Π. Μυλωνάς: Εκτός πλαισίου προστασίας τα νέα «κόκκινα» δάνεια

Π. Μυλωνάς: Εκτός πλαισίου προστασίας τα νέα «κόκκινα» δάνεια

Την ανάγκη να τηρηθεί από όλες τις πλευρές – και τους πολιτικούς – η συμφωνία που προβλέπει ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα αφορά μόνο τα δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στο τέλος του 2018 και όχι τα νέα «κόκκινα» δάνεια, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς.

Μιλώντας στο πάνελ των τραπεζιτών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι αν και για κάποιος αυτή η ασφαλιστική δικλίδα μοιάζει άδικη, δυστυχώς όλα όσα έγινα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ήταν άδικα. Ο CEO της ΕΤΕ χαρακτήρισε πολύ σύνθετο το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η γενική ιδέα είναι πολύ σωστή αφού υπάρχουν οικογένειες που δυσκολεύονται.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης-τραπεζών και αναμένεται το τελικό πράσινο φως από του δανειστές, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι είναι ένα καλό σχέδιο γιατί και τα τρία εμπλεκόμενα μέρη στηρίζουν τη λύση. Οι τράπεζες θα προχωρούν σε κάποιο «κούρεμα» του δανείου, το κράτος θα δίνει την επιδότηση και οι δανειολήπτες θα περιορίζουν τις δαπάνες τους με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Υπάρχουν όμως και οι δυσκολίες, όπως πρόσθεσε. Η σχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχουν 3-4 πλαίσια για τα «κόκκινα» δάνεια και θα πρέπει να δούμε αν μπλέκονται. Δεύτερον, είναι πάντα δύσκολο να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα, όπως φάνηκε και με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν στο κράτος πόρους και τεχνογνωσία για να ολοκληρωθεί το project πιο γρήγορα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι το ζήτημα των στρατηγικών κακοπληρωτών. Μόνο όσα δάνεια είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στο τέλος του 2018 θα μπαίνουν στην πλατφόρμα γιατί πρέπει να βελτιωθεί στο εξής η κουλτούρα πληρωμών, υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, λέγοντας ότι όσοι «κοκκινίζουν» από δω και πέρα θα πρέπει να βρουν άλλο τρόπο να ρυθμίσουν το δάνειό τους.

Ο Π, Μυλωνάς αναφέρθηκε και στο θέμα των αποχωρήσεων τραπεζικών υπαλλήλων, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα κόστη και στο πλαίσιο αυτό προχωρούν στην εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσία εξόδου, όμως η όλη διαδικασία μείωσης του προσωπικού θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο.

Κωνσταντίνος Μαριόλης