Ο πλούτος του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου μόλις άγγιξε τα 44 τρισ. δολάρια
Shutterstock
Shutterstock

Ο πλούτος του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου μόλις άγγιξε τα 44 τρισ. δολάρια

Ο πλούτος του κορυφαίου 1% έφτασε στο ρεκόρ των 44,6 τρισ. δολαρίων στο τέλος του τέταρτου τριμήνου, καθώς το ράλι των μετοχών στο τέλος του έτους αύξησε τα χαρτοφυλάκιά τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η συνολική καθαρή περιουσία του κορυφαίου 1%, που ορίζεται από τη Fed ως όσοι έχουν περιουσία άνω των 11 εκατομμυρίων δολαρίων, αυξήθηκε κατά 2 τρισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο. Όλα τα κέρδη προήλθαν από τις μετοχές τους. Η αξία των εταιρικών μετοχών και των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων που κατείχε το κορυφαίο 1% εκτινάχθηκε στα 19,7 τρισ. δολάρια από 17,65 τρισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο.

Ενώ η αξία των ακινήτων τους αυξήθηκε ελαφρώς, η αξία των ιδιωτικών τους επιχειρήσεων μειώθηκε - ουσιαστικά ακυρώνοντας όλα τα άλλα κέρδη εκτός των μετοχών.

Το τριμηνιαίο κέρδος σηματοδότησε την τελευταία προσθήκη σε μια άνευ προηγουμένου έκρηξη πλούτου που ξεκίνησε το 2020 με την πανδημική άνοδο της αγοράς. Από το 2020, ο πλούτος του κορυφαίου 1% έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 15 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 49%. Οι Αμερικανοί της μεσαίας τάξης είδαν επίσης μια αυξανόμενη παλίρροια πλούτου, με το μεσαίο 50% έως 90% των Αμερικανών να βλέπουν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 50%.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι η άνοδος του χρηματιστηρίου δίνει πρόσθετη ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες μέσω αυτού που είναι γνωστό ως «επίδραση του πλούτου». Όταν οι καταναλωτές και οι επενδυτές βλέπουν τις μετοχές τους να εκτοξεύονται, αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να ξοδεύουν και να αναλαμβάνουν περισσότερα ρίσκα.

Ωστόσο, η τελευταία έκθεση αναδεικνύει επίσης το πόσο βαρύς παραμένει ο τίτλος των μετοχών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση της Fed, το κορυφαίο 10% των Αμερικανών κατέχει το 87% των ατομικών μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων. Το κορυφαίο 1% κατέχει το ήμισυ όλων των μετοχών που κατέχονται ατομικά.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς αποφέρει υπερμεγέθη οφέλη στους πλούσιους, ενισχύοντας κυρίως το υψηλό επίπεδο των αγορών καταναλωτών και δαπανών. Ο πλούτος της μεσαίας τάξης και των Αμερικανών με χαμηλότερο εισόδημα εξαρτάται περισσότερο από τους μισθούς και τις αξίες των κατοικιών παρά από τις μετοχές.

Με τον S&P 500 να έχει ήδη αυξηθεί κατά 10% φέτος, είναι πιθανό ότι ο πλούτος των ανώτερων στρωμάτων έχει ήδη ξεπεράσει το ρεκόρ στο τέλος του 2023. Ενώ η ανισότητα μειώθηκε ελαφρώς το 2021 και το 2022, καθώς οι μισθοί αυξήθηκαν και οι τιμές των κατοικιών εκτινάχθηκαν, το χάσμα πλούτου έχει έκτοτε συρθεί ξανά στα προ της πανδημίας επίπεδα.