Προς μια μορφή κοινού χρέους, στο όνομα της Κομισιόν
Ευρωπαίος αξιωματούχος

Προς μια μορφή κοινού χρέους, στο όνομα της Κομισιόν

Σε μια πορεία προς έκδοση κοινού χρέους, όχι υπό μορφή ευρωομολόγου ή κορονομολόγου, αλλά με έκδοση χρέους στο όνομα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Bloomberg, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη των «27».

Ο αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε πως «βαδίζουμε αργά προς κάποια μορφή κοινού χρέους. Δεν θα το αποκαλέσουμε ποτέ "κορονο-ομόλογα" ή "ευρω-ομόλογα" και θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι από τα κράτη μέλη». 

Η ίδια πηγή είπε, «θα υπάρξουν μεγάλες μάχες μέχρι να το καταφέρουμε. Ωστόσο μπαίνουμε σε ένα έδαφος που θα θεωρείτο πέραν κάθε φαντασίας πριν την κρίση του κορονοϊού». 

Νωρίτερα, σε βιντεοσκοπημένη μήνυμά του πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Eurogroup M. Σεντένο έκανε λόγο επίσης για μεγάλες περιφερειακές ανισότητες εντός της ΕΕ λόγω της κρίσης, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν «δηλητηριώδεις για τις δημοκρατίες μας».

«Είμαστε τόσο ισχυροί όσο το πιο αδύναμο κράτος - μέλος μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα βγούμε από όλη αυτή την κατάσταση με μια ενισχυμένη εκδοχή της Ευρώπης, με μεγαλύτερο αίσθημα κοινότητας».