«Πυρά» από ΠΟΜΙΔΑ κατά του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων

«Πυρά» από ΠΟΜΙΔΑ κατά του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων

Ακόμη και για «τρύπες» των 20-30 τετραγωνικών από την αρχή του καινούργιου έτους θα είναι υποχρεωτική η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), προσθέτοντας στις «πλάτες» των ιδιοκτητών νέα βάρη. Την ίδια ώρα, σ' όλες τις αγγελίες ενοικίασης ή πώλησης ακινήτων, είτε στον τύπο, είτε στο διαδίκτυο, θα πρέπει να αναγράφεται η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου, ενώ από 9/11/2015, σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Οι νέες υποχρεώσεις επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες από την πρόσφατη νομοθεσία που αφορά τα ενεργειακά πιστοποιητικά κτιρίων και σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) πρόκειται για μία από τις πλέον αποτυχημένες υποχρεωτικές ελεγκτικές διαδικασίες που προσπάθησε ποτέ η ΕΕ να εισάγει στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό και σε σχέση με τις κυριότερες από τις νέες υποχρεώσεις που επιβάλλονται από την πρόσφατη νομοθεσία που αφορά τα ενεργειακά πιστοποιητικά κτιρίων, η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει τα εξής:

-Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4122/2015 σε όλες τις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρήσεις στον Τύπο και το διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας που διαθέτει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, απαιτείται η αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) του κτιρίου, όπως αυτός προκύπτει από το ΠΕΑ.

-Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4122/2015, από 1/1/2016 είναι πλέον  υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται.

-Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 4122/2015, από 1/1/2016 τα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων πρέπει να επιθεωρούνται υποχρεωτικά τουλάχιστον κάθε πέντε έτη για συστήματα με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος έως 20 έως και 100 κιλοβάτ (100 kW)  τουλάχιστον κάθε δύο έτη, για συστήματα με λέβητες άνω των 100 kW  (ανά 4 έτη αν χρησιμοποιούν αέριο ως καύσιμο).

-Η μη τήρηση των παραπάνω υποχρεώσεων μπορεί να επισύρει πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με την επιφάνεια και τη χρήση του κτιρίου, το βαθμό υπαιτιότητας του υπόχρεου κλπ.

-Σύμφωνα με το άρθρο  58 παρ. του Ν. 4342/2015, από 9/11/2015, σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΜΙΔΑ σχολιάζει πως «το Ενεργειακό Πιστοποιητικό, που εισηγήθηκαν τα εν Βρυξέλλαις lobbies των επαγγελματιών και των βιομηχανιών με στόχο τους τη δυσφήμηση και απαξίωση των υφισταμένων κτιρίων  της Ευρώπης, ώστε να εξαναγκάσει τους ιδιοκτήτες τους σε τεράστιες δαπάνες σ' αυτά, χωρίς κανένα εγγυημένο αποτέλεσμα, ως την πλέον αποτυχημένη υποχρεωτική ελεγκτική διαδικασία που προσπάθησε ποτέ η ΕΕ να εισάγει στην Ευρώπη!

Σε χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, οι έρευνες απέδειξαν το αναξιόπιστο των ΠΕΑ, ιδιαίτερα όταν είναι βασισμένα σε θεωρητικές υποθέσεις αντί στην πραγματική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων. Πάντως μέχρι σήμερα ουδεμία εξοικονόμηση ενέργειας έχει επιτευχθεί εξ αιτίας του, παρά μόνον ''εξοικονόμηση'' όσων ασχολούνται με την έκδοσή του, μετατρέποντάς το σε ένα ακόμη πραγματικό 'χαράτσι' για όσους το υφίστανται. Γι' αυτό η ΕΕ οφείλει και έχει ήδη αρχίσει να επανεξετάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, μέσω διαβούλευσης με τη συμμετοχή της UIPI, η οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκε, με σκοπό την αναμόρφωσή του, ελπίζουμε όχι πάλι προς το επαχθέστερο για τους ιδιοκτήτες».