Scope Ratings: Βραχνάς για την Ελλάδα το υψηλό δημόσιο χρέος

Scope Ratings: Βραχνάς για την Ελλάδα το υψηλό δημόσιο χρέος

Μείωση του χρέους κάτω από 200% του ΑΕΠ. Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Βελτιώσεις στις δομικές παθογένειας της ελληνικής οικονομίας. Αυτά είναι οι βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνει η χώρα προκειμένου να καταγράψει ανάπτυξη διαρκείας, σύμφωνα με την Scope Ratings. Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως το χρέος της χώρας θα πέσει κάτω από 200% το 2021 και θα φτάσει το 186% του ΑΕΠ το 2026. 

Υπενθυμίζεται πως ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε πρόσφατα την ελληνική οικονομία, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Το χρέος της Ελλάδας καθιστά τη χώρα ευάλωτη απέναντι σε κρίσεις, ενώ δημιουργεί εμπόδια στη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Η αβεβαιότητα αυτή ενισχύεται από τη στιγμή που θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται η στήριξη από την ΕΚΤ» σχολιάζει ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Dennis Shen. 

Στα σχόλια του αναλυτή επισημαίνεται πως η χώρα θα καταγράψει ισχυρή ανάκαμψη, η οποία θα ρίξει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ωστόσο, το χρέος παραμένει υψηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά της Ιαπωνίας.

Ο αναλυτής επισημαίνει πως για να επιτευχθεί οικονομική ανάκαμψη διαρκείας απαιτείται η μείωση των NPLs και η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί 40% από το 2019, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά ποσοστά και απειλούν την κερδοφορία των τραπεζών. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται στις θετικές κινήσεις που κάνουν οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς , προκειμένου να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς της, καθώς προβαίνουν σε δράσεις ενίσχυσης του κεφαλαίου της για την κάλυψη του κόστους των νέων τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα κάνουν.

Μία ακόμη πρόκληση της ελληνικής οικονομίας είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας, η οποία ωστόσο έχει πέσει στο 14,2% τον Ιούλιο, από 17,2% τον Απρίλιο. Τέλος, ο αναλυτής σημειώνει πως οι δαπάνες του δημοσίου είναι πάνω από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού προκύπτει ότι το ελληνικό δημόσιο θα βγει το 2022 στις αγορές για ομόλογα 5,7 δισ. ευρώ καθώς προβλέπεται αύξηση των ομολόγων στη σύνθεση του δημόσιου χρέους από τα 81,8 δισ. ευρώ στα 87,5 δισ. ευρώ.
Δεν προβλέπεται ωστόσο ισόποση μείωση στον δανεισμό (παραμένει στα 222 δισ. ευρώ) με αποτέλεσμα το χρέος ως απόλυτο μέγεθος να αυξηθεί στα 391 δισ. ευρώ για την Κεντρική διοίκηση (από 386,3 δισ. ευρώ φέτος), αλλά να μειωθεί στο 209,8% του ΑΕΠ από 218,4% το
2021 λόγω της αύξησης του ΑΕΠ κατά 10 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα προβλέπεται αύξηση σε απόλυτο μέγεθος του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης κατά ESA (σε 375 δισ. ευρώ από 370 δισ. ευρώ φέτος) αλλά μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 201,1% από 209,2%. Αύξηση προβλέπεται στα μεγέθη του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης από τα 360 στα 355 δισ. Ευρώ, με τη μείωση ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί από 197,9 στα 190,4%.