Ο πόλεμος των δέκα ημερών για τη Folli Follie

Ο πόλεμος των δέκα ημερών για τη Folli Follie

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Τον ασκό του Αιόλου για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie ανοίγει η παραίτηση του προέδρου του ΔΣ της εταιρείας Αβραάμ Γούναρη, που γίνεται η αφορμή για το ξεδίπλωμα των επόμενων κινήσεων στο «δράμα». Η εξέλιξη οριοθετεί ένα κρίσιμο 10ήμερο ως τη γενική συνέλευση της εταιρείας (20/2) στο οποίο θα κριθεί το «παιχνίδι» για τον έλεγχό της εταιρείας, αλλά ενδεχομένως και το ίδιο της το μέλλον. 

Η προκλητική «επαναφορά» που επιχειρεί ο κατηγορούμενος για σειρά εγκληματικών ενεργειών, μεγαλομέτοχος Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ζητώντας την αλλαγή μελών του ΔΣ (περιλαμβανομένου του κ. Γούναρη) και πρακτικά τον έλεγχο του ομίλου, προκαλεί ήδη «παράπλευρες» επιπτώσεις. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μελετά νέα (και άμεση) διοικητική παρέμβαση στην εταιρεία στη βάση της νομοθεσίας που της δίνει το δικαίωμα αυτό, ενώ οι ομολογιούχοι, με τους οποίους είχε έρθει σε συμφωνία η εταιρεία προκειμένου να μην οδηγηθεί σε άτακτη πτώχευση να βάζουν το προσύμφωνο στον πάγο. Μια εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιώνεται, περιπλέκει περισσότερο την «επόμενη ημέρα» της Folli.

Οι πληροφορίες που μεταφέρθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, ανέφεραν ότι η ομάδα των ομολογιούχων με τους οποίους έχει έρθει σε συμφωνία η εταιρεία (αντιπροσωπεύουν το 41,2% του χρέους της) αναστέλλει τη διαδικασία έγκριση της από τα επιμέρους διοικητικά συμβούλια και γενικές συνελεύσεις, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διοικητικές αλλαγές στην Folli Follie. Κανονικά η διαδικασία αυτή θα προχωρούσε για να ολοκληρωθεί την περίοδο της γενικής συνέλευσης της FFG.

Οι ομολογιούχοι, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και μετά τις κινήσεις Κουτσολιούτσου, είχαν αποστείλει επιστολή στήριξης προς το (τότε) ΔΣ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις αλλαγές που είχε ζητήσει ο μεγαλομέτοχος και κάτοχος του 36% του κεφαλαίου της Folli (περί το 42% με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του). Πλέον οι παραιτήσεις του κ. Γούναρη και άλλου ενός μέλους (επίκειται και τρίτη παραίτηση κατά πληροφορίες), αλλάζουν το σκηνικό καθώς οι ομολογιούχοι εκτός από το πάγωμα της συμφωνίας έχουν προειδοποιήσει ότι τυχόν αλλαγή στο ΔΣ θα επιφέρει από την πλευρά τους κινήσεις για την εξασφάλιση των συμφερόντων τους. Την ίδια στιγμή όμως οι ίδιες παραιτήσεις ανοίγουν και το χορό των αλλαγών στο ΔΣ.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τους ομολογιούχους, βάσει την οποίας αυτοί θα λάμβαναν εγγυήσεις έναντι του χρέους της FFG προς αυτούς, θα άνοιγε τα δρόμο για την αίτηση υπαγωγής της Folli Follie στον πτωχευτικό κώδικα. Μια «λύση» που διαφαίνεται και η μόνη ορατή, δεδομένης της τρύπας άνω του 1 δις. ευρώ, που διαμόρφωσαν για τον όμιλο οι κινήσεις της οικογένειας Κουτσολούτσου. 

Η συμφωνία αυτή παρέχει στους πιστωτές τα ακίνητα της εταιρείας, ένα ομόλογο και τον έλεγχο ενός τμήματος της νέας εταιρείας στην οποία θα υπαχθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες (της λεγόμενης OpsCo), αλλά διατηρεί το 51% στον έλεγχο της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Στην αγορά η ερμηνεία που είχε δοθεί, ήταν ότι το εν λόγω σύμφωνο κινείται υπέρ των συμφερόντων της οικογένειας, η οποία με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει ένα σημαντικό τμήμα του ελέγχου του ομίλου. 

Από την άλλη, η συμφωνία αυτή, διατηρεί αρκετά στοιχεία που χαρακτηρίζονται προβληματικά, όπως το επίμαχο στοιχείο της διατήρησης του ελέγχου της OpsCo, από τους μεγαλομετόχους της εταιρείας, που πλέον αντιμετωπίζουν σειρά κακουργηματικών διώξεων, αλλά και τα ακίνητα που περιλαμβάνονται ως εγγύηση στη συμφωνία και τα οποία (σήμερα δεσμευμένα στην πλειονότητά τους) θα κατασχεθούν σε περίπτωση καταδίκης των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου. 

Σύμφωνα με πηγές κοντά στις εξελίξεις, η κίνηση Κουτσολιούτσου για την αντικατάσταση του κ. Γούναρη, συνδέεται με τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών για αλλαγή του σχεδιασμού του ως προς τη συμφωνία. Και ενδεχομένως ένα εγχείρημα εξαγοράς των ομολογιών που κατέχουν οι πιστωτές προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν κίνδυνος καταγγελίας τους και κατά συνέπεια η πτώχευση του ομίλου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες «μοχλός» μιας τέτοιας κίνησης, μπορεί να είναι και οι μετοχές της Dufry (αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο περιουσιακό της στοιχείο αξίας 65 εκατ. ευρώ) σημαντικό μέρος των οποίων μπορεί να αποδεσμευτεί πολύ σύντομα. Οι μετοχές αυτές αποτελούν μέρος του ανταλλάγματος για την πώληση της Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑE) στην ελβετική εταιρεία Dufry και με βάση τη συμφωνία πώλησης μπορεί να αποδεσμευθούν μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2019 των ΚΑΕ, εφόσον έχουν καλυφθεί συγκεκριμένοι όροι της συμφωνίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πάντοτε πληροφορίες, οι κινήσεις Κουτσολιούτσου για αλλαγές στο ΔΣ, έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της συγκεκριμένης υπόθεσης. 

Το κρίσιμο ερώτημα για το προσεχές δεκαήμερο, είναι βέβαια εάν ο μεγαλομέτοχος του ομίλου που αντιμετωπίζει σειρά διώξεων, μπορεί να προχωρεί σε τέτοιες κινήσεις επηρεάζοντας καθοριστικά της τύχες της εταιρείας την οποία ο ίδιος οδήγησε στα «βράχια», στο μεγαλύτερο ίσως χρηματιστηριακό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών. 

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που παρακολουθεί στενά την υπόθεση κινήθηκε αστραπιαία, πραγματοποιώντας «έφοδο» στα γραφεία της Folli Follie στον Αγ. Στέφανο. Στελέχη της Επιτροπής συνέλεξαν υλικό, ζήτησαν πρακτικά προηγουμένων διοικητικών συμβουλίων ενώ είχαν επαφή με αξιωματούχους της εταιρείας. Ακολούθησε την Κυριακή και η ανακοίνωση της Επιτροπής με την οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κινήσεων (μετά την αντικατάσταση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, από το ΔΣ τον περασμένο Δεκέμβριο) και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο:

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθιστά σαφές ότι ασκεί το εποπτικό της έργο μεθοδικά, συγκροτημένα, μακριά από λογικές αντιδικίας, χωρίς να απαντά σε οποιονδήποτε ελιγμό ιδιωτών που εμπλέκονται σε ερευνώμενες υποθέσεις. Βάσει στοιχείων που προκύπτουν στο πλαίσιο του διενεργούμενου διαχειριστικού ελέγχου αλλά και ευρημάτων που ετέθησαν υπόψη της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προβεί άμεσα στις νόμιμες ενέργειες σε σχέση με τη διοίκηση της εταιρίας».

Κατά πληροφορίες η Επιτροπή σταθμίζει την κατάσταση και θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις αξιοποιώντας τα στοιχεία που εντόπισε, αλλά και στη βάση δεδομένων που έχουν προκύψει στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου της PwC. Κεντρική της πρόθεση είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας στον όμιλο (στη βάση των νέων διατάξεων του νόμου 4640/2019), αλλά και η αποκοπή του «ομφάλιου λώρου» που φαίνεται να συνεχίζει να συνδέει τη διοίκηση με τους μεγαλομετόχους και συνεχίζει να «τροφοδοτεί» εμμέσως το σκάνδαλο. Σύμφωνα δε, με πληροφορίες εξετάζεται, η τοποθέτηση ανεξάρτητων μελών, στελεχών ελεγκτικών, οίκων, στα περιθώρια που προβλέπει η νέα νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι η πλευρά Κουτσολιούτσου, δεν έχει δικαίωμα να προτείνει αλλαγή στα μέλη του ΔΣ που τοποθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Το ερώτημα που απομένει, αφορά το ποια περιθώρια έχει πλέον στην τοποθέτηση μελών δικής τους επιρροής…

Ο διαχειριστικός έλεγχος εστιάζει και στα «ευρήματα» που η PwC (σ.σ. η εταιρεία η οποία συνέταξε και το πιστοποιητικό ελέγχου του αναθεωρημένου ισολογισμού του 2017, με αρνητική γνώμη) εντόπισε στα στοιχεία της εταιρείας. Και ανάμεσά τους το αίτημα του ίδιου του Δημήτρη Κουτσολιούτσου για την «επιστροφή» του δανείου των 40 εκατ. ευρώ προς τη θυγατρική FFG Sourcing Ltd, για το οποίο δεν υπήρχαν επαρκή παραστατικά. Σημειώνεται ότι ο αναθεωρημένος ισολογισμός του 2017, ο οποίος αποκάλυψε τη ζοφερή εικόνα μιας εταιρείας σχεδόν 60% μικρότερης από αυτό που παρουσιαζόταν, καταγράφει τις πωλήσεις του ομίλου στα 359 εκατ. ευρώ (αντί 1,4 δισ.) με ζημιές προ φόρων 127,8 εκατ. ευρώ, αλλά και ζημιές μετά από φόρους 136 εκατ. ευρώ.