Σε λιγνίτες και φορτία LNG ποντάρει η κυβέρνηση, ανησυχία για τις τιμές

Σε λιγνίτες και φορτία LNG ποντάρει η κυβέρνηση, ανησυχία για τις τιμές

Φουλ λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, αύξηση φορτίων LNG στην Ρεβυθούσα και μετατροπή των μονάδων που δουλεύουν με αέριο σε πετρέλαιο, είναι η βασική γραμμή άμυνας της χώρας σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου.

Σε αυτά θα στηριχθεί η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας στο ακραίο αυτό σενάριο, όπως προκύπτει από την έκτακτη σημερινή σύσκεψη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, υπό τον Κ. Σκρέκα.

Το ερώτημα φυσικά αφορά τη διαθεσιμότητα και τις τιμές του LNG. Κατά πόσο δηλαδή σε ένα ενδεχόμενο, διακοπής των ρωσικών ροών στην Ευρώπη, όπου οι χώρες θα αναζητούν μαζικά φορτία LNG, η Ελλάδα θα καταφέρει να βρει διαθέσιμα φορτία και κυρίως σε τι τιμές.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας, έχοντας ως δεδομένη την διαθεσιμότητα των φορτίων LNG», όπως διαβεβαίωσε ο Κ.Σκρέκας.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η Ευρώπη βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλη έλλειψη αερίου το χειμώνα και όλες οι εταιρείες ψάχνουν για καράβια με φορτία LNG, πιθανότατα να υπάρξει στενότητα στην προσφορά.

Τι θα σήμαινε αυτό; Σε συνθήκες απόλυτης κρίσης, η τιμή του αερίου, το οποίο κινείται σήμερα πάνω από τα 160 ευρώ/ MWh, όταν τη Παρασκευή είχε πλησιάσει τα 150 ευρώ, θα μπορούσε να εκτιναχθεί πολύ πάνω από τα 200 ευρώ, εκτιμούν οι ειδικοί.

Στο σενάριο δυσκολίας εξεύρεσης φορτίων, η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, δουλεύοντας στο φουλ τις λιγνιτικές μονάδες, μετατρέποντας σε πετρελαικές όσες μονάδες φυσικού αέριου έχουν αυτή τη δυνατότητα και πιθανότατα λαμβάνοντας αποφάσεις περιορισμού στην κατανάλωση.

Ετερο ζήτημα είναι ότι εφόσον διακοπούν οι ρωσικές ροές, τότε και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να διακόψει τις εξαγωγές ρεύματος προς Βορράν. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα προκύψει ζήτημα επάρκειας για τους βόρειους γείτονες μας, όπως η Βουλγαρία η οποία καλύπτει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο από εμάς.

Σε παρουσίαση πάντως που έκανε η ΡΑΕ στη διάρκεια της σύσκεψης προκύπτει ότι σε καθεστώς συναγερμού (alert) βρίσκεται μόνο μια χώρα, η Γερμανία, ωστόσο σε καθεστώς warning, (προειδοποίησης) έχουν πλέον μπει 10 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Σουηδία, Δανία, Ιταλία, Αυστρία, Εσθονία, Ολλανδία, κ.ά. Προς ώρας, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη μπει σε κάποια επικίνδυνη κατηγορία. 

Τα έξι κλειδιά για την επάρκεια το χειμώνα

  • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.
  • Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν  τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.