Π. Σκουρλέτης για ΔΕΣΦΑ: Παρεμβαίνουμε όπου μας επιτρέπει ο νόμος

Π. Σκουρλέτης για ΔΕΣΦΑ: Παρεμβαίνουμε όπου μας επιτρέπει ο νόμος

Μετά την υπόθεση με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ,  η Βουλή βρίσκεται ενώπιον μιας σχεδόν ίδιας κατάστασης, αυτή τη φορά με επίκεντρο την ΔΕΣΦΑ. Η τροπολογία που έχει φέρει στο Κοινοβούλιο ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, να εκφράζει τους φόβους της για επανάληψη του «σίριαλ Δρίτσας - COSCO», αφού όπως σημείωσαν η τροπολογία οδηγεί σε υποτίμηση της περιουσίας του Φορέα.

Από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «σκανδαλάρα» τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τη SOCAR, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν αλλάζει τους όρους της ιδιωτικοποίησης ώστε να την τορπιλίσει αλλά παρεμβαίνει όπου μπορεί νομότυπα. «Χωρίς να παρέμβουμε στους όρους του διαγωνισμού και να τορπιλίζουμε τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης. Αν και εμείς θα το κάναμε αλλιώς - θα επιλέγαμε το μοντέλο ΑΔΜΗΕ με 51% στο δημόσιο. Παρ' όλα αυτά την κληρονομήσαμε αυτή την πολιτική, μας δέσμευσαν και την υλοποιούμε. Και παρεμβαίνουμε σε κάτι που μας επιτρέπει ο νόμος ώστε να μην εκτιναχτεί στα ύψη το κόστος της εγχώριας παραγωγής και υπονομευτεί.  Δεν επεμβαίνουμε στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, απλώς αφαιρούμε τα 200 εκατομμύρια ευρώ του δημοσίου που δεν ήταν ενσωματωμένα πριν στην περιουσία της. Παρεμβαίνουμε τελείως νομότυπα υπερασπιζόμενοι τα εθνικά συμφέροντα», υπογράμμισε ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Ελπίζω μετά την ιλαροτραγωδία Δρίτσας – COSCO ελπίζω να μη ζήσουμε τη νέα ιλαροτραγωδία ΔΕΣΦΑ - Σκουρλέτης – SOCAR γιατί κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ», σημείωσε νωρίτερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, ενώ ακόμα και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος ζήτησε από Υπουργό να αποσαφηνίσει ότι η τροπολογία του δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια. Τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, επισήμανε και ο Κώστας Σκρέκας από τη ΝΔ.

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης υπαινίχθηκε ότι η περαιτέρω (κατά 17%) ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μπορεί τελικά και να μην προχωρήσει.  «Αλήθεια επιμένετε για το 17% που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ; Σήμερα που υπάρχει συμφωνία και προβλέπει βήμα προς βήμα την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας τι νόημα έχει η εμμονή να υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση στη ΔΕΗ» διερωτήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Αλέξανδρος Διαμάντης

Διαβάστε ακόμα: