Το πρωτοπόρο EquiFund και η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το πρωτοπόρο EquiFund και η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για την επιλογή των εταιρειών που θα μπουν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του EquiFund, της επενδυτικής πλατφόρμας για την χρηματοδότηση καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε από κοινού με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF).

Σχεδόν οι μισές από τις προτάσεις έχουν περάσει στην επόμενη φάση και μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, όπως ανέφερε o εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΕquiFund κ. Θανάσης Μισδανίτης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΣΕΚΕΕ «Κεφάλαια για την Καινοτομία» που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη 26 Απριλίου.

Σε μια εποχή που η χρηματοδότηση από τις τράπεζες είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις – πολλές εκ των οποίων δεν πληρούν όλα τα εχέγγυα για «κλασικές» τραπεζικές πιστώσεις - το εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα έρχεται ως εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης καινοτόμων μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Το ΕquiFund αποτελεί ένα καινοτόμο προϊόν που έρχεται να συνδράμει στην επιχειρηματικότητα, συνδυάζοντας χρηματοδότηση και εμπειρία από θεσμικούς φορείς, καθώς και την απαραίτητη ευελιξία για την δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων.

Φτιάχτηκε για να αποτελέσει μοχλό χρηματοδότησης και βοήθειας δυναμικών, εξωστρεφών και καινοτόμων μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, σ'' όλα τα στάδια της ανάπτυξης τους. Από την αρχική ιδέα και τη μετατροπή της σε προϊόν η υπηρεσία, μέχρι την ωρίμανση, τη μεγέθυνση και την επέκταση της επιχείρησης σε νέα προϊόντα και αγορές.

Να σημειωθεί ότι το εγχείρημα πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρας μας, ενώ για πρώτη φορά προικίζεται και με τόσο υψηλό ποσό δημόσιων πόρων (200 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020).

Με... προίκα 200+60 εκατ. ευρώ 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοιο μοντέλο είχε ακολουθηθεί και με τα funds που χρηματοδοτήθηκαν από το αρκετά επιτυχημένο πρόγραμμα JEREMIE. Βεβαίως, εκείνο το πρόγραμμα αφορούσε στη χρηματοδότηση αποκλειστικά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, περιορισμός που δεν ισχύει στην περίπτωση του EquiFund.

Το EquiFund ξεκινά με... προίκα κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF).

Παράλληλα υπάρχει δέσμευση από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα όπως είναι η EIB, η EBRD, η Black Sea Bank αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα για συμμετοχή τους. Πρακτικά, εκτιμάται ότι η ιδιωτική συμμετοχή θα είναι τουλάχιστον στο 50% των συνολικών κεφαλαίων.

Υψηλοί οι στόχοι

Δεδομένου ότι τα 260 εκατ. ευρώ των δημόσιων πόρων είναι ένα από τα υψηλότερα ποσά που θα διατεθούν σε επίπεδο Ε.Ε. για το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, το συνολικό ποσό του EquiFund δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες και υποχρεώσεις για τους υπευθύνους, αλλά και για όλο το οικοσύστημα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Μισδανίτης μετά την εκδήλωση της Τετάρτης, τα αρχικά ιδιωτικά κεφάλαια είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο και είναι πολύ πιθανό τα τελικά κεφάλαια απ'' όλες τις πηγές να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Στόχος, όπως διευκρίνισε, είναι να επιτευχθεί μόχλευση 1:4 γι'' αυτό κι εκτός από την ιδιωτική συμμετοχή γίνονται επαφές να συγκεντρωθούν ποσά και από άλλους ευρωπαϊκούς θεσμικούς επενδυτές.

Ο κ. Μισδανίτης διευκρίνισε πως η διαδικασία είναι αδιάβλητη και δεν γνωρίζει ούτε ο ίδιος ποιες από τις εταιρείες έχουν περάσει στην επόμενη φάση. «Η όλη διαδικασία αξιολόγησης γίνεται από το EIF βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας και κριτηρίων, χωρίς καμία εμπλοκή της Ελλάδας».

Πάντως, διευκρίνισε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, μπορούμε να πούμε ότι το 50% των αρχικών προτάσεων έχουν ήδη περάσει στην επόμενη φάση.