Πάνω από 10-11 δισ. ευρώ οι εκδόσεις ομολόγων το 2021

Πάνω από 10-11 δισ. ευρώ οι εκδόσεις ομολόγων το 2021

Σε επίπεδα άνω των 10-11 δισ.  θα ανέλθει το δανειακό πρόγραμμα του ελληνικού δημοσίου το 2021 όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και το πρόγραμμα έκδοσης εντόκων γραμματίων και συγκεκριμένα στα 13 δισ. ευρώ όπου το ελληνικό δημόσιο έχει καταφέρει να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια.

Αλλά μέχρι να φθάσουμε στο 2021 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένεται να προχωρήσει σε μία ακόμη έκδοση ομολόγων ή σε reopening του 15ετούς ομολόγου. Οι όποιες κινήσεις θα λάβουν χώρο στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου καθώς η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή. Τα επιτόκια κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, οι θεσμοί επιβραβεύουν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όπως επίσης και οι αγορές.

Αν και δεν υπάρχει σχετική ανάγκη δεδομένου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα υπερβαίνουν τα 37 δισ. ευρώ και αναμένεται να προστεθούν περίπου 3 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE το οποίο είχε ξεκινήσει με πόρους του προϋπολογισμού αλλά και οι εισπράξεις από ANFAs-SMPs οι αγορές προκαλούν με αποδόσεις χαμηλότερες του 1%.

Σε ότι αφορά το δανειακό πρόγραμμα του 2021 αυτό θα φθάσει για τα ομόλογα στα 10-11 δισ. ευρώ όπως προαναφέρθηκε. Όπως τονίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού «Δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου των αναμενομένων αυξημένων εκταμιεύσεων προς το Ελληνικό Δημόσιο από τα διάφορα σχήματα που έχουν ήδη αποφασισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του για το έτος 2021, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτή του 2020.

Η στόχευση της δανειακής στρατηγικής του ελληνικού Δημοσίου, όπως επισημαίνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού, θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με επέκταση της φυσικής ωρίμανσής τους και η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ελληνικού δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, θα επιδιωχθεί, στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, να εφαρμοστεί πολιτική διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζεται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.