Πώς θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις τα €1,4 δισ. των ΑNFAs

Πώς θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις τα €1,4 δισ. των ΑNFAs

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σειρά επαφών προκειμένου να παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ξεκινάει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με απώτερο στόχο να κερδίσει την υποστήριξη τους προκειμένου να αλλάξουν χρήση τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε.

Οι κύκλος των συναντήσεων θα κλείσει λίγο πριν τις 20 Μαρτίου όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και σύμφωνα με την επιθυμία της κυβέρνησης τα ποσά αυτά ελπίζει να κατευθυνθούν σε ώριμα επενδυτικά έργα.  Ήδη από σήμερα στο πλαίσιο Eurogroup ο Χρ. Σταϊκούρας θα αναζητήσει συμμαχίες με πρόσωπα – κλειδιά έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι αιτιάσεις των Γερμανών και Ολλανδών για τη χρήση των ANFAs και SΜPs. Χθες λοιπόν  ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον  Paolo Gentiloni, τον νέο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων ενώ σήμερα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του  Paschal Donohoe και με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την αξιοποίηση των κερδών των ομολόγων για επενδύσεις,  επειδή θα έχουν μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον προϋπολογισμό του 2020.   Στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν να αξιοποιούνται τα ANFAs και SΜPs για επενδύσεις αντί για εξόφληση χρέους όπως γίνεται σήμερα η κυβέρνηση θα εισηγηθεί μια λίστα έργων που θα χρηματοδοτηθούν από τις επιστροφές των κερδών. Οι επενδύσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

 Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΟΕ, η λίστα μπορεί να περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα έργων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα αφορά επενδύσεις υποδομών ψηφιακού προσανατολισμού, για διαχείριση απορριμμάτων σε τουριστικές περιοχές και για διασύνδεση λιμανιών με οδικά δίκτυα.  Η αξιοποίηση των κερδών των ομολόγων, που φθάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως ή περίπου 0,7% του ΑΕΠ, για επενδύσεις θα τονώσει την ανάπτυξη και έτσι θα επιτρέψει την ισόποση έμμεση μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς ο στόχος υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αν δεν ληφθεί η απόφαση για αλλαγή της χρήσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ έως και το Μάρτιο τότε το τραίνο της επόμενης χρονιάς θα έχει χαθεί.

Το μεταξύ στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA's και SMP's). Η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ αναμένεται τον Ιανουάριο και αφού πρώτα λάβει την έγκριση από έξι κοινοβούλια της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και το γερμανικό. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά, όπως και το 1 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους.

Σημειώνεται ότι χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα του ετήσιου οικονομικού συνεδρίου του Economist ανέπτυξε τους 5 κεντρικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα και τα βασικά επιτεύγματα των πρώτων 130 ημερών της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πολιτικές με ταξικό πρόσημο» αλλά «πολιτικές για όλους τους πολίτες, δίνοντας έμφαση στα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα». Παράλληλα,  ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ ανέλυσε τους βασικούς άξονες του φορολογικού νομοσχεδίου, που ψηφίζεται εντός της εβδομάδας από τη Βουλή. Όπως είπε, με όλες αυτές τις κινήσεις ανακτάται η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος και θα ανοίξει ο δρόμος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.