρων και βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Πλέον, μαζί με τον Κουαρτένγκ θα πρέπει να βρουν τρόπο να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους χωρίς να πιέσουν την Τράπεζα της Βρετανίας να αυξήσει τα επιτόκια τόσο ώστε να προκαλέσει μεγαλύτερη οικονομική επιβράδυνση.

Πλαφόν στις τιμές ενέργειες

Όταν μετακόμισε στην Downing Street, η Τρας ανακοίνωσε επίσης την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές ενέργειας το οποίο θα βοηθήσει να μετριαστεί ο αντίκτυπος των ραγδαίων αυξήσεων στους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά, αλλά θα κοστίσει 100 δισ. λίρες - και πιθανώς περισσότερο - σε μια εποχή που τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας είναι ήδη «τεντωμένα». 

Το ανώτατο όριο σημαίνει ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος έφτασε σε υψηλό 40 ετών στο 10,1% τον Ιούλιο πριν υποχωρήσει τον Αύγουστο, θα κορυφωθεί χαμηλότερα από ό,τι θα γινόταν διαφορετικά, αλλά η «ένεση» χρημάτων στις τσέπες των καταναλωτών είναι πιθανό να τον διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Έλι Χέντερσον, οικονομολόγος της Investec, ανέφερε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Βρετανίας Άντριου Μπέιλι και οι συνεργάτες του θα είναι προσεκτικοί ώστε να μην ασκήσουν κριτική στην κυβερνητική πολιτική, αλλά θα επιμείνουν στα όπλα τους για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών κινδύνων.

«Θα παγώσουν την οικονομία σε μια στιγμή που η κυβέρνηση, μέσω της δημοσιονομικής της πολιτικής, προσπαθεί να τονώσει τη ζήτηση», τόνισε η Χέντερσον.

«Υπάρχει απόκλιση στην πορεία της πολιτικής, αλλά στο τέλος της ημέρας η Τράπεζα της Αγγλίας είναι ανεξάρτητη και ο κύριος στόχος της είναι η σταθερότητα των τιμών», υπογράμμισε.

Αύξηση επιτοκίων

Οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν στη μεγάλη δημοσιονομική τόνωση της βρρετανικής οικονομίας αυξάνοντας τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Τα βρετανικά κρατικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει απότομα και η στερλίνα έφτασε σε χαμηλά σχεδόν 40 ετών έναντι του δολαρίου αυτόν τον μήνα, ενώ οι επενδυτές πόνταραν στο υπερδιπλασιασμό των επιτοκίων στο 4,5% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται έτοιμη να αυξήσει το κόστος δανεισμού για έβδομη φορά από τον Δεκέμβριο την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αμφισβητούν μόνο το μέγεθος της αύξησης - άλλη μια άνοδο μισής ποσοστιαίας μονάδας ή ακόμη μεγαλύτερη αύξηση 75 μονάδων βάσης.

Την ίδια ώρα, πιθανώς την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ο Κουαρτένγκ είναι πιθανό να αποκαλύψει τις προθέσεις του, όσον αφορά στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο Τζούλιαν Τζέσοπ, οικονομολόγος που παρείχε άτυπες συμβουλές στην καμπάνια της Τρας, ανέφερε ότι δεν βλέπει πρόβλημα με την αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση των φόρων σχεδόν ταυτόχρονα.

«Η δημοσιονομική πολιτική ήταν πολύ αυστηρή και η νομισματική πολιτική πολύ χαλαρή. Λίγη εξισορρόπηση δεν είναι κακή», σημείωσε. «Πρέπει να επαναφέρουμε τα επιτόκια σε πιο λογικά και βιώσιμα επίπεδα. Αν φτάσουμε εκεί μερικές συναντήσεις νωρίτερα, θα είναι εύλογος συμβιβασμός για την αποφυγή τεράστιας ύφεσης».

Ο Τζορτζ Μπάκλεϊ, οικονομολόγος της Nomura, τόνισε ότι ο Κουαρτένγκ έχει αποδείξει ότι γνωρίζει τους κινδύνους ασυντόνιστων πολιτικών προγραμματίζοντας συναντήσεις δύο φορές την εβδομάδα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας στις πρώτες κινήσεις του μετά την ανάληψη της θέσης του υπουργού Οικονομικών.