Οι αντιδράσεις των αγορών στο tapering της Fed και πως μπορεί να τις επηρέασει

Οι αντιδράσεις των αγορών στο tapering της Fed και πως μπορεί να τις επηρέασει

Πριν το tapering της Federal Reserve το 2014 είχε προηγηθεί μεγάλη μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά ομολόγων που έστρωσε τον δρόμο για σημαντική κούρσα του δολαρίου.

Με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αναμένεται να ξεκινήσει τον περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, τη μείωση των $120 δισ. που ξοδεύει για να αγοράζει ομόλογα μηνιαίως, έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε το περιβάλλον στις αγορές το 2014 και σήμερα.

Το 2014 η Fed άρχισε να περιορίζει τα $85 δισ. μηνιαίων αγορών ομολόγων, ενός προγράμματος που είχε λανσάρει στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2007-2009 και της μεγάλης ύφεσης.


Το tapering τότε ξεκίνησε τον Ιανουάριο και διήρκεσε μέχρι τον Οκτώβριο του 2014. Έκτοτε, ο ισολογισμός της Fed έχει φουσκώσει στα $8,6 τρισ. καθώς μείωσε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και υιοθέτησε προγράμματα νομισματικής στήριξης της οικονομίας, όπως τις μηνιαίες αγορές κρατικών χρεογράφων, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημικής κρίσης που ξέσπασε πέρυσι.

ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ

Παρόλο που η νομισματική πολιτική της Fed το 2014 δεν ήταν σφιχτή, ξεχώριζε από αυτές των κεντρικών τραπεζών στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία που ακολουθούσαν πολύ ήπια πολιτική, συνεχίζοντας να στηρίζουν τις οικονομίες τους, ενώ η Fed περιόριζε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων.


Η διεύρυνση των αποδόσεων ανάμεσα στα αμερικανικά ομόλογα και αυτά άλλων χωρών πυροδότησε κούρσα του δολαρίου, η ισοτιμία του οποίου κέρδισε 13% σε σχέση με καλάθι σημαντικών ξένων νομισμάτων το 2014.

Η παγκόσμια εικόνα νομισματικής πολιτικής διαφέρει σήμερα με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι κεντρικές τράπεζες στη Βρετανία, τον Καναδά και σε άλλες οικονομίες θα αυξήσουν σύντομα τα επιτόκια τους για να συγκρατήσουν την έξαρση του πληθωρισμού.


Ενδείξεις ότι και η Fed ανησυχεί για την πορεία του πληθωρισμού περισσότερο από ότι έχει επικοινωνήσει προηγουμένως μπορεί να ωθήσουν ανοδικά τα επιτόκια και να ενισχύσουν το δολάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.

ΟΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν το 2013 όταν ο τότε επικεφαλής της Fed Ben Bernanke τάραξε τις αγορές με τα σχέδια περιορισμού της νομισματικής στήριξης σε ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της νομοθετικής εξουσίας.


Σήμερα ο επικεφαλής Jerome Powell έχει ήδη προσπαθήσει να προετοιμάσει τις αγορές για το ξεκίνημα του λεγόμενου tapering αρκετά έγκαιρα.


Ωστόσο, η αμερικανική αγορά ομολόγων έχει δείξει μεταβλητότητα τις πρόσφατες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να σφίξει την πολιτική της περισσότερο για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων και οι προσδοκίες για σφιχτότερη νομισματική πολιτική έχουν οδηγήσει την αγορά ομολόγων των ΗΠΑ σε πορεία για τη χειρότερη επίδοση της από το 2013. Οι αποδόσεις κινούνται αντίστροφα με τις τιμές ομολόγων.

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ο ευρύς χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 βρισκόταν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ όταν η Fed ξεκίνησε το tapering το 2014 και συνέχισε να κινείται σε νέα υψηλά μετά την κίνηση της.


Σήμερα, παρόλο που η χρηματιστηριακή αγορά και πάλι βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, οι αποτιμήσεις έχουν φουσκώσει και οι επενδυτές ανησυχούν ότι τμήματα της αγοράς, όπως τα μεγάλα ονόματα του κλάδου της τεχνολογίας που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του δείκτη S&P 500,  μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε σενάριο υψηλότερων αποδόσεων και σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής.