«Προϋπολογισμός Πολιτών 2024»: Μια σημαντική εκδήλωση για την κατάλληλη κατανόηση του Κρατικού μας Προϋπολογισμού

«Προϋπολογισμός Πολιτών 2024»: Μια σημαντική εκδήλωση για την κατάλληλη κατανόηση του Κρατικού μας Προϋπολογισμού

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2024 σε ανοιχτή συζήτηση. Τη Δευτέρα 04.03.2024 και ώρα 09:30΄ στην Τράπεζα της Ελλάδος (Κεντρικό Κατάστημα) η ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» και η Κατερίνα Σαββαΐδου μαζί και με τον Τάσο Αβραντίνη υποδέχονται αρμόδιους εκλεκτούς ομιλητές και τους πολίτες και ανοίγουν διάλογο για όσα μας αφορούν.

Η ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» με επιστημονική υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Κατερίνα Σαββαΐδου και μέλη της ομάδας τους αποφοίτους του ΔΠΜΣ «Δίκαιο και Οικονομικά» Χριστίνα Αθανασιάδου, Μαρία Βαλλιάνου, Πωλίνα Βέντζιου, Χρύσα Δάλλα, Ειρήνη Καπνισάκη, Αγγελική Μαυρομμάτη και Σωτήρη Ράιδο συμμετέχουν με το έργο τους στον δημόσιο διάλογο για 5η συνεχή χρονιά.

Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού», η Έδρα Jean Monnet EU Tax Policy & Administration, το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και  η Ελληνική Εταιρεία Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι η Δικηγορική Εταιρεία «Αβραντίνης & Συνεργάτες», η BRIGHT, η KPMG.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το Liberal.

Λίγα λόγια για την έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση του ΑΠΘ

Σκοπός της έδρας Jean Monnet είναι η εν γένει προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας και διδασκαλίας στα  ζητήματα της φορολογικής πολιτικής και διοίκησης, τα οποία τοποθετούνται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η εμβάθυνση και συστηματοποίηση της επιστημονικής γνώσης στο πεδίο του ευρωπαϊκού φορολογικού δικαίου μέσα από την πανεπιστημιακή διδασκαλία μαθημάτων προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, Erasmus και διατμηματικών/διατομεακών βάσει ενός σύγχρονου και ανταποκρινόμενου σε διεθνή πρότυπα προγράμματος σπουδών, τη διοργάνωση  ποικίλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την δημιουργία συμπράξεων ακαδημαϊκού και ιδιωτικού τομέα, τη δημοσίευση μελετών, άρθρων και επιστημονικών συγγραμμάτων και την ανάληψη πάσης φύσεως δράσεων που θα συνεισφέρουν στην πληρέστερη εμπέδωση καίριων ζητημάτων ευρωπαϊκής φορολογικής διοίκησης και πολιτικής.

Κάτοχος της Έδρας: Κατερίνα Σαββαΐδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φορολογικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ADIT

Επιστημονική Συνεργάτης - Ερευνήτρια: Βασιλική Αθανασάκη, ΔΝ, ADIT, LLM, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΑΠΘ, Υπότροφος ΙΚΥ, Νομικός και φορολογικός σύμβουλος, νομικός επιτροπής κεφαλαιαγοράς

Συνεργάτης της Έδρας: Θεοδότα Ρήμου, Υποψ. Διδάκτωρ Φορολογικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης ΑΠΘ, ΠΜΣ Φορολογική, Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση Στρατηγικών Αποφάσεων ΠΑΜΑΚ, Δικηγόρος ΔΣΘ

Σχετικά με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών είναι μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση, στο οποίο συμμετέχουν εμπειρογνώμονες της δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής και άλλων τομέων της οικονομίας. Σκοπός του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών είναι ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα βασισμένο στις εξής αρχές:

1. Οι πολίτες ενός κράτους οφείλουν να συνεισφέρουν στις δαπάνες της κυβέρνησης όσο είναι δυνατόν στον καθένα σύμφωνα με τις δυνάμεις του, κατ’ αντιστοιχία δηλαδή του εισοδήματος του οποίου απολαύουν υπό την προστασία του κράτους.

2. Ο φόρος που πρέπει κάθε φορολογούμενος να πληρώσει πρέπει να είναι ορισμένος και όχι αυθαίρετος. Η μορφή, η προθεσμία και ο τρόπος πληρωμής, καθώς και το ποσοστό του φόρου, πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστά τόσο στο φορολογούμενο όσο και σε οποιονδήποτε τρίτο.

3. Ο φόρος πρέπει να εισπράττεται κατά τον πλέον πρόσφορο για το φορολογούμενο τρόπο και χρόνο, και

4. Κάθε φόρος πρέπει να είναι έτσι νομοθετημένος ώστε τα έξοδα της εισπράξεως αυτού να περιορίζονται στο ελάχιστο. Με βάση τις παραπάνω αρχές τα χαρακτηριστικά του φορολογικού συστήματος θα πρέπει να είναι απλότητα, ουδετερότητα, διαφάνεια και σταθερότητα.

Σκοπός του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών είναι η δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος, το οποίο δεν θα εμποδίζει τη δημιουργία του πλούτου, δεν θα απονευρώνει τα κίνητρα των ατόμων για παραγωγή και δημιουργία και σε τελική ανάλυση δεν θα τιμωρεί την επιτυχία. Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών οραματίζεται ένα φορολογικό σύστημα, το οποίο θα προτρέπει τους Έλληνες πολίτες, όπως κάποτε ο Φρανσουά Γκιζό προέτρεπε τους Γάλλους «Πλουτίστε με την εργασία, την αποταμίευση και την τιμιότητα».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης «Προϋπολογισμός Πολιτών 2024»

Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση των φορέων της εκδήλωσης