Σε απόγνωση οι οφειλέτες

Σε απόγνωση οι οφειλέτες

Το σκληρό πρόσωπό της δείχνει, με το πολυνομοσχέδιο που πέρασε χτες στη Βουλή, η κυβέρνηση και στους οφειλέτες του Δημοσίου.

Υποταγμένη πλήρως στις εντολές της τρόικας – κουαρτέτου, δέχτηκε χωρίς αντίλογο τις νέες απαιτήσεις των δανειστών όσον αφορά τις αλλαγές επί τα χείρω και της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των φορολογουμένων, που στην παρούσα φάση και ύστερα από τις θυσίες τόσων ετών επιθυμούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για να παραμείνουν όρθιοι και να πληρώσουν έστω και λίγα ευρώ από το υστέρημά τους, προχώρησε σε αλλαγές που με μαθηματική ακρίβεια θα ανοίξουν τον δρόμο για αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων χιλιάδων πρωτίστως μικροοφειλετών και όχι των μεγαλοοφειλετών.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, οι φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί στην εν λόγω ρύθμιση θα πρέπει, για να μην την χάσουν, να εξοφλούν εγκαίρως όλες τις νέες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορεί να αποβληθούν και να χάσουν τη ρύθμιση, εάν δεν εξοφλούν τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής του στο ειδικό καθεστώς, οφειλές του, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Κατ'' εξαίρεση, και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017, η ρύθμιση δεν χάνεται, εάν οι οφειλές εξοφληθούν εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες, για το χρονικό διάστημα από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016, και εντός δεκαπέντε (15) ημερών, για το χρονικό διάστημα από την 1 Αυγούστου 2016 και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Από εκεί κι ύστερα όμως, για το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2017 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017, η ρύθμιση θα χάνεται, εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει την εξόφληση νέων οφειλών και δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστερημένη εξόφληση.

Από την 1 Ιανουαρίου 2018, όμως, προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή ούτε μια ημέρα καθυστέρηση δεν θα επιτρέπεται.

Η μόνη περίπτωση να παραμείνει κάποιος οφειλέτης στη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι πριν λήξει μια νέα οφειλή να υποβάλει αίτηση, προκειμένου να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που του χορηγείται χωρίς προϋποθέσεις εφόσον όμως ότι η νέα οφειλή του είναι έως 50.000 ευρώ.