Όλα τα σενάρια για ευρώ, ομόλογα, ύφεση και πληθωρισμό ενόψει ΕΚΤ

Όλα τα σενάρια για ευρώ, ομόλογα, ύφεση και πληθωρισμό ενόψει ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός «χτυπάει» αλύπητα την ευρωπαϊκή οικονομία και η ύφεση έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της στη Γερμανία. Αν η Λαγκάρντ ανακοινώσει μία «μικρή» αύξηση επιτοκίων θα είναι σαν να πετάει λευκή πετσέτα στη μάχη με τον πληθωρισμό και να υπογράφει ταυτόχρονα μια νέα ιστορικών διαστάσεων διολίσθηση του ευρώ. Στον αντίποδα, αν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συμφωνήσει σε μία «μεγάλη» αύξηση, κατά 0,75% (πιθανότερο σενάριο) ή ακόμη και κατά 1% (το πιο hawkish σενάριο), συνεπάγεται ότι θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά την ίδια ώρα επιτρέπει κατά κάποιο τρόπο την υποχώρηση της οικονομίας σε υφεσιακό έδαφος.

Αυτό είναι με λίγα λόγια το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, αν και υπάρχουν συνολικά τέσσερα σενάρια αναφορικά με την ταχύτητα αύξησης των επιτοκίων και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει σε πληθωρισμό, ανάπτυξη και ευρώ. Αναλυτικά τα σενάρια:

Αύξηση 0,25%: Είναι το σενάριο που προκρίνουν τα περιστέρια της ΕΚΤ, κυρίως οι επικεφαλής των εθνικών τραπεζών του Νότου και της περιφέρειας, το ονομαζόμενο dovish σενάριο. Το επιχείρημα είναι ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε ύφεση, η οποία θα γίνει πολύ βαθύτερη κατά τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, η μεγάλη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών δικαιολογεί μια πιο σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες γιατί η άποψη των γερακιών ότι η ΕΚΤ έχει καθυστερήσει σε σύγκριση με τη Fed και ο πληθωρισμός πλέον κινδυνεύει να παραμένει μόνιμα κοντά σε διψήφιο ποσοστό, έχει κυριαρχήσει. Αν, ωστόσο, επιβεβαιωθεί, το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει έως τα 0,96 δολάρια ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων θα διατηρηθούν κοντά στα σημερινά επίπεδα.

Αύξηση 0,50%: Το ένα από τα δύο επικρατέστερα σενάρια. Είναι ο συμβιβασμός μεταξύ περιστεριών και γερακιών, υπό την έννοια ότι τα περιστέρια κατανοούν ότι πρέπει να ληφθεί ένα δραστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τα γεράκια ότι ο χειμώνας που έρχεται θα ρίξει την οικονομία σε ύφεση. Επομένως, η αύξηση ικανοποιεί και τα δύο στρατόπεδα. Στο σενάριο αυτό το ευρώ θα υποχωρήσει στην περιοχή των 0,98 δολαρίων και οι αποδόσεις των ομολόγων θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Αύξηση 0,75%: Τα στελέχη της ΕΚΤ συμφωνούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα για περισσότερο απ’ ότι αρχικά αναμενόταν. Έτσι αποφασίζουν μία αύξηση-μαμούθ της τάξης των 75 μονάδων βάσης, κάτι που έχει να συμβεί από το 2008 (τότε όμως ήταν μείωση κατά 75μ.β.). Είναι το σενάριο στο οποίο οι προβλέψεις για την ανάπτυξη δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας μόνο στο δ’ τρίμηνο με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η ύφεση. Είναι επίσης μία πρώτη ένδειξη ότι οι Ευρωπαίοι μπορεί να ακολουθήσουν τα χνάρια της Fed, έστω και καθυστερημένα και να συζητήσουν την έναρξη ενός κύκλου συρρίκνωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ. Το ευρώ αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 1 δολάριο αλλά είναι πολύ πιθανό να δούμε άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα με το ελληνικό 10ετές να ξεπερνά το 4,5%.

Αύξηση 1%: Είναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο για τον πληθωρισμό και το πιο αισιόδοξο για την οικονομία. Είναι το σενάριο της πλήρους επικράτησης των πιο συντηρητικών γερακιών που πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός έχει πλέον παγιωθεί και θα παραμείνει πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 2% σε ολόκληρο τον ορίζοντα πρόβλεψης της ΕΚΤ που είναι έως το 2024. Αν περάσει η εντυπωσιακή και πρωτοφανής για τα δεδομένα της ΕΚΤ αύξηση, θα συνεπάγεται ότι οι οικονομολόγοι της Ευρωτράπεζας δεν βλέπουν ύφεση ούτε φέτος, ούτε όμως και το 2023. Μία εναλλακτική μορφή του ίδιου σεναρίου είναι να περάσει αύξηση 0,75% τον Σεπτέμβριο και να αφήσει να εννοηθεί η Λαγκάρντ ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιου μεγέθους αυξήσεις. Το ευρώ θα κερδίσει έδαφος για να ανέβει στα 1,02 δολάρια ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων θα πάρουν την ανιούσα.

Διαβάστε Περισσότερα