Scope: Θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία - Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις

Scope: Θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία - Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις

Ανάκαμψη 4% την ερχόμενη χρονιά για την Ελλάδα προβλέπει ο γερμανικός Οίκος Αξιολόγησης Scope, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. «Παρά τις προκλήσεις της πανδημίας, σε σημαντικούς τομείς, η κυβέρνηση έκανε βήματα προόδου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που ενισχύει τις θετικές προοπτικές για την οικονομία», υπογραμμίζει ο αναλυτής του οίκου Γιάκομπ Σουβάλσκι, ειδικός σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας συμβάλουν επίσης στην ανάκαμψη, εκτιμά ο ειδικός

Πολλά θα εξαρτηθούν και από την ταχύτητα ανάκαμψης του τουρισμού. Το 2019 ο τουρισμός συνέβαλε στο 20% και πλέον του ΑΕΠ και ήταν κατά συνέπεια ο σημαντικότερος αναπτυξιακός πυλώνας. Το 2020 ο αριθμός των επισκεπτών υποχώρησε κατά 80%. Ειδικοί του χώρου εκτιμούν ότι ο τουρισμός θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία χρόνια για να φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης. Αυτό ενδέχεται να ισχύσει για το σύνολο της οικονομίας. 

Βιώσιμο το χρέος

Η κυβέρνηση διοχετεύει δισεκατομμύρια στην οικονομία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ύφεσης που προκάλεσε ο κορονοϊός, για να στηρίξει αδύναμες επιχειρήσεις και να σώσει θέσεις εργασίας. Η βοήθεια αθροίζεται φέτος μέχρι στιγμής στα 23,9 δις ευρώ, ενώ την ερχόμενη χρονιά η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει άλλα 7,5 δις ευρώ. Το ποσό των 31,4 δις αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του φετινού ΑΕΠ. Για τα μέτρα στήριξης ο υπ. Οικονομικών μπορεί να αντλήσει χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα Pepp και Sure, καθώς και από ίδια αποθεματικά. Το μεγαλύτερο μέρος όμως πρέπει να το προχρηματοδοτήσει με νέο δανεισμό. 

Η Ελλάδα έχει ήδη σήμερα τα υψηλότερα επίπεδα χρέους μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η συρρίκνωση των οικονομικών επιδόσεων και ο νέος δανεισμός θα εκτοξεύσουν στα τέλη της χρονιάς το χρέος στο νέο ρεκόρ του 209% του ΑΕΠ. Τους επενδυτές όμως δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει αυτό. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε τον Δεκέμβριο κάτω από το 0,6%. Ήταν το χαμηλότερο ποσοστό από την εποχή ένταξης στο ευρώ το 2001. 

Ο αναλυτής του Scope δεν διακρίνει επίσης προβλήματα ως προς την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σημειώνει η DW. Χάρη σε ένα μαξιλαράκι ρευστότητας ύψους 30 δις ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες για τα επόμενα δυο χρόνια, εκτιμά ο ίδιος. Μόλις περάσει η πανδημία «το χρέος θα υποχωρήσει και πάλι σχετικά γρήγορα», όπως λέει. Ο ίδιος προβλέπει μείωση του χρέους στο 160% το 2025. 

Ούτε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, αναφέρει η DW, διακρίνει τον κίνδυνο να πέσει η χώρα σε μια νέα παγίδα χρέους. «Δεδομένου του χαμηλού κόστους αναχρηματοδότησης τα χρέη είναι βιώσιμα», συμπεραίνει ο Σμίντινγκ. Στην αποκλιμάκωση συμβάλει και η «φιλική προς την οικονομία πολιτική του πρωθυπουργού Μητσοτάκη», εκτιμά ο οικονομολόγος. Καλές, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό. «Μετά τον σκληρό χειμώνα ακόμη περισσότεροι Βορειοευρωπαίοι θα αναζητήσουν πιθανότατα τον ήλιο». 

Ο ίδιος διαφωνεί με την πρόταση απομείωσης του χρέους που προκάλεσε η πανδημία, όπως αξιώνεται από το ιταλικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων. «'Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους», λέει ο Σμίντινγκ και προειδοποιεί πως «ήδη μια σοβαρή συζήτηση επ΄ αυτού θα δηλητηρίαζε την εμπιστοσύνη των επενδυτών».