Σ. Λαζαρίδης: «Η οικονομία δεν περιμένει να πεθάνει, αντιδρά»

Σ. Λαζαρίδης: «Η οικονομία δεν περιμένει να πεθάνει, αντιδρά»

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Η οικονομία δεν περιμένει να πεθάνει. Αντιδρά, ανασυντάσσεται, προσπαθεί. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, εξωστρεφείς και διεθνοποιημένες που έχουν δείξει εξαιρετικές αντοχές μέσα στην κρίση και βγαίνουν μπροστά και χρηματιστηριακά. Αν αφαιρεθούν από το Γενικό Δείκτη οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές, τότε η εικόνα του θα ήταν εντελώς διαφορετική».

Αυτά – μεταξύ άλλων – δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης «Κεφάλαια για την Καινοτομία - το νέο τοπίο χρηματοδότησης των καινοτομικών επιχειρήσεων της τεχνολογίας» που διοργανώθηκε από κοινού με το Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) στο κτήριο του Χ.Α.

Ο κ. Λαζαρίδης επισήμανε ότι «κανείς δεν περίμενε ότι θα δούμε ομόλογα ελληνικών εταιρειών με επιτόκιο 3,5% ή 4% τη στιγμή που η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Η οικονομία και οι επιχειρήσεις αντιδρούν ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα και την πολιτική κατάσταση. Σίγουρα αν είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Όμως, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης υπάρχει και στη ζωή και στις επιχειρήσεις, οι οποίες δείχνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα».

Σε ότι αφορά την πορεία του Γενικού Δείκτη του Χ.Α., ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι πολλές μετοχές της πραγματικής οικονομίας έχουν πολύ καλή χρηματιστηριακή πορεία και ο δείκτης θα ήταν αρκετά υψηλότερα αν δεν υπήρχε η συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Όποια εταιρεία ζήτησε κεφάλαια μέσα στην κρίση, τα πήρε

Υπερασπιζόμενος τη λειτουργία και την «αποστολή» της κεφαλαιαγοράς (και) μέσα στην κρίση, ο κ. Λαζαρίδης – μιλώντας σε πάνελ για τις δυνατότητες που προσφέρει το Χ.Α. για την κεφαλαιουχική ενίσχυση των καινοτομικών επιχειρήσεων – σημείωσε ότι «την εφταετία της κρίσης, όποια εταιρεία ζήτησε κεφάλαια από την αγορά, τα πήρε».

Τόνισε ότι όποια εταιρεία ήξερε τον τρόπο να απευθυνθεί στην αγορά χρησιμοποιώντας τα εργαλεία χρηματοδότησης που δίνει, εξασφάλισε κεφάλαια». Σ'' αυτή την κατηγορία έβαλε τις τράπεζες που άντλησαν σημαντικά κεφάλαια μέσω των μεγάλων ΑΜΚ προ 2-3 ετών, καθώς επίσης και τις εταιρείες House Market (θυγατρική της Fourlis), MLS και ΟΠΑΠ που «σήκωσαν» σημαντικά κεφάλαια μέσω έκδοσης ομολόγων τα οποία εισήχθησαν για διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο.

Εξωστρέφεια και εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των καινοτομικών επιχειρήσεων ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης του ομίλου ΕΧΑΕ Παντελής Λάμπρου και η διευθύντρια εξυπηρέτησης εκδοτριών και ειδικών αγορών Γεωργία Μουρλά αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που δίνει το Χ.Α. μέσω των πολλαπλών αγορών και προϊόντων που έχει για χρηματοδότηση εταιρειών.

Τόνισαν ότι γενικότερα στην Ευρώπη υπάρχει μια αναπτυσσόμενη τάση δημιουργίας εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, πέρα από τον τραπεζικό τομέα. Σ'' αυτό το πλαίσιο το Χ.Α. «απαντάει» με τη δημιουργία τόσο της αγοράς των ομολόγων που από το 2016 λειτουργεί ενώ ετοιμάζονται και άλλες εταιρείες για έκδοση, ενώ έχουν δημιουργηθεί οι αγορές ΕΝ.Α και ΕΝ.Α ΣΤΕΠ που δίνουν τη δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητες, που διαφορετικά δε θα είχαν.

Φωτογραφία: SOOC