Σε αναζήτηση ισορροπίας για το παγκόσμιο εμπόριο ΕΕ - Κίνα

Σε αναζήτηση ισορροπίας για το παγκόσμιο εμπόριο ΕΕ - Κίνα

Με την κυβέρνηση Τραμπ να έχει κηρύξει έναν άτυπο εμπορικό πόλεμο, τόσο προς τις Βρυξέλλες όσο και προς το Πεκίνο, η 20η Σύνοδος ΕΕ - Κίνας θα αναζητήσει νέες ισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο, με τις δύο πλευρές ωστόσο να δείχνουν αποφασισμένες να προστατέψουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα.

Και αυτό φάνηκε από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις των επικεφαλής των δύο μερών.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, στις δηλώσεις του κατά την έναρξη της 20ής Συνόδου Κίνας-ΕΕ τόνισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου χρειάζεται να αποκτήσει νέους κανόνες, τόσο για τις εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας, όσο και για τις επιδοτήσεις βιομηχανιών.

Ο Τουσκ έκρινε εξάλλου πως το Πεκίνο γνωρίζει πώς να ανοίξει την κινεζική οικονομία και μπορεί να το πράξει εάν το επιθυμεί, στην τοποθέτηση που έκανε έχοντας πλάι του τόσο τον κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, όσο και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει να αποκαταστήσει μεγαλύτερη ισορροπία στο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κίνα χρειάζεται να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία όσον αφορά τις επενδύσεις με την ΕΕ και τα μέρη μοιράζονται τον στόχο να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση και να κλείσουν συμφωνία το συντομότερο, ανέφερε ο Λι κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν καθήκον να μην αρχίζουν εμπορικούς πολέμους και κάλεσε τις κυβερνήσεις των τριών χωρών να συμβάλλουν στη διαδικασία με σκοπό να αναμορφωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο Τουσκ πρόσθεσε ότι υπάρχει χρόνος για να αποφευχθεί το ξέσπασμα συγκρούσεων και το χάος στο πεδίο του εμπορίου.

Πεκίνο και Βρυξέλλες ελπίζουν να καταφέρουν σε αυτή τη σύνοδο να εκδώσουν κοινή διακήρυξη για πρώτη φορά μετά το 2015, καθώς οι διαφωνίες τους όσον αφορά τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και άλλα ζητήματα απέτρεπαν τα τελευταία χρόνια κοινές ανακοινώσεις.

Η έμφαση στη σύνοδο θα δοθεί στο εμπόριο, ειδικά στην αναμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς και στην αναγραφή γεωγραφικών προσδιορισμών (αποδεικτικών προέλευσης) σε ορισμένα διατροφικά προϊόντα.

Η ΕΕ αναμένεται ότι θα εκφράσει τις ανησυχίες της για τους περιορισμούς ως προς την πρόσβαση ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά, αλλά και την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας των ευρωπαϊκών εταιρειών που επιχειρούν στην Κίνα.

Στη Σύνοδο θα συζητηθούν επίσης η κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», οι κρίσεις στη Μιανμάρ και το Αφγανιστάν, η διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, καθώς και οι προσπάθειες να περισωθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Κίνα αναζητεί στην Ευρώπη αντίβαρο για τους τιμωρητικούς δασμούς που επιβάλλουν σε κινεζικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων οι ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς ακόμα και στο σύνολο των κινεζικών εξαγωγών στη χώρα του. Το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ανταποδίδει σε κάθε του τέτοια κίνηση.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στην ΕΕ, Ζιανγκ Μινγκ, τόνισε σε άρθρο του στην εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία, όργανο του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας, ότι η έμφαση σε αυτή τη σύνοδο θα δοθεί στο πώς μπορεί η σχέση των δύο πλευρών να γίνει «πρότυπο σταθερότητας» εν μέσω του «πανδαιμόνιου μονομερών αποφάσεων και προστατευτισμού». Η Κίνα και η Ευρώπη είναι «δυνάμεις σταθερότητας και υπευθυνότητας» που υποστηρίζουν μια παγκοσμιοποίηση χωρίς αποκλεισμούς, πρόσθεσε.

Η ΕΕ έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να ικανοποιήσει το κινεζικό αίτημα να πάρει πιο σθεναρά θέση εναντίον των κινήσεων του Τραμπ.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ. Η ΕΕ εξήγαγε προϊόντα αξίας συνολικά 198 δισ. ευρώ στην Κίνα και εισήγαγε αγαθά αξίας 374 δισ. ευρώ από αυτήν πέρυσι, κατά επίσημα στοιχεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Προσφυγή της Κίνας στον ΠΟΕ για τους Αμερικανικούς δασμούς