Ρυθμίζουν πάλι σε 100 δόσεις τη μιζέρια

Ρυθμίζουν πάλι σε 100 δόσεις τη μιζέρια

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, αυτό της αύξησης των χρεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αναζητούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, με την κυβέρνηση παράλληλα να δημιουργεί προσδοκίες επαναφοράς της ρύθμισης των 100 δόσεων που έχουν ήδη απορρίψει οι δανειστές.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα πρόβλημα που μέχρι στιγμής επιλύεται με σπασμωδικές κινήσεις δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και χρέη. Επί της ουσίας, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα έχουν περιπέσει σε έναν φαύλο κύκλο, εξαιτίας των πολλαπλών και σκληρών φόρων και των αυξημένων εισφορών.

Πριν από περίπου δύο χρόνια θεσμοθετήθηκε η ρύθμιση των 100 δόσεων (αρχικά από την κυβέρνηση Σαμαρά και εμπλουτίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση) και χιλιάδες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στις δύο ρυθμίσεις των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους.

Μάταιη η ρύθμιση, στα 115 δισ. οι οφειλές

Η ρύθμιση αυτή αποδείχθηκε μάταιη, καθώς στο διάστημα αυτό –κυρίως τους τελευταίους 18 μήνες– αυξήθηκαν υπέρογκα οι φόροι για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναγκάζοντας τους να σταματήσουν να πληρώνουν τις οφειλές τους.

Συνολικά οι οφειλέτες χρωστούν 115 δισ. ευρώ (90 στην εφορία και 25 στα Ταμεία). Ποσό που είναι αδύνατο να εισπραχθεί. Και όσο δεν εισπράττετε, αυξάνεται περαιτέρω, καθώς κάθε μήνα προστίθενται προσαυξήσεις.

Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα, η μία μετά την άλλη επιχειρήσεις θα πτωχεύουν, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, αφού θα μένουν απλήρωτες οι τράπεζες, οι προμηθευτές, τα Ταμεία, η Εφορία και οι εργαζόμενοι. Μόνο στο Δημόσιο οι πτωχευμένες επιχειρήσεις έχουν αφήσει χρέος 12 δισ. ευρώ.

Προφανώς είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί οριστικά. Θα πρέπει η κυβέρνηση να συζητήσει με τους πιστωτές της χώρας τη διαγραφή τμήματος του οφειλόμενου κεφαλαίου προκειμένου να μπορέσουν οι οφειλέτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και να κινηθεί η αγορά. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Ακόμα και αν οι δανειστές πουν το «ναι», οι 100 δόσεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα

Ακόμα και αν αναβιώσει η ρύθμιση των 100 δόσεων, που ζητά η κυβέρνηση από τους δανειστές, κάποιοι θα μπουν και κάποιοι λίγους μήνες αργότερα θα ξαναβγούν, καθώς και πάλι δεν θα μπορούν να πληρώσουν.

Μάλιστα από το 2017 τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα, καθώς η αύξηση των εισφορών όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα χρηματοδότησης των Ταμείων, αλλά θα αυξήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ενδεχομένως αρκετές επιχειρήσεις, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να προχωρήσουν σε απολύσεις, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα μπλοκάκια θα κλείσουν τα βιβλία τους. Από την κίνηση τους αυτή το Δημόσιο θα ζημιωθεί διπλά, καθώς θα χάσει ασφαλιστικές εισφορές αλλά και το τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται στο ποσό των 750 εκατ. ευρώ.

Η λίστα

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και των ταμείων:

- Τον Ιούλιο προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των οφειλετών της εφορίας περισσότεροι από 125.000 φορολογούμενοι.

- Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων βρέθηκε ένας στους δύο οφειλέτες του ΟΑΕΕ, με το Ταμείο να χάνει έσοδα από καταβολές δόσεων για χρέη της τάξεως των 638,46 εκατ. ευρώ.

Εκτός ρύθμισης βρίσκονται πλέον 51.144 οφειλέτες.