Πρώτο γερό τεστ για την οικονομία - Σήμερα οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ

Πρώτο γερό τεστ για την οικονομία - Σήμερα οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ

Δύο «καλά νέα» αναμένει το οικονομικό επιτελείο για να στείλει το μήνυμα στην αγορά ότι παρά την πληθωριστική κρίση, η ελληνική οικονομία «πηγαίνει καλά». Το πρώτο ανακοινώνεται σήμερα και αφορά την πορεία του ΑΕΠ μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Ένας πολύ ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης σε ποσοστό άνω του 5% είναι πιθανός, ωστόσο μένει να αποτυπωθεί και στην πράξη. Τα στοιχεία θα δείξουν τον αντίκτυπο στoν ρυθμό ανάπτυξης από τις  πληθωριστικές πιέσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το δεύτερο καλό νέο εκτιμάται ότι θα προέλθει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ακόμη και αν οι ανακοινώσεις δεν γίνουν μέσα στην εβδομάδα, το οικονομικό επιτελείο θα έχει αναλυτική εικόνα για την πορεία των εσόδων καθώς οι πρώτες ενδείξεις αποτυπώνουν μια γενναία αύξηση των εισπράξεων και τον Μάιο της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.

Προφανώς ένας ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης και μια καλή δημοσιονομική επίδοση θα λειτουργήσουν θετικά και σε επίπεδο ψυχολογίας. Την πραγματική όμως εικόνα θα αποτυπώσουν τα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά. Στο μέτωπο του ΑΕΠ για παράδειγμα, είναι λογικό να αναμένεται ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης καθώς η σύγκριση θα γίνει με το πρώτο τρίμηνο του 2021 περίοδο κατά την οποία είχαμε lockdown.

Ταυτόχρονα, ένας πολύ ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης που δεν θα στηριχτεί μόνο στην αύξηση των εσόδων αλλά και στην τόνωση των επενδύσεων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θα δημιουργήσει αισιοδοξία καθώς στο α’ τρίμηνο, υπάρχει το μεγάλο βαρίδι της αύξησης των εισαγωγών καυσίμων που οπωσδήποτε θα «φρενάρει» το ΑΕΠ και την μεταβολή του.

Στο δημοσιονομικό πεδίο από την άλλη, αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία για υπέρβαση των εσόδων έναντι του στόχου για έναν ακόμη μήνα, τότε προς τις 15 Ιουνίου, το οικονομικό επιτελείο θα μπορεί να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κατάλογο των πιθανών πρόσθετων μέτρων στήριξης ώστε ο πρωθυπουργός να αποφασίσει ποια θα είναι η πρόσθετη στήριξη που θα δοθεί στα νοικοκυριά.

Και πάλι όμως, αν η αύξηση έχει προέλθει από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ και όχι από κάποια έκτακτη αιτία (π.χ υπερείσπραξη του ΕΝΦΙΑ) τότε θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ακόμη καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του έτους αλλά και για επιβεβαίωση του κανόνα που ορίζει ότι «ο πληθωρισμός γεννά φορολογικά έσοδα».

Το αν ο πληθωρισμός θα γεννά φορολογικά έσοδα μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι κάτι που θα φανεί και το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς αν καμφθεί η κατανάλωση το σκηνικό μπορεί να αλλάξει. Το βέβαιο είναι ότι ο πληθωρισμός θα γεννάει ΑΕΠ τουλάχιστον σε ονομαστικούς όρους γι’ αυτό και φέτος είναι πλέον πολύ πιθανό ότι το ΑΕΠ της χώρας σε ονομαστικούς όρους μπορεί να σπάσει ύστερα από πολλά χρόνια και το φράγμα των 200 δισ. ευρώ.