Προς ΑΜΚ 50 εκατ. ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης

Προς ΑΜΚ 50 εκατ. ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης

Σε μια συγκυρία όπου οι «πράσινες» επενδύσεις βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης πανευρωπαϊκά, στην αιχμή του new deal αλλά και των στρατηγικών κατευθύνσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο την «καθαρή» ενέργεια έως το 2050, η Τέρνα Ενεργειακή προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου έως 50,1 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση 4.556.757 νέων κοινών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστης, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, με κατώτερη τιμή διάθεσης τα 11 ευρώ.

Η αύξηση θα γίνει με ολική κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, ώστε να διατεθούν μέσω private placement σε διεθνείς επενδυτές. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι κατ’ ελάχιστον 11 ευρώ ανά μετοχή, επίπεδα που βρίσκονται στην περιοχή των ιστορικών υψηλών για την μετοχή της εταιρείας. Σύμφωνα με το Δ.Σ της Τερνα Ενεργειακή η ιδιωτική τοποθέτηση σε διεθνείς επενδυτές θα βελτιώσει περαιτέρω τη διασπορά και εμπορευσιμότητα της μετοχής.

Η Τέρνα Ενεργειακή, εξετάζει σε διαρκή βάση εναλλακτικούς τρόπους για τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των μετοχών της. Σημειώνεται ότι παρόμοια συναλλαγή που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο 2018 είχε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην περαιτέρω ανάδειξη της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσω της προαναφερθείσας αύξησης, ποσού 38.475.000 υπέρ το άρτιο και 2.850.000 ευρώ από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων του ομίλου στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και στην Αμερική, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και του Ειδικού Έργου Ευβοίας ισχύος 119MW.

Που θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια

Σύμφωνα με τη στόχευση της διοίκησης, η κάλυψη της αύξησης θα προσφέρει πρόσθετα ίδια κεφάλαια της τάξης των 50.124.327 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων της εταιρείας και συγκεκριμένα την ανάπτυξη των Αιολικών Πάρκων του Καφηρέα ισχύος 330MW, της Ταράτσας ισχύος 30MW και της Ευρυτανίας ισχύος 67MW.

Προκειμένου να αντισταθμίσει την απίσχναση (dilution) που θα προκληθεί στους παλαιούς μετόχους το Δ.Σ της Τέρνα Ενεργειακή, η διοίκηση εισηγείται την ακύρωση των 4.293.268 ιδίων μετοχών, που έχει αποκτήσει κατ’ εφαρμογή προγραμμάτων επαναγοράς, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 3,769% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Έτσι, αφαιρουμένου του ποσοστού που οι μετοχές αυτές αντιπροσωπεύουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, η αποτελεσματική αραίωση που θα υποστούν οι μέτοχοι της εταιρείας λόγω της αύξησης, θα ανέλθει, κατά μέγιστο, μόλις στο 0,997%. Ποσοστό σημαντικά μικρότερο από τα οφέλη που θα αντληθούν, σύμφωνα με το Δ.Σ της Τέρνα Ενεργειακή.

Μακράν το κορυφαίο blue chip του 2020

Θυμίζουμε πως η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή είναι μακράν το κορυφαίο blue chip του 2020, καθώς και ο μοναδικός τίτλος του FTSE 25 που κινείται ανοδικά το έτος, έχοντας μάλιστα επίδοση +56,66%. Τη Δευτέρα, σε μια ημέρα που σύσσωμο το Χ.Α. βυθίστηκε λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου και των εξελίξεων στο Αιγαίο, η Τέρνα έκλεισε με νέα άνοδο 2,21% στα 12 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Παράλληλα, η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 1,36 δισ. ευρώ, που τη φέρνει στην 8η θέση της κατάταξης στο σύνολο του Χ.Α. πίσω από τις Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Prodea ΑΕΕΑΠ, ΕΛΠΕ και Eurobank.

Η μετοχή ήταν η κορυφαία σε απόδοση και το μήνα Ιούλιο έχοντας απόδοση 14,9%, ενώ από το χαμηλό 52 εβδομάδων των 5,44 ευρώ που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 16 Μαρτίου 2020, ενισχύεται άνω του 105%. Το πλέον εκπληκτικό είναι ότι από τα ιστορικά χαμηλά των 0,6890 ευρώ που βρέθηκε στο ναδίρ του Ιουνίου του 2012, όταν όλο το Χ.Α. είχε βυθιστεί υπό το φόβο του Grexit, η μετοχή έχει καταγράψει ράλι +1.632%.

Όπως όλοι οι αναλυτές συμφωνούν, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ δεν επλήγησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, ενώ και στην Ευρώπη το ενδιαφέρον για «πράσινες» επενδύσεις και μετοχές αυτού του χώρου, είναι σε έξαρση.

Ένας από τους λόγους της περαιτέρω ώθησης της μετοχής το τελευταίο διάστημα, είναι το deal που έκανε ο όμιλος στις ΗΠΑ, όπου πούλησε με καθαρό κέρδος 30 εκατ. δολαρίων το αιολικό πάρκο «Mountain Air» στο Αϊντάχο των ΗΠΑ, συνολικής ισχύος 138 μεγαβάτ. H συμφωνηθείσα αξία για την πώληση του αιολικού πάρκου στην Innergex Renewable Energy Inc. ανήλθε σε 215 εκατ. δολάρια. Μια μεγάλη συμφωνία που πιστοποιεί την επιτυχία του ανοίγματος στην αγορά των ΗΠΑ, χώρα που η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα το 2011.

Ύστερα από την πώληση του συγκεκριμένου έργου στο Αϊντάχο, η εταιρεία θα διατηρεί σε λειτουργία τα υπόλοιπα τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος περίπου 512 MW, στην πολιτεία του Texas. Μετά από αυτή την πώληση, ο Όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στόχος της Τέρνα Ενεργειακή είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στην επόμενη πενταετία.

Τα 1.390 MW του α' εξαμήνου

Ενδεικτικό του επενδυτικού momentum που έχει διαμορφώσει ο όμιλος είναι ότι προσεγγίζει νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί τον στόχο για 2.000 MW έργων σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης του. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της Τέρνα Ενεργειακή το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανέρχεται σε 1.390 MW.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη. Επίσης διαθέτει υπό κατασκευή ή έχει έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 550 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, η Τέρνα Ενεργειακή λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.938 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική.

Προ δύο περίπου μηνών η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας αιολικών πάρκων RF Energy Ομαλιές Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη και της FG Europe του κ. Γιώργου Φειδάκη. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης 11 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 213 MW στη νοτιοανατολική Εύβοια. Στόχος του ομίλου είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.

Σε πρώτη φάση, η Τέρνα Ενεργειακή θα ξεκινήσει την κατασκευή νέων αιολικών 180 MW, με τη συνολική αξία της επένδυσης να διαμορφώνεται στα 550 εκατ. ευρώ.