Πού ποντάρει ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο
AP Photo/Nati Harnik, File
AP Photo/Nati Harnik, File

Πού ποντάρει ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο

Όταν ένας από τους «γκουρού» των αγορών, ο οποίος εδώ και 60 περίπου χρόνια καταφέρνει κάθε χρόνο να πετύχει διπλάσια απόδοση από τον μεγαλύτερο χρηματιστηριακό δείκτη του πλανήτη, προειδοποιεί ότι η εποχή των… παχιών αγελάδων για την Αμερική έφτασε στο τέλος, είναι λογικό να ανησυχεί η επενδυτική κοινότητα.

Ο Γουόρεν Μπάφετ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές όλων των εποχών και τα «πονταρίσματά» του πάντα προσέλκυαν το ενδιαφέρον της διεθνούς σκηνής. Στην εποχή των social media, οι κορυφαίες επενδυτικές του επιλογές συνήθως γίνονται viral, αφού παραδοσιακά οι εταιρείες τις οποίες ξεχωρίζει εμφανίζουν εξαιρετικές επιδόσεις.

Από την Apple και την Bank of America, έως την Amazon και την Occidental Petroleum, οι 48 συμμετοχές που συνθέτουν το χαρτοφυλάκιο της Berkshire Hathaway αποτελούν… μπούσουλα για μεγάλη μερίδα των επενδυτών. Ο «μάντης της Όμαχα» όπως είναι το παρατσούκλι του, δεν θεωρείται άδικα «γκουρού» των αγορών, αφού η εταιρεία συμμετοχών, της οποίας ηγείται εδώ και περίπου έξι δεκαετίες, έχει σημειώσει διπλάσιες ετήσιες αποδόσεις από τον S&P 500. Στο διάστημα 1965-2022, η Berkshire Hathaway κερδίζει κατά μέσο όρο ετησίως 19,8% έναντι 9,9% που κερδίζει ο κορυφαίος δείκτης της Wall Street και των παγκόσμιων αγορών.

Πρόσφατα, ο 92χρονος πλέον Μπάφετ απασχόλησε ξανά την επικαιρότητα, αρχικά γιατί προειδοποίησε τον κόσμο ότι η «εκπληκτική εποχή» τελείωσε για την Αμερική και γιατί δαπάνησε 275 εκατ. δολάρια για να αυξήσει το ποσοστό του στην πετρελαϊκή Occidental Petroleum στο 24,9%.

Πλέον η Berkshire Hathaway έχει ξοδέψει για την «Oxy» περίπου 13 δισ. δολάρια. Αμέσως, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές έσπευσαν να ερμηνεύσουν την κίνηση του «Μίδα». Άλλοι θεωρούν ότι ο Μπάφετ προβλέπει άνοδο των τιμών του πετρελαίου και άλλοι ότι σύντομα θα καταθέσει πρόταση εξαγοράς της εταιρείας από το Χιούστον του Τέξας.

Ο συνοδοιπόρος του Μπάφετ, Τσάρλι Μάνγκερ, δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι ενώ η Berkshire Hathaway διαθέτει εξωφρενικά επίπεδα ρευστότητας στα 88 δις. δολάρια, δεν αγοράζει τα πάντα και ανεξέλεγκτα, περιμένοντας τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, ακόμη και μετά την πτώση του S&P 500 κατά 19% το 2022.

Το χαρτοφυλάκιο της Berkshire Hathaway:

Γύρω από κάθε αγορά πακέτου μετοχών γίνεται ντόρος, όπως και γύρω από κάθε έξοδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόφαση της Berkshire Hathaway να πουλήσει τη συμμετοχή της την TSMC. Ο παγκόσμιος κολοσσός των ημιαγωγών είναι βασικός προμηθευτής της Apple και η εταιρεία που ευθύνεται για τα τσιπάκια προηγμένης τεχνολογίας που αποτελούν τον εγκέφαλο των σύγχρονων συσκευών, από τις παιχνιδομηχανές και τα κινητά τηλέφωνα έως τα βιομηχανικά ρομπότ.

Η μεγαλύτερη επένδυση της BH είναι στην Apple, στην οποία κατέχει μερίδιο αξίας άνω των 150 δισ. δολαρίων. Η μεγαλύτερη εταιρεία του πλανήτη αποτελεί το 46% του χαρτοφυλακίου της Berkshire. Τα… ψώνια στον τεχνολογικό κολοσσό ξεκίνησαν το 2016 όταν η μετοχή της Apple διαπραγματευόταν κοντά στα 25 δολάρια και σήμερα έχει φτάσει στα 177 δολάρια.

Η δεύτερη μεγαλύτερη θέση της Berkshire Hathaway είναι αξίας 30 περίπου δισ. δολαρίων στην Bank of America, ενώ η τρίτη θέση είναι στην American Express στην οποία κατέχει μετοχές αξίας 25 δισ. δολαρίων. Η BofA αποτελεί το 9% του χαρτοφυλακίου της BH και η American Express το 7,63%.

Ακολουθεί η Coca Cola (θέση αξίας 24,8 δισ. δολαρίων), η Chevron (θέση αξίας 21,6 δισ. δολαρίων) και η Occidental Petroleum που είναι ένα από τα νεότερα αποκτήματα του επενδυτικού γίγαντα του Μπάφετ. Την πρώτη δεκάδα των συμμετοχών (βάσει σημερινής αξίας επένδυσης) συμπληρώνουν οι Kraft Heinz Co, Moodys Corp., Activision Blizzard και HP.

Επίσης, η Berkshire Hathaway κατέχει μερίδιο αξίας 1,09 δισ. δολαρίων στην Amazon, 2,6 δισ. δολαρίων στην Citigroup, 1,47 δισ. δολαρίων στην General Motors και 2,47 δισ. δολαρίων στην Kroger.