Oxford Economics: Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρώπη, στη Γερμανία τα χειρότερα
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Oxford Economics: Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρώπη, στη Γερμανία τα χειρότερα

Όχι μόνο δεν σημειώθηκε κάποια έστω μικρή βελτίωση του κλίματος αλλά η οικονομική επιβράδυνση ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν μπορεί να αποφύγει την ύφεση. Αυτό αναφέρει σε σημερινό της σχόλιο η Oxford Economics, με φόντο τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους δείκτες PMI της Ευρωζώνης.

Ο σύνθετος δείκτης υποχώρησε στο 48,2 τον Σεπτέμβριο, από 48,9 τον Αύγουστο, με οδηγό τη μεταποίηση, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να υποφέρει από το απίστευτα υψηλό ενεργειακό κόστος, ενώ και ο τομέας των υπηρεσιών εμφανίστηκε εξασθενημένος.

Με τον γερμανικό και όλους σχεδόν του εθνικούς PMI - με εξαίρεση της Γαλλίας - να βρίσκονται κάτω από το όριο του 50, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η εκτίμηση της ΕΚΤ πως η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση κινδυνεύει. Παράλληλα, τα στοιχεία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις της Ίζαμπελ Σνάμπελ, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει ύφεση έξω από τη Γερμανία.

Η Oxford Economics προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει σε ύφεση, αρχής γενομένης από το γ’ τρίμηνο και θα διαρκέσει για 3 τρίμηνα, με τη Γερμανία να βιώνει κατά πάσα πιθανότητα να βιώνει τη βαθύτερη ύφεση.

Ο μεταποιητικός κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα υπό το βάρος του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και της εξασθένησης της ζήτησης. Η γερμανική οικονομία είναι η πιο εκτεθειμένη σε αυτές τις αντιξοότητες και γι' αυτό ο βρετανικός οίκος εκτιμά ότι βρίσκεται ήδη σε ύφεση αυτό το τρίμηνο.

Και ενώ ο τουρισμός και οι υπηρεσίες προσέφεραν στήριξη στην οικονομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, η ανάπτυξη των υπηρεσιών πλέον επιβραδύνει σημαντικά και ο πληθωρισμός επηρεάζει περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επανήλθε σε πτωτική τροχιά, υποχωρώντας κατά 3,8 μονάδες στην Ευρωζώνη, αντανακλώντας τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κάτι που θέτει σε κίνδυνο όλες τις προβλέψεις για την ιδιωτική κατανάλωση στους επόμενους μήνες.