Σε προεκλογική «νάρκη» τα αντανακλαστικά της Ελλάδας

Σε προεκλογική «νάρκη» τα αντανακλαστικά της Ελλάδας

Του Γιώργου Φιντικάκη
 
Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών στο παγκόσμιο περιβάλλον, έκρηξης του λαϊκισμού, ανατροπών και διαμόρφωσης νέων ισορροπιών, το ελληνικό πολιτικό σύστημα παραμένει κλεισμένο στη "χύτρα του εκλογικού του βρασμού", είναι το μήνυμα του επιχειρηματικού κόσμου παραμονές των Ευρωεκλογών.

Σε μια κοινή τους παρέμβαση, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας και Ευ. Μυτιληναίος, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αντανακλαστικά της χώρας που έχουν περιέλθει σε βαθιά προεκλογική νάρκη, όταν την ίδια στιγμή η Ευρώπη, διανύει "όχι μια ακόμη εποχή αλλαγών, αλλά την αλλαγή της εποχής", δηλαδή μια περίοδο δομικών αλλαγών, με εμπορικούς πολέμους, ανατροπές και ταχύτατη άνοδο της Κίνας, όμως η Ελλάδα απέχει παντελώς από την γενικότερη συζήτηση. 

"Διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και το διακύβευμα δεν αφορά τις Ευρωεκλογές, αλλά αναλώνεται στην πόλωση ενώ, εκτός μεμονωμένων υποψηφίων, η συζήτηση δεν ακουμπά τα ζητήματα, δεν αναλύονται πολιτικές και δεν προβάλλεται η στάση που θα έχουν τα κόμματα στην Ευρωβουλή", επισήμανε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ευ. Μυτιληναίος σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου με αντικείμενο τις εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής.

Το μήνυμα εκπέμπει την ανησυχία για αυτά που έρχονται, καθώς ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα και βαθύτατα, αλλά η Ελλάδα βουτηγμένη εδώ και μήνες σε ένα νοσηρό προεκλογικό κλίμα, απουσιάζει παντελώς από όλους αυτούς τους προβληματισμούς, τις συζητήσεις και τις διεργασίες.

Σε αυτήν την εποχή των νέων προκλήσεων, τόσο πολιτικών, η Ελλάδα παραμένει βυθισμένη στην εσωστρέφεια, σαν η μετάβαση στην νέα εποχή, και οι αλλαγές να είναι κάποια παροδικά φαινόμενα, που δεν την αγγίζουν.

Διανύουμε μια περίοδο, όπου η ΕΕ και τα κράτη - μέλη καλούνται να λάβουν θέση στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, είπε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι η άνοδος του λαϊκισμού και η αυξανόμενη εσωστρέφεια αλλάζουν ισορροπίες και διαμορφώνουν νέες συμμαχίες. 

“Ο ΣΕΒ εκ του ρόλου του επιλέγει να δώσει ώθηση στον διάλογο για την Ευρώπη, προτρέπουμε τους Ελληνες πολίτες να συμμετάσχουν με αίσθημα ευθύνης, αναζητώντας τις βέλτιστες προτάσεις και την καλύτερη εκπροσώπηση στα ευρωπαϊκά όργανά”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου.

"Καμία άλλωστε χώρα στην Ευρώπη, πολλώ δε μάλλον η Ελλάδα, δεν είναι ικανή να σταθεί μόνη της στο παγκόσμιο περιβάλλον", ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, υπογραμμίζοντας ότι "το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον θα βοηθήσει τις χώρες να σταθούν καλύτερα, με ανταγωνιστικές οικονομίες και καλύτερες θέσεις εργασίας". 

Το μήνυμά του είναι ότι "πρέπει να τεθούν τα θέματα σε σωστή βάση και να πάνε στην Ευρώπη καταρτισμένοι ευρωβουλευτές, που να μπορούν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα", προσθέτοντας ότι στο παρελθόν μόνο τρεις Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν ηγηθεί σημαντικών επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου και μόνο μία φορά η εισήγηση επί του Προϋπολογισμού έγινε από Έλληνα.

Υπενθύμισε άλλωστε ότι από το 1961, όταν ξεκίνησε η σύνδεση ΕΟΚ - Ελλάδας, ο ΣΕΒ μετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά πράγματα, ενώ το 1962 έγινε μέλος του UNICE, προπομπού της Business Europe. Υπενθύμισε δε τη ρήση του παλαιού προέδρου του ΣΕΒ, Λεωνίδα Κανελλόπουλου, ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη.

Αν και αμφότεροι οι κ.κ. Φέσσας και Μυτιληναίος αρνήθηκαν να πάρουν ανοικτά θέση για τα όσα συμβαίνουν στην εγχώρια σκηνή, εντούτοις ήταν σαφές ότι έστειλαν το μήνυμα πως η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. 

Σε μια συγκυρία όπου στον ευρωπαϊκό διάλογο κυριαρχούν ζητήματα για το επιχειρηματικό περιβάλλον, την βιομηχανία, την ψηφιακή σύγκλιση, το ενεργειακό κόστος, στην Ελλάδα η συζήτηση για αυτά απουσιάζει.

“Ας αντιληφθούμε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι, οι συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και η πρόκληση του Brexit, θα πρέπει να έχουν απέναντί τους μια ενιαία και ισχυρή Ευρώπη”, είπε ο κ. Μυτιληναίος. Και εξέφρασε την ανησυχία ότι μπορούμε να δούμε ποσοστά πάνω από 30% με αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντας “σοκ” μια τέτοια εξέλιξη, προσθέτοντας ότι “η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση, γι'' αυτό και εκεί θα πρέπει να στείλουμε τους καλύτερους”.

Στην πράξη ο επιχειρηματικός κόσμος βλέπει παραμονές των εκλογών, τους πολιτικούς να "γαργαλούν" τα αυτιά των πολιτών με δώρα, και για μια ακόμη φορά να μην τους λένε την αλήθεια για όσα έρχονται. Βλέπουν μια Ελλάδα που έπειτα από οκτώ χρόνια μνημονίων, έχει ακριβώς το ίδιο παραγωγικό μοντέλο, που αφού έχασε την 3η Βιομηχανική Επανάσταση, τώρα κινδυνεύει να χάσει και την 4η. Σε μια εποχή που η Ευρώπη και ο πλανήτης, κινείται στους ρυθμούς της βιοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και της ενέργειας, και αναβαθμίζει τον τεχνολογικό του εξοπλισμό, τα αντίστοιχα παραδείγματα βιομηχανικών επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ελάχιστα. Από τη μια ευαγγελιζόμαστε τη "παραγωγική ανασυγκρότηση", από την άλλη δεν μπορούμε να πετύχουμε όχι μόνο το στόχο 20% του ΑΕΠ ως το 2020 που έχει θέσει η Ευρώπη, αλλά ούτε καν το 12% του ΑΕΠ που έχουμε θέσει εμείς οι ίδιοι, και παρ'' όλα αυτά, επαιρόμαστε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια.