PwC: Σε χαμηλό επίπεδο οι επενδύσεις στην Ελλάδα το 2017

PwC: Σε χαμηλό επίπεδο οι επενδύσεις στην Ελλάδα το 2017

Σε μια στιγμή που στην Ευρώπη ο λογαριασμός του κλάδου Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Σ&Ε) ολοένα και μεγαλώνει, στην Ελλάδα οι παλιές και νέες παθογένειες κρατούν φυλακισμένα πολλά deals. 

Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC, ούτε το 1% της αξίας των εξαγορών και συγχωνεύσεων που έγιναν πέρυσι στην Ευρώπη δεν πλησίασαν τα αντίστοιχα κεφάλαια στην Ελλάδα.

Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισαν deals αξίας 234 δισ. ευρώ, τα αντίστοιχα στην Ελλάδα ανήλθαν σε μόλις 1,6 δισ. ευρώ, περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2016, δείγμα ότι έχει δρόμο ακόμη για να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη.

Τα 1,6 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε μόλις 36 συναλλαγές, εκ των οποίων οι 27 αφορούσαν πώληση πλειοψηφικών μετοχικών πακέτων επιχειρήσεων, αξίας 422 εκατ. ευρώ. Δεν αφορούν ιδιωτικοποιήσεις (1,7 δισ.) ή εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (1,9 δισ.) και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (251 εκατ. ευρώ). 

Από τις 36 συνολικά συναλλαγές Ε&Σ που πραγματοποιήθηκαν, οι πέντε μεγαλύτερες άγγιξαν τα 1,2 δισ. ευρώ επί συνόλου 1,6 δισ. ευρώ και αφορούσαν σε αποεπενδύσεις συστημικών τραπεζών, γεγονός που αποτελεί κύριο φαινόμενο των τελευταίων ετών διατηρώντας 75% του συνόλου της αξίας των συναλλαγών το 2016 και 49% για το 2017.

Αν και είναι νωρίς να προδικάσει κανείς τι θα συμβεί το 2018, εντούτοις δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές, λόγω της αναιμικής ανάπτυξης, της περιορισμένης ρευστότητας, την πίεση του διαθέσιμου εισοδήματος, και της υψηλής φορολογίας.

Για το 2018, βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ανακοινώσεις Ε&Σ με ενδεικτικά παραδείγματα την εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone, την πώληση των Νηρέα και Σελόντα, και της Εθνικής Ασφαλιστικής, την εξαγορά του ΙΑΣΩ General και την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, η αξία των συναλλαγών αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ με επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Σε επίπεδο ιδιωτικοποιήσεων το 2017, τα έσοδα από τις δύο βασικές αποκρατικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ανήλθαν στα 1,7 δισ., έναντι του στόχου των 1,9 δισ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού. Συνολικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις κατά την τελευταία οκταετία ανήλθαν σε 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ προήλθαν από τα έτη 2011, 2013 και 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2017, 9 ελληνικές εταιρείες εξέδωσαν διαπραγματεύσιμα ομόλογα με κουπόνια που κυμαίνονταν από 2% έως 5% αντλώντας 1,9 δισ. ευρώ έναντι 1,6 δισ. ευρώ το 2016.

«Πολλοί συζητούν με πολλούς, αλλά τελικά λίγα πράγματα γίνονται», ανέφερε ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner και Επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας.

Ο Θανάσης Πανόπουλος, σχολίασε: «Χαρακτηριστικό στοιχείο του 2017 αποτέλεσαν οι “υποχρεωτικές” συναλλαγές, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αποεπενδύσεις των τραπεζών, που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά Ε&Σ τα τελευταία τρία χρόνια με ετήσιο μέσο όρο συναλλαγών 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η δραστηριότητα των τακτικών Ε&Σ βρίσκεται στα μέσα επίπεδα των 911 εκατ. ευρώ ετησίως. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η μεταστροφή από μικρομεσαίες συναλλαγές της τάξης των 10 εκατ. ευρώ - 50 εκατ. ευρώ, σε μικρές συναλλαγές αξίας κάτω των 10 εκατ. ευρώ». 

Ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PwC Ελλάδας δήλωσε σχετικά: «Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης η οποία για τα επόμενα χρόνια θα είναι αναιμική λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Αυτό θα οδηγήσει σταδιακά σε αύξηση των Ε&Σ τόσο εξαιτίας κλαδικών ενοποιήσεων που θα επέλθουν όσο και λόγω της προσέλκυσης περισσότερων ξένων άμεσων επενδύσεων. Η ομαλή έξοδος από το Πρόγραμμα σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα αναμένεται θα διευκολύνει τις επενδύσεις μέσω εξαγορών». 

Διαβάστε Περισσότερα