«Παγώνουν» τα κόκκινα δάνεια – Πλειστηριασμοί μετά τις εκλογές

«Παγώνουν» τα κόκκινα δάνεια – Πλειστηριασμοί μετά τις εκλογές

Του Χρήστου Κώνστα

Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου -για προφανείς πλέον λόγους αποφυγής δυσάρεστων καταστάσεων- θα ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας αξιολόγησης των «κόκκινων δανειοληπτών» στεγαστικών δανείων. Η κυβέρνηση διαφημίζει ότι προς το παρόν ισχύει η προσωρινή προστασία των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς. Η συνολική απαγόρευση των πλειστηριασμών εκπνέει στις 10 Ιουλίου, αμέσως μετά τις εκλογές. 

Προς το παρόν το βάρος της κυβερνητικής προπαγάνδας έχει επικεντρωθεί στους διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς υποβολής αιτήσεων ρύθμισης οφειλών αλλά και στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ήδη μέχρι σήμερα, περισσότερα από 38.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και 31.000 προς την εφορία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι 30.000 από αυτές τις αιτήσεις αφορούν φυσικά πρόσωπα. 

Από την δική τους πλευρά, οι διοικήσεις των τραπεζών εκμεταλλεύονται την «εκλογική ραστώνη» και κυρίως τις προβλέψεις του νέου νομοθετικού πλαισίου που τους επιτρέπει να επιταχύνουν την τιτλοποίηση και πώληση χιλιάδων, καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, ακόμη και μη ληξιπρόθεσμων. 

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι τράπεζες μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πωλήσουν περισσότερα από 17 δισ. ευρώ «ξεχασμένων δανείων» σε εξειδικευμένα funds και οργανισμούς. 

Η Εθνική Τράπεζα επιχειρεί να πουλήσει ένα εξαιρετικά περίπλοκο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων σχετικά μικρής ονομαστικής αξίας (863 εκατ. Ευρώ) αλλά το οποίο υποστηρίζεται από 7.900 (!) υποθηκευμένα ακίνητα. Λόγω της πολυπλοκότητας του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου η τιμή που τελικά θα εισπράξει η Εθνική δεν θα ξεπερνά το 30% της ονομαστικής αξίας των δανείων. 

Η Τρ. Πειραιώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων των τραπεζών που έχει απορροφήσει ενώ ταυτόχρονα θέλει να ξεφορτωθεί ένα πρώτο πακέτο καταναλωτικών δανείων ονομαστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank προσπαθεί τώρα να πουλήσει ένα πακέτο κόκκινων δανείων ονομαστικής αξία ς 1,8 δισ. που αποτελείται από ληξιπρόθεσμα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που διαθέτουν ωστόσο εξασφαλίσεις και γι' αυτό είναι ελκυστικό. 

Η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα που προσπαθεί να τιτλοποιήσει και να πουλήσει κόκκινα στεγαστικά δάνεια συνολικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει την πώληση ένος άλλου πακέτου κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ύψους 7,4 δισ. ευρώ το οποίο για να το κάνει πιο ελκυστικό, το συνοδεύει με την πώληση της δικής της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, της εταιρεία FPS. Mε τον τρόπο αυτό, ο ισολογισμός της Eurobank, στο τέλος του έτους θα έχει απαλλαγεί οριστικά από κόκκινα δάνεια ύψους 9,5 δισ. ευρώ τα οποία πλέον θα αποτελούν πρόβλημα και ευθύνη του φορέα που θα έχει αγοράσει την FPS. 

H εταιρεία PQH, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και διορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος ως ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής για τις 17 κακές τράπεζες (bad bank των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών (Aγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank, Probank, FBB, Συνεταιριστικές κ.λπ.) Τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ. 

Το επιχειρηματικό σχέδιο της PQH προβλέπει ότι έως το τέλος του 2019 θα έχει πουλήσει όλα τα προβληματικά δάνεια που έχει αναλάβει σε εταιρίες διαχείρισης, είτε σε διεθνή funds. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η PQH θα προσπαθήσει να κλείσει το πακέτο των 6 δις Ευρώ που περιλαμβάνει όλα τα δάνεια με εξασφαλίσεις που πέρασαν στις 17 bad banks. Εφόσον η PQH καταφέρει να πουλήσει αυτό το συγκεκριμένο πακέτο σε καλή τιμή, θα έχει ανοίξει ο δρόμος για την υπόλοιπη αγορά μαζικής τιτλοποίησης και πώλησης δανείων σε funds… 

Τα σχέδια των τραπεζών για επιτάχυνση των πλειστηριασμών και γενικά της λήψης όλων των αναγκαστικών μέτρων εναντίον των κόκκινων δανειοληπτών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, είναι αποτέλεσμα των πιέσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας των Τραπεζών ( SSM). Η Φρανκφούρτη έχει θέσει αυστηρούς στόχους για τη μείωση των κόκκινων χαρτοφυλακίων και ήδη στην 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα που θα δοθεί στη δημοσιότητα την 5η Ιουνίου, θα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τις σημαντικές καθυστερήσεις στη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι μαζικοί πλειστηριασμοί που ξεκινούν μετά τις 10 Ιουλίου, θα αφορούν ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν έχουν εξασφαλίσει καμία νομική προστασία (ν. Κατσέλη, εξωδικαστικός κ.λπ.), αλλά και εναντίον επιχειρήσεων που δεν αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει στο παρελθόν.