Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσαρμογή των κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού στις υποδείξεις του ΣτΕ.
Η εν λόγω τροπολογία είναι ενταγμένη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίζεται την Τετάρτη, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο νόμος του 2012 έδινε κίνητρα για καθ ύψος δόμηση, περισσότερους ορόφους, δηλαδή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, όποιες οικοδομές έχουν ολοκληρωθεί δεν έχουν κανένα ζήτημα αλλά υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες: εκείνοι που ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες μέχρι την 11η Δεκεμβρίου και είναι εκείνοι που δεν ξεκίνησαν.
Όσοι δεν ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις άδειες τους και θα πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα κίνητρα και οι προσαυξήσεις που είχαν δοθεί με την αρχική άδεια. Αυτό θα γίνει άμεσα και θα τους επιστραφούν όλοι οι φόροι και οτιδήποτε επιπλέον έχουν καταβάλει προκειμένου να συμμορφωθούν με την υφιστάμενη νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αναφέρει ότι είναι αντισυνταγματικό γενικώς να δίνονται κίνητρα καθ’ ύψους αύξησης του συντελεστή δόμησης, αλλά σημειώνει ότι δεν μπορεί να λειτουργεί αυτός ο νόμος οριζόντια και ότι θα πρέπει να έχουν προηγηθεί ειδικά πολεοδομικά σχέδια.
Αυτό σημαίνει πως θα καθοριστεί το ποια είναι η φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής και τι κίνητρα μπορούν να δοθούν. Άρα μπορεί στο μέλλον όταν ολοκληρωθούν αυτά τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, κάποιες περιοχές να πάρουν όντως κάποια κίνητρα αύξησης του συντελεστή δόμησης.
Για τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν ξεκινήσει εργασίες, αλλά είτε βρίσκονται σε εκκρεμοδικία, δηλαδή υπάρχουν προσφυγές στα δικαστήρια, είτε υπάρχουν περιπτώσεις οικιστικών επενδύσεων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης θεσπίζεται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Προκειμένου δηλαδή να μην χαθεί και το οικιστικό περιβάλλον θα υπάρχει ένα περιβαλλοντικό ισοζύγιο το οποίο θα πρέπει να πληρώνεται από τους εργολάβους. Αυτό θα πηγαίνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο Πράσινο Ταμείο και θα αποφασίζεται στους οικείους δήμους να δημιουργούνται κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου κλπ.