Οι δανειστές κόβουν τις...«γέφυρες» για τα επιχειρηματικά δάνεια 

Οι δανειστές κόβουν τις...«γέφυρες» για τα επιχειρηματικά δάνεια 

Δύσκολη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών ξεκινά από αύριο ο υπουργός Οικονομικών Χρ​.​ Σ​τ​αϊ​κούρας σε μία ύστατη προσπάθεια να πειστούν για την αναγκαιότητα επέκτασης του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ και στα επιχειρηματικά δάνεια.

Όπως προέκυψε από τις συζητήσεις που έγινα​ν​ ως τώρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, οι επίσημοι δανειστές της χώρας δεν βλέπουν με τόσο θετικό μάτι την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος προκειμένου να επιχορηγηθούν οι τόκοι των επιχειρηματικών δανείων .   

Στη πράξη, οι τεχνοκράτες των θεσμών έθεσαν τόσες  προϋποθέσεις και «κόφτες» για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα,  οι οποίες αν ​τελικά ​ισχύσουν​, οι περισσότερες θα με​ί​νουν εκτός.  

Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό επιχείρημα για τη ​αρνητική στάση των δανειστών, είναι ότι σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα και τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις  έχουν ήδη ωφεληθεί από προγράμματα παροχής ρευστότητας είτε με ευνοϊκούς όρους είτε με την εγγύηση του Δημοσίου. Συνακόλουθα​, ​όπως υποστήριξαν​,​ θα ήταν υπερβολική η συνδρομή του Δημοσίου στο κόστος εξυπηρέτησης (τόκων) των δανειακών τους υποχρεώσεων.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ,  δόθηκαν 1,9 δισ. ευρώ, κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, 2,5 δισ. ευρώ – από τα συνολικά 4,6 δισ. ευρώ – κατευθύνθηκαν προς τις  επιχειρήσεις αυτές.  

Σύντομα δε, αναμένεται να ενεργοποιηθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ένα ​νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα για πολύ μικρές επιχειρήσεις, με μέγιστο δάνειο 50.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Πολλές από τις διαφορές που έχουν διατυπωθεί ​έ​ως σήμερα, θα  μπορούσαν να «γεφυρωθούν» σε πολιτικό επίπεδο. Για παράδειγμα έντονο σημείο τριβής αποτέλεσε σύμφωνα με πληροφορίες, το αν θα επιτρέπεται στο νέο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ να ενταχθούν και δάνεια που εμφανίζουν κάποια καθυστέρηση. Υπενθυμίζεται ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα έδινε τη δυνατότητα υπαγωγής και των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών επ​ιμένουν​ στο νέο πρόγραμμα να ενταχθούν μόνο τα ενήμερα δάνεια.  Όμως στην περίπτωση που υπερισχύ​σ​ει η θέση αυτή, τότε εκτιμάται ότι χάνουν την επιλεξιμότητα περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Επίσης, αγκάθι αποτελεί και η επίτευξη συμφωνίας για το μέγιστο χρόνο όπου το κράτος θα επιδοτεί τους τόκους των δανείων.

Ό​σον αφορά στη χρηματοδότηση του προγράμματος, το οποίο αν όλα εξελιχθούν ομαλά​,​ θα μπορούσε να τρέξει από το τέλος Απριλίου, η πρόταση που έχει κατατεθεί αφορά στην άντληση πόρων από το ΕΣΠΑ. 

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το κονδύλι για το πρόγραμμα φέτος μπορεί να φθάσει τα 300 εκατ.​ ​ευρώ. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι η μελέτη που ​έχει κάνει για λογαριασμό του Υπουργείου η PwC προβλέπει ότι το πρόγραμμα  θα μπορούσε να φθάσει τα 950 εκατ.ευρώ.

Οσον αφορά το πρόγραμμα για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων, από τις 3 Αυγούστου​ μέχρι και σήμερα,​ το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί στους δικαιούχους ανέρχεται στα 23,2 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον κόστος 280 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021. Η Eυρωπαική Επιτροπή έχει εγκρίνει κονδύλι 655 εκατ.ευρώ για ​την ​επιδότηση των στεγαστικών δανείων.