Οι καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία τον Ιούνιο

Οι καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία τον Ιούνιο

Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που έγινε, χθες το βράδυ, στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων των θεσμών. 

Ερωτηθείς, αμέσως μετά, κυβερνητικός αξιωματούχος για τα προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε πως «είναι ένα δύσκολο σημείο που έχει πολλά τεχνικά θέματα. Αλλά δεν νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε μέχρι τον Ιούνιο».

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου «όλα έχουν μείνει πίσω» ως προς την 4η αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσανατολίζονται σε λύση-πακέτο στο Eurogroup του Ιουλίου στις Βρυξέλλες και όχι σε αυτό του Ιουνίου, όπως υπολογιζόταν μέχρι πρόσφατα, καθώς έχουν εντοπιστεί ιδιαίτερες καθυστερήσεις σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις και κυρίως στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.  

Η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία ενώ αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο, φαίνεται πλέον πιο ρεαλιστικό ως σενάριο να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου ή ακόμα και τον Ιούλιο εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται, με βασικότερες τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις αλλά και το έργο της Εγνατίας Οδού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προαπαιτούμενων ιδιαίτερα χρονοβόρα θεωρούνται αυτά που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις (ειδικά στην ενέργεια), το κτηματολόγιο, τη στελέχωση του Δημοσίου με νέους διευθυντές κ.λπ.

Χτες, ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και συμφωνία για χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης στις 21 Ιουνίου, διαψεύδοντας πως είναι πιο ρεαλιστικό να υπάρξει συμφωνία - πακέτο στο Eurogroup του Ιουλίου. 

Από την πλευρά του όμως και ο επίτροπος Pierre Moscovici, σχολίασε πως οι αποφάσεις για την Ελλάδα «θα ληφθούν στις 21 Ιουνίου ή και λίγο αργότερα».

«Για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάσει περιπτώσει η προθεσμία σήμερα, είναι η 21η Ιουνίου», σημείωσε ο P. Moscovici, επαναλαμβάνοντας ότι από την πλευρά των ελληνικών αρχών πρέπει να ολοκληρωθούν η «στρατηγική ανάπτυξης που θα πρέπει να σχεδιαστεί από τους Έλληνες για τους Έλληνες, που να προσαρμόζεται στα ελληνικά δεδομένα», η υιοθέτηση κάποιων προαπαιτούμενων τον Μάιο, και τέλος η συμφωνία για την «παρακολούθηση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος». 

M. Centeno: Εποπτεία με μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους

Μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους που θα λειτουργεί ανάλογα με την εκπλήρωση εκ μέρους της Ελλάδας των υποχρεώσεών της, πρόκειται να ενσωματωθεί στο πλαίσιο γενικότερης εποπτείας που θα υπάρξει για την Ελλάδας μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη διαπραγματευτική στρατηγική που ακολούθησε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά την εποχή Βαρουφάκη, το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ο κ. Centeno σημείωσε πως η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, στην οποία υπηρετεί ως υπουργός Οικονομικών, δεν αψήφησε τους θεσμούς και τους εταίρους για την υλοποίηση του Μνημονίου, αλλά προετοιμάστηκε προσεκτικά ώστε να διαπιστώσει τι περιθώρια ελιγμού είχε στα δημοσιονομικά και στα εργασιακά.

Ερωτηθείς ειδικά για την περίοδο Βαρουφάκη, ο κ. Centeno απάντησε διακριτικά πως «δεν πρόκειται για το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση», προσθέτοντας με νόημα ότι η Λισσαβόνα «ουδέποτε άπλωσε τα πόδια της πέρα από το μήκος του παπλώματός» της.

Ο κ. Centeno σημείωσε πάντως ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που χρειάστηκαν βοήθεια, λόγω της πτυχής του χρέους.

Φωτογραφία: AP