Νέα μορατόρια από τις τράπεζες για να φρενάρει η αύξηση των κόκκινων δανείων 

Νέα μορατόρια από τις τράπεζες για να φρενάρει η αύξηση των κόκκινων δανείων 

Σε εκτεταμένα moratoria δανείων προχωρούν οι Τράπεζες προκειμένου ν΄ανακόψουν τη νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Ηδη η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε χθες μειώνει τη δόση στο μισό για τους δανειολήπτες που το επιθυμούν μετά την λήξη της περιόδου αναστολής. Το παράδειγμα της αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και οι υπόλοιπες τράπεζες σε μία προσπάθεια ν΄ανακουφίσουν τους πελάτες τους, αλλά και να αποσοβήσουν την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προκαλεί η οικονομική κρίση της πανδημίας. 

 Βέβαια και οι ίδιες οι διοικήσεις των τραπεζών αναγνωρίζουν ότι είναι αναπότρεπτο ένα ποσοστό της τάξεως του 20% με 25% απο τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή (20,7 δισ.ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στο τέλος Νοεμβρίου) να οδηγηθούν σε καθυστέρηση. Όμως  το ζητούμενο στην παρούσα συγκυρία είναι να κερδίσουν χρόνο ώστε το πρόβλημα να τεθεί επί τάπητος προς το τέλος του β΄εξαμήνου όταν οι συνθήκες στις αγορές θα είναι πιο ευνοϊκές για την αντιμετώπιση του. 

  Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η Γερμανική Handelsblatt σε χθεσινό της δημοσίευμα κάνει λόγο για «πισωγύρισμα» των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας των προβληματικών δανείων που θα κληροδοτήσει η πανδημία.  Οι Ελληνικές τράπεζες δημιουργούν για μία ακόμη φορά ανησυχία σύμφωνα με τη Γερμανική εφημερίδα, καθώς οι αυξημένες προβλέψεις που είναι αναγκασμένες να κάνουν «ροκανίζουν  το μετοχικό τους κεφάλαιο.  Κατά μέσο όρο το Tier1 κεφάλαιο βρίσκεται στο 14,6%, υπερβαίνοντας σημαντικά το ελάχιστο όριο του 8%, όμως βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.  Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι με τον ΗΡΑΚΛΗ οι τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνεια κατά περίπου 30 δισ. ευρώ, και υπερθεματίζει την πρόταση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας». Η λύση αυτή όπως αναφέρει, εκτός από μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ.ευρω, αντιμετωπίζει και το πρόβλημα των αναβαλλόμενου φόρου  οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το μισό από τα κεφάλαια τους. 

       Το περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο εύθραυστο, σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα, εξαιτίας της υποχώρησης του ρυθμού ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Το ΑΕΠ όπως αναφέρει υποχώρησε πέρυσι κατά 10,5% σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Για φέτος η Κυβέρνηση το φθινόπωρο που κατέθεσε τον προϋπολογισμό προέβλεπε ανάπτυξη 7,5%, ενώ πλέον η πρόβλεψη έχει προσγειωθεί στο 4,5%. Επομένως υπό τις συνθήκες αυτές  ολοένα και περισσότεροι δανειολήπτες δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν ομαλά  τις υποχρεώσεις τους.
        Το απευκταίο  για την Κυβέρνηση αλλά προφανώς και για τους τραπεζίτες, είναι να γίνουν  για μια ακόμη φορά οι ελληνικές τράπεζες αντικείμενο διεθνούς ανησυχίας. Μία τέτοια εξέλιξη θα έβλαπτε κατά κύριο λόγο τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης (η Πειραιώς προετοιμάζεται πυρετωδώς για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου) και θα προκαλούσε σοβαρά εμπόδια στις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις. 

Για τους λόγους αυτούς η Κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως στους τραπεζίτες να ανακοινώσουν τα νέα μέτρα για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε αναστολή (μείωση της δόσης και σταδιακή  επαναφορά της), ενώ παράλληλα προωθεί στους θεσμούς την επέκταση του προγράμματος Γέφυρα προκειμένου να επιδοτηθεί η αποπληρωμή των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

      Ταυτόχρονα προωθούνται άμεσα μέσα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων αυτών, τα οποία σε ένα βαθμό θα ανακόψουν το νέο κύμα των κόκκινων δανείων.  Στο πλαίσιο αυτό όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νικ. Παπαθανάσης  η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου  το Δημόσιο να παράσχει  εγγυήσεις εως και 90% σε 9.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να δανειστούν από τις τράπεζες ποσά έως 50.000 ευρω.  Ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκονται  τρία προγράμματα, για την επιδότηση επενδυτικών προγραμμάτων. Το ένα από αυτά προϋπολογισμού 525 εκατ.ευρώ  αφορά σε  μικρές επιχειρήσεις, από 1 έως 10 άτομα και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων είναι ανοιχτή έως τις 31 Μαρτίου.