Ποιοι κλάδοι «κλείνουν το μάτι» για κέρδη το 4ο τρίμηνο και ποιοι ασθμαίνουν

Ποιοι κλάδοι «κλείνουν το μάτι» για κέρδη το 4ο τρίμηνο και ποιοι ασθμαίνουν

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου πάνω από το 50% των εταιρειών, με την τάση να παραμένει θετική συνολικά, καθώς η πλειοψηφία έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Πιο συγκεκριμένα, το 70% των ευρωπαϊκών εισηγμένων και το 82% των αμερικανικών διέψευσαν τις προσδοκίες των αναλυτών για ασθενέστερη ορμή κερδών όχι μόνο μετά από ένα εντυπωσιακό δεύτερο τρίμηνο, αλλά και στο πλαίσιο της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των συνεχιζόμενων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο ρυθμός αύξησης των μικτών κερδών για τον S&P 500 είναι 36,6%. Αν με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων παραμείνει σε ισχύ το νούμερο αυτό, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για τον τρίτο υψηλότερο από έτος σε έτος ρυθμό αύξησης κερδών από το 2010.

Βέβαια, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Λίγες εβδομάδες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου οι αναλυτές είχαν εκφράσει την επιφυλακτικότητα τους με μια μέτρια καθοδική αναθεώρηση των προσδοκιών για την αύξηση των κερδών. Οι εταιρείες λοιπόν είχαν έναν πήχη σαφέστατα χαμηλότερο.
  • Η αύξηση του κόστους λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, αλλά και τα προβλήματα στην παραγωγή και τη διανομή εξαιτίας της διαταραχής στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα αντικατοπτριστεί λογικά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Παρά ταύτα, δεν παύει μέχρι στιγμής το τρίτο τρίμηνο του 2021 να είναι άλλο ένα δυνατό τρίμηνο κερδοφορίας για τις περισσότερες επιχειρήσεις, το οποίο μας προσφέρει και αρκετό έδαφος για κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Μέχρι στιγμής η ενέργεια και τα υλικά παρουσιάζουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ θετικές εκπλήξεις είχαμε και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα,

με τις τράπεζες των ΗΠΑ να αναφέρουν ισχυρά αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κάποια στιγμή - σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πάουελ ίσως μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2022- τα επιτόκια θα αυξηθούν κάτι που οδηγεί τους περισσότερους αναλυτές σε θετικές εκτιμήσεις για τις τράπεζες και για το 2022.

Επιστρέφοντας στα αποτελέσματα, ο τεχνολογικός τομέας των ΗΠΑ παρουσιάζει μέχρι στιγμής μια μικτή εικόνα. Καλά αποτελέσματα από τη Microsoft και Google, αλλά μια σχετική απογοήτευση – όσον αφορά τις προσδοκίες πάντα - από την Apple και την Amazon, καθώς οι δύο εταιρείες βρέθηκαν στη δίνη των προβλημάτων που έχουν πλήξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες από τη μια και στο αυξανόμενο κόστος της εργασίας και της ενέργειας από την άλλη.

Πράγματι, για όσους είναι παρατηρητικοί αυτή η περίοδος ανακοίνωσης κερδών επιβεβαιώνει τον οικονομικό αντίκτυπο των διαταραχών των αλυσίδων εφοδιασμού, οι οποίες δεν περιορίζονται πλέον στο παραδοσιακό λιανικό εμπόριο, αλλά έχουν χτυπήσει την πόρτα σημαντικών βιομηχανικών τομέων και κατ' επέκταση και σημαντικών τεχνολογικών κολοσσών.

Για την Apple πολύ πιθανό αυτό να μεταφραστεί σε λιγότερες πωλήσεις iPhone για το επόμενο τρίμηνο, ενώ για την Amazon πέραν από τους χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων αναμένεται στο τέταρτο τρίμηνο ακόμα υψηλότερο κόστος για μισθούς και logistics. Σε αυτό το πλαίσιο, η Amazon ανακοίνωσε ότι θα επιτύχει τους στόχους πωλήσεων της κατά την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά με αυξημένο κόστος, με αποτέλεσμα να αναμένεται να μειωθεί η παραγωγή των εντυπωσιακών ταμειακών ροών της.

Αυτή η εκτίμηση οδήγησε ορισμένους αναλυτές να υιοθετήσουν την άποψη ότι οι καλές στιγμές της Amazon ίσως να είναι πίσω μας και ότι οι περιορισμοί που θέτει η πραγματική οικονομία ενδεχομένως να αρχίσουν να «βαραίνουν» τα αποτελέσματα του εμπορικού κολοσσού.

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα από τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου όσον αφορά την τεχνολογία; Ότι θα πρέπει να γίνει διάκριση στις τεχνολογικές μετοχές αναλόγως της επίδρασης των εξωγενών κραδασμών στην τελική γραμμή αποτελεσμάτων.

Όλα βέβαια στο τέλος της ημέρας θα εξαρτηθούν από το πόσο ψηφιακές είναι οι υπηρεσίες μιας επιχείρησης. Κάτω από αυτό το πρίσμα η Apple και η Amazon σαφέστατα δεν ταξινομούνται αυστηρώς στον τεχνολογικό τομέα. Ως εκ τούτου, κατά ένα τρόπο επικυρώνουν την ανάγκη εστίασης σε τομείς που επηρεάζονται λιγότερο από τις δυσκολίες που συνδέονται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την ενέργεια αφενός και σε τομείς που επωφελούνται από τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων, όπως είναι η χρηματοδότηση και η ενέργεια.

Ο τομέας της υγείας παρουσιάζει μέχρι στιγμής την τρίτη μεγαλύτερη θετική διαφορά μεταξύ των πραγματικών κερδών και των εκτιμήσεων. (+11,8% σύμφωνα με την FactSet).

Σε αυτόν τον τομέα, η Bio-Rad Laboratories -3,71$ έναντι 2,44$- η Gilead Sciences -2,65$ έναντι 1,76$- και η Abbott Laboratories -$1,40 έναντι $0,94- έχουν δώσει τις μεγαλύτερες θετικές εκπλήξεις σε επίπεδο EPS.

Ο τομέας Υπηρεσιών Επικοινωνίας (+10,3%) ακολουθεί με την τέταρτη μεγαλύτερη θετική διαφορά μεταξύ των κερδών που ανακοινώθηκαν και των προσδοκώμενων. (+10,3% σύμφωνα με την FactSet).

H Interpublic Group of Companies -0,63 $ έναντι 0,49 $- η Netflix -3,19 $ έναντι 2,57 $- και η Omnicom Group -1,65 $ έναντι 1,37 $- έχουν αναφέρει τις μεγαλύτερες θετικές εκπλήξεις EPS

Τέλος, αξίζει της προσοχής μας ότι το τρέχον τρίμηνο ανέδειξε και τις εταιρείες που επωφελούνται από υψηλή τιμολογιακή ισχύ, όπως για παράδειγμα εκείνες του τομέα των ειδών πολυτελείας.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.