Oι mega επενδύσεις σε data centers που αλλάζουν την Ελλάδα - Σε ρυθμούς AI το Δημόσιο

Oι mega επενδύσεις σε data centers που αλλάζουν την Ελλάδα - Σε ρυθμούς AI το Δημόσιο

Σε hub μεταφοράς και αποθήκευσης δεδομένων μετατράπεται η Ελλάδα με πολυεθνικούς κολοσσούς να προχωρούν σε επενδύσεις στη χώρα μας. Μετά τη Microsoft και την Amazon ήρθε η σειρά της Google να δρομολογήσει επενδύσεις. Την ίδια στιγμή το Δημόσιο κάνει τη δική του προσπάθεια να μπει στην Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος». 

H Google αναμένεται να επενδύσει στην κατασκευή τριών data centers από το 2025 και έπειτα. Πληροφορίες αναφέρουν πως η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στην Αττική. Η μεγάλη επένδυση της Google εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει 2,2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας και θα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030. 

Η Microsoft επίσης σχεδιάζει τη δημιουργία τριών data centers στην Αττική με την επένδυσή της να έχει ήδη ενταχθεί στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων και η αξία της επένδυσης ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η Amazon αποκτά παρουσία στην εγχώρια αγορά μέσω της δημιουργίας τοπικών ζωνών. Πρόκειται για υποδομές cloud που μειώνουν τον χρόνο απόκρισης εφαρμογών, ενώ την ίδια στιγμή έχει υπογράψει σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Στον χάρτη των μεγάλων επενδύσεων εντάσσονται και οι επενδύσεις της πολυεθνικής Digital Realty που έχει ήδη ολοκληρώσει το τρίτο data center, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν άλλα δύο data center στην Αθήνα και ένα στην Κρήτη έως το 2025. Παράλληλα και άλλες μικρότερες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα. 

Έρχεται ο «Δαίδαλος»

Την ίδια στιγμή σάρκα και οστά παίρνει η προσπάθεια του Δημοσίου να μπει στην Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω του ψηφιακού βοηθού του gov.gr. Στα μέσα του Δεκεμβρίου αναμένεται να δημοπρατηθεί ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος συνολικής αξίας 50 εκατ. ευρώ. 

Θα διαθέτει ισχύ 55 Petaflots, δηλαδή θα είναι σε θέση να εκτελεί 55 εκατομμύρια δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο. Θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και αντίστοιχους ευρωπαϊκούς πόρους. 

Γιατί είναι ραγδαία η ανάπτυξη των data centers

Οι αναλυτές της ResearchAndMarkets αναφέρουν ότι έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud, υπηρεσίες ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (big data) ακόμη και για τεχνολογίες Internet of Things. Η έκθεση εξηγεί ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε high-tech κόμβο για τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων μέσα από μια σειρά επενδύσεων σε data centers, όπως αυτές των Microsoft, Lamda Hellix, Google και Lancom. 

Ειδικά για τη Microsoft σημειώνεται ότι οι εργασίες για την κατασκευή των τριών data centers της στην περιοχή των Σπάτων και συγκεκριμένα στο Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού - Βούλια - Προκαλήσι, αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται και τυπικά να λάβει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Μόνο το συγκρότημα των τριών data centers της Microsoft θα είναι μια επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 976,17 εκατ.ευρώ και θα δημιουργήσει περί τις 100 καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. 

Oι πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι οι κύριοι πυλώνες για data centers στην Ελλάδα, ενώ και η Κρήτη αποκτά ενισχυμένο ρόλο στον πανελλαδικό χάρτη των κέντρων δεδομένων. Η έκθεση σημειώνει ότι οι επενδύσεις που υλοποιούνται για την κατασκευή νέων κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα και την αναβάθμιση των υφιστάμενων είναι μεγάλες με στόχο την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης δεδομένων και την υποστήριξη των αναδυόμενων τεχνολογιών.

Σημαντικό είναι ακόμα το στοιχείο της έκθεσης, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα μετρά, 15 colocation data centers, τα περισσότερα εκ των οποίων αναπτύσσονται σύμφωνα με τα πρότυπα Tier III. Σύμφωνα με τη ResearchAndMarkets, η ελληνική αγορά των data centers δίνει έμφαση και στη βιωσιμότητα και ενεργειακή απόδοση λόγω των ανησυχιών για το ενεργειακό αποτύπωμα των κέντρων δεδομένων.

Οι αναλυτές της εταιρείας τονίζουν ακόμη το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά των data centers επωφελείται από τα περισσότερα από  δέκα υποβρύχια καλώδια, τα οποία συνδέουν ή πρόκειται να συνδέσουν τη χώρα μας με τις βασικές παγκόσμιες αγορές.