Οι 6+1 λόγοι που ο κινεζικός δράκος «πνέει τα λοίσθια» - Τι οδήγησε σε sell off

Οι 6+1 λόγοι που ο κινεζικός δράκος «πνέει τα λοίσθια» - Τι οδήγησε σε sell off

Πάνω από 6 τρισ. δολάρια έχουν εξαϋλωθεί από την αξία των μετοχών στην Κίνα μετά το 2021. Τις προηγούμενες μέρες το sell off είχε ενταθεί, ενώ σήμερα το κινεζικό χρηματιστήριο σημείωσε rebound.  Η οικονομία που κάποτε ήθελε να πρωταγωνιστήσει διεθνώς βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, ανάμεσά τους και η έλλειψη εμπιστοσύνης στα οικονομικά δεδομένα της κυβέρνησης και των εταιρειών.

Κάτι που δημιουργεί έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών και των αγορών στα στοιχεία που μοιράζονται τόσο η κεντρική κυβέρνηση για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, όσο και οι εταιρείες για τα οικονομικά τους μεγέθη.

Ο δεύτερος λόγος αυτής της πρωτοφανούς πτώσης είναι η κρατική παρέμβαση στο Χρηματιστήριο προκειμένου να σταματήσει η «αιμορραγία» στις κινεζικές μετοχές. Στην ουσία πρόκειται για μόχλευση της αγοράς. Μία κίνηση που αντίκειται στην ελευθεριότητα των συναλλαγών και δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται η Κίνα την «ελεύθερη» αγορά.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, οι αρμόδιες αρχές θέλουν να κινητοποιήσουν περί τα 2 τρισ. γιουάν (278 δισ. δολάρια) κυρίως από offshore λογαριασμούς κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων για να δημιουργήσουν ένα fund σταθεροποίησης, που θα αγοράζει μετοχές onshore, μέσω του σύνδεσης με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Επιπλέον, έχουν βάλει στην άκρη τοπικά κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 300 δισ. γιουάν προκειμένου να επενδύσουν σε onshore μετοχές μέσω της China Securities Finance Corp. ή της Central Huijin Investment Ltd.

Η τρίτη αιτία «αναταράξεων» της κινεζικής οικονομίας ακούει στο όνομα «ακίνητα». Tα προβλήματα για το κινεζικό real estate ξεκίνησαν με την Evergrande, τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα. Η εταιρεία «έσκασε» με χρέη άνω των 300 δισ. δολαρίων, ενώ την ίδια στιγμή για πρώτη φορά οι επενδύσεις στα ακίνητα μειώθηκαν για δύο συναπτά έτη. Και το 2022 και το 2023.

Το χρέος που έχει συσσωρευτεί στην αγορά ακινήτων αυξάνεται με τα «άδεια» σπίτια και γραφεία να κυριαρχούν στην αγορά του real estate. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως η Moody’s έχει προειδοποιήσει για υποβάθμιση της κινεζικής οικονομίας, ενώ προβλέψεις αναλυτών κάνουν λόγο πως η ύφεση στην αγορά ακινήτων θα στερεί ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ περίπου 1,5% έως το 2026.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ για την κινεζική οικονομία. Η νεανική ανεργία αυξάνεται και την ίδια στιγμή οι θέσεις εργασίας δεν αυξάνονται. «Δεν ξέρω αν είναι πλήρη κρίση, αλλά σίγουρα πρόκειται για μια στασιμότητα στην κινεζική οικονομία που θα διαρκέσει χρόνια» σχολίασε σε άρθρο του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Τρεις ακόμα λόγοι που η Κίνα βλέπει συρρίκνωση της οικονομίας της είναι η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, ενώ το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων αυξάνεται και η μείωση καταναλωτικής δαπάνης διευρύνεται.

Tέλος, ο τραπεζικός κλάδος της χώρας αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι περιφερειακές τράπεζες έχουν συσσωρεύσει μεγάλο χρέος και αντιμετωπίζουν ζητήματα ρευστότητας. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) για τις τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης από τις 5 Φεβρουαρίου του 2024, κίνηση που θα «απελευθερώσει» ένα τρισεκατομμύριο  γιουάν σε μακροπρόθεσμη ρευστότητα για την ενίσχυση της οικονομίας. Σύμφωνα με το CNBC η Κίνα δεσμεύτηκε να μειώσει την ποσότητα ρευστότητας που οι τράπεζές της καλούνται να διατηρούν ως αποθεματικά στις αρχές του επόμενου μήνα στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία της που αντιμετωπίζει προβλήματα.