P. Thomsen: Χωρίς ελάφρυνση δεν μετέχουμε…

P. Thomsen: Χωρίς ελάφρυνση δεν μετέχουμε…

Εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα, δεν θα πάρει την ελάφρυνση χρέους τόνισε εχθές ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους υπό καθεστώς ανωνυμίας για τη θέση του Ταμείου αναφορικά με τη συμφωνία του Eurogroup.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο διευθυντής Ευρώπης Poul Thomsen ενημέρωσε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για τις συζητήσεις στο Eurogroup. Είπε ότι «δεν συνυπογράψαμε το ανακοινωθέν, ερωτηθήκαμε και είπαμε την άποψη μας ότι χωρίς ελάφρυνση δεν θα συμμετάσχουμε». Το 3,5% σε βάθος χρόνου «δεν βγαίνει», συμπλήρωσε. 

«Περιμένουμε να δούμε, τόνισε, πως θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης για να κάνουμε νέα ανάλυση βιωσιμότητας και από τα ευρήματα θα εξαρτηθεί πότε θα πάμε ξανά στο διοικητικό συμβούλιο. Συμφωνήσαμε να κλείσει η αξιολόγηση επειδή η Ελλάδα χρειαζόταν τα χρήματα», τόνισε ο P. Thomsen.

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και με εμπροσθοβαρή ελάφρυνση το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο εάν δεν εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει ανάγκη μια εκταμίευση και είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις. Αλλά δεν έχουμε υποχωρήσει στο ότι χρειαζόμαστε επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους (της)», είπε ο αξιωματούχος του Ταμείου.

Ο αξιωματούχος, σημείωσε ότι το Ταμείο θα ετοιμάσει έκθεση βιωσιμότητας την οποία θα καταθέσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και με βάση αυτή θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Για το Ταμείο οι καλύτερες λύσεις για τη μεσοπρόθεσμη διαχείριση του χρέους είναι η επέκταση της περιόδου χάριτος των δανείων, οι προσαρμογές στα επιτόκια, και η εξόφληση των υφιστάμενων δανείων του επίσημου τομέα (κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις) προς την Ελλάδα με τη ενεργοποίηση πόρων του Προγράμματος, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Ο αξιωματούχος τόνισε επίσης πως σημειώθηκε πρόοδος στις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές, και τόνισε οι πάντες έχουν αναγνωρίσει πλέον ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Όλοι αναγνωρίζουν τη μεθοδολογία. Όλοι αναγνωρίζουν τις τεχνικές. Βλέπουν πως πρέπει να υπάρξει διαχείριση του χρέους έως το 2060».

Τέλος, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι ο P. Thomsen δεν θα προσέλθει με πρόταση στο Δ.Σ. του Ταμείου διότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται αυτή τη στιγμή. Πάντως πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη, άρα είναι και καλυμμένη οικονομικά το επόμενο διάστημα.

WSJ: Η συμφωνία Γερμανίας και ΔΝΤ αφήνει ανοιχτή την πόρτα για σκληρό παζάρι

Το κύριο σημείο, από τη σκοπιά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, είναι ότι το ΔΝΤ συμφώνησε κατ'' αρχήν να επανέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, συνεισφέροντας με νέα δάνεια. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα το 2018 «αν... χρειαστεί», τονίζει η Wall Street Journal.

Η εν λόγω υπόσχεση υπολείπονταν της απαίτησης του ΔΝΤ, να αποφασίσει τη δεδομένη στιγμή η Ευρώπη για τον τρόπο που θα ανακουφίσει το ελληνικό χρέος τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, ο βασικός διαπραγματευτής του Ταμείου στις συνομιλίες, Poul Thomsen, τόνισε νωρίς την Τετάρτη ότι το ΔΝΤ δεν είναι ακριβώς εντός προγράμματος ακόμα. Η Ευρωζώνη χρειάζεται να ενημερώσει το ΔΝΤ για το τι είναι διατεθειμένη να πράξει το 2018, συναινώντας σε μια λίστα μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για μελλοντική χρήση, όπως σημείωσε. «Θα πρέπει να αξιολογήσουμε την επάρκεια των μέτρων, και θα προχωρήσουμε μόνο εάν εκτιμηθεί ότι είναι επαρκή», είπε.

Ο κ. Schaeuble, από την πλευρά του, απέρριψε τις προειδοποιήσεις του P. Thomsen, επιμένοντας ότι είναι εξασφαλισμένη η συμμετοχή του ΔΝΤ με νέα δάνεια στο πρόγραμμα. «Πιθανότατα ήταν κουρασμένος» (όταν το είπε), δήλωσε στους δημοσιογράφους ο W. Schauble. 

Παρόλα αυτά, αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνέχισαν να τονίζουν την Τετάρτη ότι δεν έχουν πάρει τελική απόφαση για δανεισμό ακόμα. 

Από την πλευρά τους, όπως αναφέρει η Wall Streeet Journal, Γερμανοί αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να κάνει πίσω, καθώς τελικά αναφέρεται στους μεγαλύτερους από τους μετόχους του, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το Ταμείο θα μπορούσε να καθυστερήσει τη συγκατάθεσή του σε δανεισμό, επιχειρώντας να καταστήσει τις παραχωρήσεις της Γερμανίας όσο το δυνατόν πιο βέβαιες, εκτιμάται ότι υποδηλώνουν τα λόγια του κ. Thomsen.

Στο παρασκήνιο των τελευταίων εβδομάδων, η κ. Merkel πίεζε έντονα για μια λύση που θα εξασφάλιζε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα απελευθέρωνε την ελληνική χρηματοδότηση και θα μετέθετε χρονικά τις αποφάσεις για το χρέος, υπό φόβο ότι θα μπορούσε να αναθερμανθεί ξανά η ελληνική κρίση σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει πολιτικά εύθραυστηπερισσότερο από ποτέ.

Το επικείμενο δημοψήφισμα του Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία, το θολό τοπίο στη μεταναστευτική κρίση και η αυξανόμενη υποστήριξη των ψηφοφόρων σε λαϊκιστικά αντι-ευρωπαϊκά κόμματα, δοκιμάζουν τη συνοχή της Ένωσης.

«Η συμφωνία κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας σήμερα», σχολιάζουν στην Wall Street Journal οι οικονομολόγοι της IHS Global Insight, Diego Iscaro και Blanka Kolenikova. «Οι υποσχέσεις της ελάφρυνση του χρέους είναι, κατά την άποψή μας, πολύ μακρινές και αόριστες προκειμένου να έχουν σημαντική επίδραση στην εμπιστοσύνη», πρόσθεσαν. 

«Δεν θα υπάρξει επανάληψη του δράματος του περασμένου έτους», δήλωσε ο Marc Chandler, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της επενδυτικής τράπεζας Brown Brothers Harriman.

Ωστόσο το σχέδιο διάσωσης δεν είναι για την Ελλάδα, είναι για την Ευρώπη, είπε. «Οι πιστωτές της Ελλάδας, ως επί το πλείστον επίσημες οντότητες, συντηρούν τη συνοχή τους μέσω αυτού του εγγράφου παρωδία», σημείωσε. 

Διαβάστε ακόμα:
- Το ΔΝΤ δεν είναι έτοιμο να συνεισφέρει κεφάλαια στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης όπως είναι τώρα