Ώρα Moody’s για την ελληνική οικονομία

Ώρα Moody’s για την ελληνική οικονομία

Η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα, το βράδυ της Παρασκευής 15 Μαρτίου από τον οίκο Moody’s, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη «παράσημο» για την πολύπαθη ελληνική οικονομία. Και λέμε «θα μπορούσε» γιατί με τους οίκους αξιολόγησης ποτέ και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Πάντως, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι από την Παρασκευή η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει πλήρως στα επενδυτικά «σαλόνια». Δεν είναι απίθανο να μεταφερθεί η αναβάθμιση για τις 13 Σεπτεμβρίου, με δεδομένο ότι ο οίκος δίνει σταθερό outlook, όμως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι καθαρά θέμα πολιτικής, διότι πολύ απλά η Moody’ s δεν έχει πολλές δικαιολογίες για να καθυστερήσει την αναβάθμιση.

Το θέμα είναι τι θα σημαίνει η κίνηση αυτή. Θα έχει αντίκτυπο στα ελληνικά assets ή η επιστροφή στο investment grade θεωρείται εδώ και καιρό προεξοφλημένη από τις αγορές και επομένως η ετυμηγορία της Moody’s είναι «non event» ή με άλλα λόγια μία νίκη γοήτρου και όχι ουσίας;

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και μήνες οι αγορές συμπεριφέρονται στα ελληνικά assets σαν να είναι το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτό φάνηκε στην πορεία του ΧΑ, στη μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων, καθώς και στα πολύ επιτυχημένα placement των ελληνικών τραπεζών και του ΔΑΑ.

Ειδικότερα, αυτό που συμβαίνει στην αγορά ομολόγων αντανακλά το κλίμα που επικρατεί. Τον τελευταίο ένα χρόνο βλέπουμε ότι το spread με τα γερμανικά ομόλογα υποχωρεί και τους τελευταίους μήνες διαμορφωνόταν μεταξύ 100-110 μονάδων βάσης. Στο ίδιο διάστημα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε κάτω από της Ιταλίας και οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων «κυνηγούσαν» τις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε ότι το spread με τα γερμανικά έχει υποχωρήσει κάτω από τις 90 μονάδες βάσης, κάτι που έχει να συμβεί πάνω από 15 χρόνια. Επίσης, το spread με τα ισπανικά ομόλογα είναι πολύ κοντά στο μηδέν, ενώ με τα πορτογαλικά έχει μειωθεί στις 20 μονάδες βάσης ή στο 0,20%.

Η σύγκλιση των αποδόσεων ερμηνεύεται ως αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν γίνει και των πολύ καλών επιδόσεων της Ελλάδας σε δημοσιονομικό επίπεδο, με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και τη ραγδαία μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Η Moody’ s, λοιπόν, βρίσκεται αυτή τη στιγμή πίσω από τις αγορές και μία αναβάθμιση την Παρασκευή θα αποτελέσει μία κίνηση για να καλύψει το έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση από τη Moody’s θα έχει και ουσιαστικό αντίκτυπο στα ελληνικά assets. Βλέπετε, η Moody’s θεωρείται από πολλούς ο πιο αυστηρός οίκος αξιολόγησης και στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι ο οίκος που ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης περισσότερο επιφυλακτικός στην ικανότητα της χώρας μας να ξεφύγει από το αδιέξοδο και να αναπτυχθεί με ισχυρούς ρυθμούς.

Σήμερα, η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει ρότα και παρά τα δεδομένα προβλήματα που αντιμετωπίζει κυρίως με την ακρίβεια - προβλήματα που έχουν αρχίσει να φαίνονται και στα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη - παραμένει στις κορυφαίες θέσεις των χωρών σε επίπεδο ανάπτυξης του ΑΕΠ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Moody’ s θα αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί και κυρίως τα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα των τραπεζών σε επίπεδο μείωσης των κόκκινων δανείων και κερδοφορίας. Η θετική, ωστόσο, έκθεση πιθανότατα θα συνοδεύεται από αυστηρές προειδοποιήσεις.

Η Moody’ s αναμένεται να στείλει σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι ναι μεν έχει επιτύχει δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν όχι βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Και αυτό γιατί το 2032 η Ελλάδα θα κληθεί - αν δεν υπάρξει κάποια ρύθμιση στο μεταξύ - να δαπανά περισσότερα για την αποπληρωμή του χρέους…