Reuters: Η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022

Reuters: Η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022

Η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει τo πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, σύμφωνα με αναπτυξιακή πολιτικής της χώρας που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Σόφιας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, στο κείμενο της παρουσίασης του Ευ. Τσακαλώτου, το οποίο αναφέρει ότι είδε το πρακτορείο, σημειώνεται ότι ο στόχος είναι «να διατηρηθεί το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα κατά 3,5% μέχρι το 2022» και «να χρησιμοποιηθεί ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση του φορολογικού βάρους και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών».

Η στρατηγική προϋποθέτει παράλληλα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ θα υπερβαίνει το 2% μεσοπρόθεσμα «με την ισχυρή ανάκαμψη των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης».

Επιπλέον, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά της και θα διασφαλίσει την εφαρμογή φορολογικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας προβλέπει επίσης πλάνο «σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού, συμβατού με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας» και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το Reuters σημειώνει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) πέρυσι τον Μάιο προετοίμασε τρεις επιλογές για την αξιολόγηση της μείωσης του ελληνικού του χρέους, όταν η χώρα θα επιστρέψει στη χρηματοδότηση από τις αγορές.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, o ΕSM εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους αν διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2032 και πάνω από το 3% μέχρι το 2038. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αξιολογήσει την υπόθεση αυτή ως μη ρεαλιστική, ωστόσο σε άλλο σενάριο, ο ESM εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει η Ελλάδα τη μέγιστη δυνατή ελάφρυνση του χρέους βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τον Μάιο του 2016.

Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% μέχρι το 2022 - όπως στη στρατηγική που παρουσίασε στο Eurogroup ο Ευ. Τσακαλώτος - ενώ στη συνέχεια μπορεί να το μειώσει περίπου στο 2% έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030 ή και στο 1,5% , αρκεί να το διατηρεί κατά μέσο όρο στο 2,2% την περίοδο 2023-2060.

Η επιλογή αυτή θα συνεπάγεται επίσης επιμήκυνση της λήξης των δανείων της Ελλάδας κατά 17,5 έτη από τα σημερινά 32,5, ώστε να λήξουν το 2080. Οι αποπληρωμές των δανείων θα περιοριστούν στο 0,4% του ΑΕΠ μέχρι το 2050 και θα το επιτόκιο θα έχει ανώτατο όριο 1% μέχρι το 2050.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι συζητήσεις για το χρέος ενδέχεται να ολοκληρωθούν στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου, με βάση νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

Διαβάστε Περισσότερα