Πρόταση Μυτιληναίου στη ΔΕΗ να αναλάβει το Αμύνταιο

Πρόταση Μυτιληναίου στη ΔΕΗ να αναλάβει το Αμύνταιο

Του Γιώργου Φιντικάκη

Πρόταση να αναλάβει την αναβάθμιση της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας, με αντάλλαγμα την τροφοδοσία με ρεύμα μέσα από διμερές μακροχρόνιο συμβόλαιο, κατέθεσε μέσω επιστολής του προς τη διοίκηση της πρώτης, η Μυτιληναίος.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, τον υπουργό Ενέργειας και τη διευθύνουσα σύμβουλο του υπερ- Ταμείου Ρ. Αικατερινάρη, η Μυτιληναίος προτείνει να καταβάλει 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αμύνταιου, και να υπογραφεί σύμβαση πώλησης ρεύματος με διάρκεια μέχρι το 2030, για ποσότητα 300 έως 400 μεγαβάτ, και με συντελεστή χρησιμοποίησης 90%. Μάλιστα, η πρόταση της Μυτιληναίος αφήνει ανοιχτή την προοπτική συμμετοχής και άλλων βιομηχανιών, κάτι που εφόσον συμβεί, προφανώς ο συντελεστής χρησιμοποίησης του Αμυνταίου θα αυξηθεί.

Στην πράξη μια τέτοια πρόταση αφενός εξασφαλίζει στη ΔΕΗ τα κεφάλαια για τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου του Αμυνταίου, το οποίο διαφορετικά θα οδηγηθεί σε απόσυρση, αφετέρου διασφαλίζει προμήθεια ρεύματος για τη βιομηχανία σε ανταγωνιστικό κόστος μέσα από ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο.

Το γεγονός είχε προαναγγείλει προ ημερών ο ίδιος ο Ευ. Μυτιληναίος, μιλώντας στους αναλυτές, λέγοντας ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα έρχονται τρεις σημαντικές κινήσεις στον ενεργειακό τομέα, εκ των οποίων η πρώτη αφορούσε προφανώς στην πρόταση συνεργασίας με ΔΕΗ για το Αμύνταιο.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ, εφόσον έρθει σε συμφωνία με την Μυτιληναίος, διασφαλίζει τη συνέχιση λειτουργία του Αμυνταίου το οποίο εφόσον δεν εμφανιζόταν επενδυτής, θα έπρεπε είτε να διακόψει τη λειτουργία του, είτε η αναβάθμισή του να χρηματοδοτηθεί από την ίδια την επιχείρηση, σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.

Εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Αμυνταίου θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να δουλεύουν στην αναβαθμισμένη μονάδα, η οποία μπορεί να διεκδικήσει αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ).

Στην επιστολή της Μυτιληναίος επισημαίνεται η σημασία του ρόλου της ΔΕΗ για τη στήριξη της βιομηχανίας και υπογραμμίζεται ότι έχει έρθει η στιγμή και για τη βιομηχανία να στηρίξει τη ΔΕΗ.

Το επόμενο βήμα είναι να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για να συμφωνηθούν οι όροι της σύμβασης, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων. Δηλαδή να αφαιρεθεί το μερίδιο της υψηλής τάσης (έως και 20%) από τους υποχρεωτικούς στόχους για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά.