Ποιοι εποφθαλμιούν το asset management της Credit Suisse στη δίνη της κρίσης

Ποιοι εποφθαλμιούν το asset management της Credit Suisse στη δίνη της κρίσης

Η Blackrock και το όχημα ειδικού σκοπού SPAC του πρώην επικεφαλής της ιταλικής τράπεζας Unicredit, Jean Pierre Mustier, είναι μεταξύ των μνηστήρων που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον βραχίονα του asset management της Credit Suisse, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές καθώς η ελβετική επενδυτική τράπεζα διερευνά τις επιλογές της μετά τα πρόσφατα σκάνδαλα που της κόστισαν δισεκατομμύρια.

Στη λίστα των ενδιαφερομένων είναι και η αμερικανική State Street Co. που ενδέχεται να καταθέσει προσφορά για ολόκληρο η κομμάτι του βραχίονα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων όπως η γερμανική DWS. To όχημα ειδικού σκοπού για εξαγορές του Mustier, το Pegasus Europe, στοχεύει σε επενδύσεις στον κλάδο των επενδυτικών υπηρεσιών και πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ προς το τέλος Απριλίου.

Επισήμως η Credit Suisse, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν σχέδια πώλησης των δραστηριοτήτων του asset management. Ωστόσο, το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη ο ισολογισμός της από την έκθεση της σε δύο πελάτες – το hedge fund Archegos και την εταιρεία χρηματοδοτήσεων Greensill Capital – ανήλθε σε $4,75 δις, περίπου τρεις φορές τα περυσινά της κέρδη. Η πτώση της μετοχής της κατά 25% από τον Φεβρουάριο αυξάνει την πίεση στον επικεφαλής του ομίλου Thomas Gottstein να πάρει δραστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τραπεζικές πληροφορίες, η ελβετική τράπεζα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο αναθεώρησης της στρατηγικής της και του τι θα κάνει με τον βραχίονα του asset management, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε συζητήσεις σε βάθος με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Ο όμιλος αναμένει την άφιξη του νέου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, του πρώην επικεφαλής της βρετανικής Lloyds Antonio Horta-Osorio, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για τις δραστηριότητες αυτές και κατά συνέπεια δεν βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας.

«Έχουν αρχίσει τις συνομιλίες με μερικούς από τους ενδιαφερόμενους χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει στο άνοιγμα του data room η σε due diligence. Μερικοί από τους μνηστήρες ενδιαφέρονται για κομμάτι των δραστηριοτήτων, άλλοι για ολόκληρο τον βραχίονα», αναφέρει τραπεζική πηγή που επικαλείται το Reuters. «Ούτως η άλλως η Credit Suisse διανύει μια φάση κρίσης και η ηγεσία της δεν έχει αποφασίσει πως να προχωρήσει».

Ο βραχίονας του asset management της Credit Suisse διαχειρίζεται 440 δις ελβετικά φράγκα και είχε ζημίες 39 εκατ. φράγκα το 2020. Πιθανή συμφωνία εξαγοράς θα αποτιμούσε τις δραστηριότητες αυτές γύρω στα $3,7 με $4 δις, χωρίς να αποκλείεται η ελβετική τράπεζα να επιδιώξει ένα deal σε μετρητά και μετοχές που θα της επέτρεπε να καρπωθεί μέρος των μελλοντικών κερδών υπό τον νέο αγοραστή.

Ηταν μόλις τον Μάρτιο όταν ο όμιλος ανακοίνωνε οτι θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση του βραχίονα asset management. Ακολούθησε η προσέλκυση του τραπεζίτη Ulrich Koerner από την ανταγωνίστρια UBS και η τοποθέτηση του στην ηγεσία του βραχίονα με σκοπό τον διαχωρισμό από τις διεθνείς δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου. Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg τον Μάρτιο, o διευθύνων σύμβουλος Thomas Gottstein είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο πώλησης του asset management λέγοντας οτι ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων δυνητικά θα μπορούσε να είναι μέρος του σχεδίου.

Υπάρχει και το ενδεχόμενο απόσχισης των δραστηριοτήτων του asset management και εισαγωγής του βραχίονα στο χρηματιστήριο μετά από συμφωνία με όχημα ειδικού σκοπού για εξαγορές, όπως το SPAC του Mustier το οποίο έχει ισχυρό μετοχολόγιο συμπεριλαμβανομένου του Bernard Arnault, του πλουσιότερου άνδρα της Γαλλίας. Υπάρχει και το SPAC του πρώην επικεφαλής της Credit Suisse, του Tidjane Thiam, που βρίσκεται σε φάση άντλησης $250 εκατ. για επενδύσεις σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

«Η ιδέα της πώλησης των δραστηριοτήτων του asset management είχε συζητηθεί στην Credit Suisse στο παρελθόν, η ίδια η τράπεζα έβλεπε ότι ο βραχίονας αυτός δεν είχε την κατάλληλη κλίμακα και θα μπορούσε να συγχωνευτεί με κάποιον άλλο», σχολιάζει διαχειριστής στην Hermes. Μετά από μια απόσχιση θα μπορούσε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης με την τράπεζα να διατηρεί κάποιο ποσοστό.