Real Estate: Επιστρέφουν οι ξένες επενδύσεις - Άγνωστος Χ οι Κινέζοι

Real Estate: Επιστρέφουν οι ξένες επενδύσεις - Άγνωστος Χ οι Κινέζοι

Αργά αλλά σταθερά οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων επιστρέφουν. Ωστόσο, το real estate απέχει ακόμη από τα επίπεδα του 2019. Τότε οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα είχαν καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό με εισροές κεφαλαίων ύψους 1,45 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 29,4% σε σχέση με το 2018, οπότε είχαν διαμορφωθεί σε 1,128 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε τη συγκεκριμένη χρονιά, σε ένα ακόμη ρεκόρ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το εννεάμηνο του 2021 οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν σε 797,2 εκατ. ευρώ έναντι 592 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και τοποθετούνται στο 1 δισ. ευρώ για το σύνολο της περασμένης χρονιάς.

Άνοδο ξένων επενδύσεων δεν δείχνουν μόνο τα στοιχεία της ΤτΕ, αλλά και οι επιδόσεις της Χρυσής Βίζας για το 2021. Πέρυσι δηλαδή υπήρξε περιορισμένη μεν, αλλά αύξηση περίπου κατά 10%  των χορηγήσεων αδειών παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών των οποίων ο αριθμός ανήλθε σε 1.035 νέες άδειες, από 938 το 2020. Η μεταβολή αυτή αντιστοιχεί σε κεφάλαια της τάξεως των 259 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν στα ελληνικά ακίνητα μέσω Χρυσής Βίζας.

Παρά όμως, τη βελτίωση αυτού του είδους των ξένων επενδύσεων, τα νούμερα είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση τόσο με το 2019 όσο και με το 2018 οπότε είχαμε περισσότερες από 1.890 άδειες και άνω των 3.530 αδειών αντίστοιχα.

Η απουσία των Κινέζων

Παραδοσιακά, οι ξένες επενδύσεις τροφοδοτούν την άνοδο των τιμών στα ακίνητα. Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί το 2018 οπότε λόγω και των σημαντικών αποδόσεων του Airbnb, ένας πολύ μεγάλος αριθμός ακινήτων είχε αλλάξει χέρια. Εκείνη την περίοδο, όπως εξηγούν μεσίτες, πίσω από πολλά deals βρίσκονταν Κινέζοι, οι οποίοι είχαν φτάσει σε σημείο να αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες σε περιοχές, όπως τα Εξάρχεια τις οποίες μετέτρεπαν σε επιπλωμένα διαμερίσματα που... μοσχοπουλούσαν ή ενοικίαζαν μέσω Airbnb.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, αλλά και της κατάρρευσης του κατασκευαστικού κολοσσού Evergrande που έχει προκαλέσει συστημικό σοκ στην κινεζική αγορά ακινήτων, οι Κινέζοι έχουν ισχνή παρουσία στο ελληνικό real estate την τελευταία διετία.

Το χειρότερο όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ότι η Κίνα εκτιμάται ότι θα κρατήσει εάν όχι κλειστά, «μισάκλειστα» τα σύνορά της και φέτος, εφαρμόζοντας το δόγμα Covid zero, της μηδενικής ανοχής έναντι στην εξάπλωση της πανδημίας. Ενόψει και των Χειμερινών Ολυμπιακών που ξεκινούν τον Φεβρουάριο, η Κίνα δεν πρόκειται να αλλάξει τη στρατηγική της. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι οποίες προσδοκίες για αγορές στην Ελλάδα από Κινέζους θα πρέπει να περιοριστούν σε κοσμοπολίτες υπηκόους από τη χώρα του Δράκου, που έχουν, δηλαδή, ήδη, εξασφαλίσει άδεια διαμονής, διαμένουν, κυρίως, εκτός Κίνα και αναζητούν ακίνητο στη χώρα μας.

Έτσι, σύμφωνα με αναλυτές, δεδομένου ότι απουσιάζει ένας σημαντικός παράγοντας συναλλαγών από το ελληνικό real estate, δηλαδή οι «κινεζικές επενδύσεις»,  η αγορά θα στηριχθεί φέτος κατά βάση στους Έλληνες και βέβαια σε ξένους επενδυτές, εκτός Κίνας.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα της Ηenley & Partners, το ελληνικό διαβατήριο (αντιστοιχεί στην άδεια διαμονής μέσω επένδυσης σε ακίνητα ύψους 250.000 ευρώ και στα φορολογικά κίνητρα που δίνονται για την μεταφορά στη χώρα μας της φορολογικής κατοικίας ξένων εύπορων) είναι το έβδομο ισχυρότερο παγκοσμίως, αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδύσεις για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στη χώρα μας.